Nicio mamă nu dorește să treacă prin momente când bebe se îneacă cu lapte. Unul dintre lucrurile cele mai înfricoșătoare când bebelușul se îneacă în timp ce-l alăptezi este să nu știi ce să faci în astfel de momente. În acest articol, vom analiza de ce se întâmplă acest lucru și ce putem face pentru a nu mai ajunge în astfel de situații. Când devii mamă pentru prima dată o lume complet nouă se deschide pentru tine. Cu aventuri noi, frumoase, dar și pline de necunoscut și, deci, de îngrijorări. Fiecare plâns de la micuțul tău te pune în alertă. O ușoară febră poate fi un semn al unei boli grave.
Ca mame, responsabilitățile noastre sunt imense. Suntem dispuse să facem tot ce ne stă în putință. Vrem să știm tot ce se întâmplă cu micuța ființă care depinde în totalitate de noi. Dacă este prima dată, fiecare sentiment este mai intens. Însă atunci când se întâmplă ceva posibil periculos, e bine să ne păstrăm calmul și să reacționăm prompt. Panica nu rezolvă nimic. Poate fi foarte dificil să rămâi calmă când se întâmplă ceva cu bebelușul tău, dar este vital să încerci, pentru binele tuturor. Și cel mai bine este să fii pregătită pentru astfel de situații, știind exact ce trebuie să faci, documentându-te cu temeinicie de dinainte.
Ce trebuie să faci dacă bebelușul se îneacă cu lapte în timp ce este alăptat
Întoarce rapid copilul cu fața în jos, punându-i burtica în poala ta, în așa fel încât capul să fie mai jos decât restul corpului. Folosind podul palmei, aplică-i 5 palme rapid între omoplați. În urma loviturilor, ar trebui să pornească o tuse care să deblocheze respirația. Se întâmplă frecvent ca bebelușii să se înece în timpul hrănirii, mai ales dacă sunt ținuți într-o poziție incorectă. Nu e cazul să te simți vinovată dacă bebelușul tău se îneacă în timpul unei sesiuni de alăptare. Este ceva care se poate întâmpla oricui, chiar și adulților! De câte ori nu te-ai înecat cu un pahar cu apă?
De ce bebelușul meu se îneacă cu lapte în timp ce este alăptat?
Sunt multe cauzele pentru care un bebeluș se îneacă în timp ce este alăptat. Pe unele le putem schimba, în timp ce pentru celelalte va trebui să așteptăm să mai crească bebelușul și se vor rezolva de la sine. Dacă se întâmplă frecvent ca bebelușul tău să se înece în timp ce-l alăptezi, ia legătura cu pediatrul și povestește-i despre asta. Dacă vrei să fii o mămică informată, hai cu noi în dezbatem aici problema:
Bebe se îneacă în timp ce este alăptat? Când problema este externă
Este posibil ca fluxul de lapte matern să fie prea puternic. Asta înseamnă că glandele mamare sunt prea active și că aveți prea mult lapte, iar bebe se îneacă pentru că nu știe cum să gestioneze o așa mare cantitate de lăptic. De regulă, problema apare după a treia săptămână de la naștere, perioadă în care lactația e deja bine stabilizată. Pus la sân, bebelușul prezintă următoarele simptome:
- trage des din sân;
- gâlgâie, pare că a tras prea mult lapte, se îneacă, tușește, scuipă lapte;
- câteodată doar icnește, ca și cum ar depune un efort de respirație ca sugă;
- refuză sânul când i-l oferi ca alinare.
Ce poți face? Simplu: ori îl ajuți să facă față acestui flux crescut de lapte, ori ajustezi fluxul. Problema se rezolvă, însă e nevoie de răbdare. Sfatul nostru este să încerci alte poziții de supt, în principiu unele în care capul copilului să fie întotdeauna mai sus de sfârc.
CITEȘTE ȘI DESPRE Ragadele în alăptare. Soluția pentru sfârcuri crăpate, dureroase, sângerânde
Bebe se îneacă în timp ce este alăptat? Când problema este internă
Unii copii au probleme interne care le afectează capacitatea de a înghiți sau care le provoacă reflux gastroesofagian. Acesta apare atunci când conținutul stomacului se întoarce înapoi în esofag, tubul muscular care transportă alimentele și lichidele în stomac. 50% dintre bebelușii sănătoși pot dezvolta reflux gastroesofagian în primele trei luni de viață. Acest inconvenient dispare după 12-14 luni, vârstă la care sfincterul esofagian se maturizează și devine perfect funcțional. Pentru a verifica dacă problema este internă și nu are legătură cu problemele legate de hrănire, mergi cu bebe la un specialist.
Ce poți face pentru a reduce riscul de sufocare?
Pentru a reduce riscul de sufocare, pune bebelușul pe burtă și nu-l pune imediat la somnic după ce l-ai hrănit. Ține-l chiar și jumătate de oră într-o poziție verticală, încercând să-l ajuți să scoată aerul inhalat în timpul mesei. În cazul în care suferă de reflux și este hrănit cu biberonul, nu-l lăsa nesupravegheat în timpul mesei. Când sunt micuți, riscul de înec este foarte mare, acesta scăzând pe măsură ce copilul crește.
Puneți pătuțul bebelușului în dormitorul vostru cel puțin pentru primele 6 sau 7 luni. În acest fel, vei fi acolo pentru a-ți monitoriza copilul. Bebelușii sunt ființe foarte vulnerabile și au nevoie de ajutorul tău pentru a învăța cum să se descurce. Însă nu dispera, în cel mai scurt timp, copilul tău va putea să mănânce și să bea fără ajutor. CITEȘTE ȘI DESPRE Lista cu cele 14 probleme frecvente care pot să apară în timpul alăptării și soluții pentru ele
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.