Bebelusii hraniti din biberon cu lapte praf ar trebui sa fie hraniti la cerere, precum cei alaptati, sau conform unui orar precis?
In ceea ce priveste bebelusii alaptati lucrurile sunt clare: ei trebuie hraniti la cerere. Problema intervine in cazul bebelusilor alimentati cu formule de lapte. Unii spun ca trebuie hraniti dupa instructiuni precise, cantitate X la interval Y, altfel risca inclusiv obezitate, altii spun ca nici bebelusii hraniti cu formula nu sunt niste robotei carora sa li se faca foame doar la anumite ore.
Bebelusi alimentati cu lapte praf – Iata ce e bine de stiut:
Copiii sunt diferiti in toate privintele, nu-i putem “indesa” in niste sabloane, tipare.
Bebelusii dau semne de foame in intervale diferite asa ca este bine sa invatam aceste semnale si sa actionam in consecinta. Copilul trebuie hranit atunci cand simte el foame, nu cand consideram noi sau producatorul laptelui praf ca ar trebui sa i se faca foame. Desigur ca trebuie sa interpretam corect semnalele, nu orice foiala sau scancet insemnand ca-i e foame sau “nu s-a saturat”, nu inseamna sa-i dam incontinuu lapte praf care se stie ca poate avea si efecte negative si/sau riscuri, oferit in cantitati prea mari.
CITEȘTE ȘI: Cum îl ajuți pe bebe să eructeze – Tehnici simple după fiecare masă
Este bine sa imprimam un anumit ritm biberonului, si anume sa folosim o metoda numita in original “paced-bottle”.
Despre ce este vorba: bebelusii hraniti din biberon nu au control asupra cantitatii care le vine asa cum au cei alaptati, care pot suge in diverse moduri, inclusiv strict de confort, fara sa-si ia efectiv lapte.
Bebelusii hraniti din biberon se confrunta cu un flux relativ rapid si continuu si sunt oarecum obligati sa suga continuu tetina rigida pentru a nu se ineca cu lapte. Insa poti folosi o metoda pentru a remedia acest neajuns:
- Pozitioneaza bebelusul intr-un unghi comod, cu capul mai sus decat stomacul, evitand sa aiba capul dat pe spate sau barbia in piept.
- Tine sticla la orizontala si inclin-o doar cat sa umple tetina cu lapte.
- Utilizeaza tetina cu cel mai redus flux pe care o accepta copilul.
- Lasa bebelusul sa roada tetina daca doreste, fara sa i-o bagi neaparat in gura.
- Lasa-l sa faca pauze de supt, iti va arata el cand e dispus sa reia suptul.
- Continua in acest ritm pana da semne ca vrea sa eructeze sau sa ia o pauza mai lunga.
- Urmareste semnele ca vrea sa termine de supt si nu incerca sa-l faci sa bea neaparat tot.
Daca bebelusul e agitat nu inseamna ca sufera de foame.
Ca si copiii alaptati, si cei hraniti cu biberon plang din diverse motive, au perioade de regresie a somnului, trec prin puseuri de crestere.
In aceste perioade au nevoie mai mult de conectare, de reglare a emotiilor prin apropierea mamei. E drept ca bebelusii alaptati sug mai mult in aceste perioada, asta fiindca ei pot suge “de confort”, pot controla cantitatea de lapte care le vine. Pentru a le oferi o varianta apropiata celor hraniti din biberon oferiti-le cantitati mai mici, gen 30-60 ml, prin metoda descrisa anterior.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE | DIVERSIFICARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.