Mă numesc Oana, am 36 de ani și am născut primul bebe la o maternitate de stat din București. Am născut cu o săptămână înainte de termen un băiat sănătos și perfect. Am avut un travaliu accelerat și dureros și în final doctorul mi-a făcut cezariană pentru că bebe nu se întorsese total și expulzia dura de ceva timp. Nu știu dacă aș fi reușit în final să nasc natural dar tare mi-aș fi dorit.
L-am primit pe bebe a doua zi, după ce m-am recuperat un pic după operație. Aveam sânii plini de lapte de bubuiau și chiar dacă știam teoria legată de cum să ajut bebelușul să prindă mamelonul, nu reușeam, și nici el nu avea prea multă forță să sugă.. sau cel puțin așa simțeam.
Din păcate în maternitate nu avea nimeni timp să ne ajute pe noi mamele, pe fiecare în parte și ne arătau pe fugă cum să facem, și sincer era tare chinuitor.
Repet, am vorbit cu 3 doamne diferite și am cerut ajutor – o asistență, o moașă care avea grijă de nou născuți și un medic neonatolog. Dar fiecare folosea forța să stoarcă laptele din sân. Am îndurat pentru că îmi doream foarte mult să alăptez. Am luat mameloane de silicon de la farmacie și m-am chinuit și așa dar în continuare laptele ieșea foarte greu.
Așa s-au scurs 3 zile până când am ajuns acasă și am contactat Clinica de Alăptare unde chiar de la telefon printr-o super ușoară manevră explicată foarte clar, am reușit să fac laptele să curgă. Eram atât de fericită încât plângeam. Am reușit chiar din seara aceea să îmi hrănesc bebelușul și a două zi a venit consultanta la noi acasă și ne-a mai învățat câteva lucruri utile.
Ulterior la 2 luni, bebe nu a mai vrut să sugă de la sânul drept, dar sunt fericită că suge în continuare de la sânul stâng. Îmi doresc să fie cât mai multe mame învățate cât de ușor este să îți alăptezi bebelușul. Eu am fost super informată în teorie, din sarcină, despre procesul alăptării și eram sigură că va fi simplu și natural dar este nevoie de cineva care să te ajute practic și eficient în funcție de cazul personal. Mare păcat că nu se oferă asta în toate maternitățile. Chiar era ceva foarte ușor de arătat și de înțeles.
Ce m-a făcut să îmi doresc să alăptez? Știu cât de natural și sănătos este pentru bebeluș să primească lapte de la sursă. Noi suntem 3 frați și am fost alăptați și chiar dacă mama ne mai spunea în glumă că i-am luat o mulțime din resursele ei, nu ar fi ales altceva și simt și eu acum la fel ca mama. Cât timp pot să alăptez, o fac cu cea mai mare dăruire pentru a-i oferi hrană cea mai valoroasă bebelușului meu. Fără să judec alte mame care aleg altceva. Sunt alegeri personale ce nu pot fi dezbătute de alții.
Recomand cu toată încrederea să apelați la un consultant chiar înainte de a naște că să fie mai ușor tot procesul pentru că poate fi un stres pentru o proaspătă mămică. Îi mulțumesc Simonei din toată inima și eu și al meu pui de 7 luni în prezent.
CITEȘTE ȘI: Nu voi uita niciodată câtă dragoste am simțit alăptând-o, cum își dă ochii peste cap și cu zâmbet își găsește liniștea și pacea acolo, la „țiți”
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant lactatie IBCLC:
Din păcate, chiar și în zilele noastre, în maternități, mămicile îndură dureri de nedescris din cauza “masajului” (eu aș spune că este pură tortură și nu cred că este suficient cuvântul pentru a descrie realitatea) pentru “desfundarea canalelor înfundate”. Din lipsa unei informări corecte, există ideea, profund greșită, că dacă mama nu are lapte care să curgă în valuri încă din prima zi, mai ales dacă este “apăsat” mamelonul, atunci mama respectivă “are canalele înfundate”.
Și-atunci se ajunge la acel muls extrem de dureros efectuat asupra sânului. În primul rând, laptele “iese” în momentul în care bebe este pus la sân. Cu cât este pus mai des, cu atât laptele se va produce din ce în ce mai mult. Nu înseamnă că este puțin, ci că așa este normal. Așa este fiziologic. Așa se întâmplă de când lumea!
Începând cu a treia zi și până într-a cincea, se instalează lactația, acel moment în care mămica își simte sânii mult mai grei, mai plini. Acest lucru nu înseamnă că bebelușul trebuie să primească alt lapte decât al mamei lui sau că nu are sens să fie pus la sân. În niciun caz. Cum spuneam, cu cât nou-născutul este pus la sân mai mult, mai des, încă imediat după naștere, cu atât se instalează mai bine lactația. Iar alăptarea poate decurge fără probleme chiar dacă bebelușul este hrănit doar dintr-un singur sân.
CITEȘTE ȘI: Lista cu cele 14 probleme frecvente care pot să apară în timpul alăptării și soluții pentru ele
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.