Atunci cand apare copilul majoritatea parintilor devin obsedati de curatenie. Cand vezi manutele lui mici cum ating colturi care nu au mai fost curatate de cine-stie-cand sau cand incepe sa bage in gurita orice ii cade in mana, ti-ai dori sa poti dezinfecta casa cu totul. Dar anumite produse de curatat pot fi mai periculoase decat mizeria. Afla mai multe despre felul in care poti sa iti pastrezi casa curata, protejandu-l pe cel mic.
Curatenia este foarte importanta pentru a proteja sanatatea fragila a bebelusului tau. Zonele umede si calduroase din casa sunt cele mai periculoase pentru ca acolo bacteriile se pot inmulti fara probleme, dar si praful iti poate da mari batai de cap.
Este esential sa te ocupi de curatenie macar o data pe saptamana si folosind produsele potrivite. Si nu uita, nu se recomanda sa folosesti produsele de curatat atunci cand bebelusul se afla in camera!
Produse de curateniei care trebuie tinute departe de familia ta
Prima masura de siguranta pe care trebuie sa o adopti este sa citesti toate etichetele produselor de curatat, chiar daca aceasta sarcina poate sa iti ocupe destul de mult timp.
Evita produsele pe etichetele carora apare cuvantul „toxic”. De asemenea, este important sa eviti produsele care contin amoniac sau clor, deoarece mirosul lor puternic l-ar putea deranja foarte tare pe cel mic.
Scoate din cosul de cumparaturi orice fel de produse care emit gaze sau vapori (cel mai bun exemplu sunt granulele pentru desfundat chiuveta). Acestea pot fi deosebit de periculoase nu numai atunci cand sunt folosite in casa cu bebelusul, dar si atunci cand nu sunt puse intr-un loc sigur.
Nu uita ca o clipa de neatentie poate fi suficienta pentru ca o tragedie sa se produca, asa ca evita sa ai in casa orice produs coroziv sau toxic. Citeste mai multe despre amenajarea casei si siguranta copilului.
Pentru o vreme ar fi indicat sa nu mai cumperi produsele cu aerosoli. Spray-ul pentru mobila poate fi usor inlocuit cu un produs lichid, iar lichid-ul din spray-ul pentru geamuri poate fi turnat intr-un vas in care sa inmoi o carpa.
Ai mare grija la produsele pe care le folosesti pentru a spala podele si covoarele. Cel mic se va tara destul de mult pe aceste suprafete si este mai bine ca ele sa nu fie imbibate cu substante care i-ar putea provoca alergii. Mai ales ca nu vei reusi intotdeauna sa il convingi pe cel mic sa stea locului pana cand se usuca parchetul.
Mare atentie si in cazul in care foloseai solutii impotriva gandacilor sau a moliilor in propria casa. Aceste substante pot ramane in tesaturi si pot fi foarte periculoase. Asigura-te ca nu le folosesti decat atunci cand este absolut necesar si alege variante cat mai sigure.
Bebelusii si produsele de curatenie – Ce se poate folosi?
Alege cu mare incredere produsele „verzi”. Acestea sunt bune nu numai pentru natura, dar si pentru bebelusul tau. Si atunci cand este posibil, inlocuieste produsele de curatat din magazin cu variante facute in casa.
Cu suc de lamaie poti curata suprafetele laminate, sticla, frigiderul, cuptorul cu microunde sau cosul de gunoi. In combinatie cu sarea, sucul de lamaie va curata obiectele cromate.
Pentru curatenie te mai poti folosi de otet sau de bicarbonatul de sodiu. Spre exemplu, combinatia de bicarbonat de sodiu cu suc de lamaie iti va desfunda tevile pentru care nu mai poti folosi solutiile din comert.
De asemenea, vei vedea ca multe dintre solutiile din comert pot fi folosite cu la fel de mult succes si atunci cand sunt diluate. Inainte de a le pune pe diverse suprafete, combina-le cu apa. Nu numai ca vei face economii, dar nici substantele cu care faci curatenie nu vor mai fi atat de puternice.
Iar pentru a curata covorul, poti oricand sa folosesti un aparat cu aburi, fara nici un fel de detergent. Sau poti sa aspiri toata casa mai des decat o faceai pana acum. Si nu recurge prea des la produsele antibacteriene.
Acestea ar putea parea foarte tentante, dar in timp exista riscul ca in casa ta sa se dezvolte bacterii mult mai rezistente si periculoase.
Nu uita faptul ca cel mic este mult mai fragil decat un adult. Caile lui respiratorii se pot irita mult mai usor, pielea este de asemenea, sensibila. Dar tu poti sa il protejezi cu numai cateva masuri care iti sunt la indemana!
Tu ce produse folosesti pentru a curata casa? Simti lipsa vreunui produs care iti facea viata mai usoara, dar acum nu mai poate fi folosit?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.