În România, alăptatul în spații publice este permis prin lege. Mai mult de atât, se prevede amendarea persoanelor care se împotrivesc acestui fapt. Deși e trist că avem nevoie de altfel de legi, asta înseamnă că drepturile mamelor care alăptează sunt, în cele din urmă, recunoscute și validate. Doamnelor, să o facem ca la carte!
Ne bucură modul în care se schimbă atitudinea oamenilor în ceea ce privește alăptatul în spații publice. Pentru că, pe bună dreptate, este o nevoie a copiilor noștri, o modalitate normală de a ne hrăni copiii, fără a fi obligate să renunțăm la viața noastră socială.
Tot mai multe mame alăptează în zilele noastre. Ne alăptăm pruncii atunci când au nevoie, satisfăcându-le aceste nevoi oriunde ne-am afla. Suntem susținute de dovezi științifice că laptele matern este alimentul ideal și unic cu care orice mamă ar trebui să-și hrănească sugarii pentru ca aceștia să beneficieze de cel mai bun start în viață. Mamele de azi sunt adevărați pionieri care vor face drumul mai ușor copiilor care vin în urma noastră. Lumea se schimbă, iar mamele sunt cele mai în măsură să o facă.
Citește și: Deși biberonul și suplimentarea cu lapte praf sunt o practică frecventă în maternități, este recomandat să încerci să scapi de amândouă rapid
Sfaturi pentru o alăptare confortabilă în spații publice
Fiecare mamă care alăptează are nevoie de confort, fie că e în casă, fie că e afară. Pentru a obține acest confort, unele mame se acoperă când alăptează, altele par să nu aibă nevoie. Alte mame folosesc pompa de sân și pun laptele lor în biberoane, oferindu-l copiilor când sunt afară. Mamele cu copii mici (mai ales cele care alăptează pentru prima oară) au nevoie de un loc în care să se așeze confortabil, pe când mamele de copii mai mari preferă locurile retrase, liniștite, pentru a-și alăpta copilașii fără a fi distrași de zgomote din jur. Iată câteva sfaturi pentru voi:
Afișează o atitudine pozitivă.
Ai tot dreptul să faci asta atunci când i se face foame copilului tău, fără a te scuza. Nu e vorba despre dreptul tău de a alăpta în public, ci despre dreptul copilului tău de a primi laptele tău oricând și din orice motiv.
Găsește un loc în care să te simți confortabil.
Pe bancă în parc, într-o cabină de probă ori într-un restaurant. Vei avea nevoie de loc nu doar pentru a alăpta, dar și pentru a-ți pune geanta cu scutece, poșeta, căruciorul.
Creează-ți o zonă proprie de confort.
Dacă ești cu prietenii, chiar ei pot deveni paravanul ideal pentru a delimita zona de confort. Dacă nu, pur și simplu întoarce spatele celorlalți, și pune copilul la sân. În astfel de situații ajută foarte mult hainele prevăzute cu sisteme de alăptare în public. Nu arată diferit de celelalte haine, însă sunt prevăzute cu deschizători în zona unde ne interesează care, odată deschise, servesc și ca apărători pentru privitori.
Ia la tine mereu o eșarfă subțire.
Pe care să o așezi peste copil când alăptezi, dar renunță la ea dacă este foarte cald, pentru sub ea se consumă foarte repede aerul și există riscul de asfixiere. Probabil copiii mai mari o vor înlătura când sunt puși la sân… E doar o variantă de folosit dacă crezi tu că e cazul.
Alege un sling care ajută în alăptare.
Sunt multe tipuri de astfel de port-bebe-uri care pot fi folosite și atunci când vrei să alăptezi. De fapt, într-un astfel de sling copilul este deja poziționat cu fața spre sân, așa tot ce ai de făcut este să te descoperi și să-i dai să sugă. Interesează-te la alte mămici care este modelul potrivit și pentru alăptare, nu doar pentru purtat.
Fii atentă la nevoile copilului.
Nu-l lăsa să înceapă să plângă de foame, fii tot timpul cu ochii la el, mai ales la nevoile lui. Nimic nu atrage mai repede atenția celorlalți decât un bebeluș care plânge.
NU face asta când alăptezi!
Nu transporta după tine accesorii inutile, greu de cărat și care nu vor face decât să atragă atenția asupra ta.
Perna de alăptare este potrivită și folositoare acasă, afară, tocmai asta este ideea, să poți alăpta discret, elegant, scopul acestei acțiuni fiind alăptarea bebelușului, răspunzând astfel nevoii lui de bază — hrănirea.
Nu sta într-un loc unde copilul ar putea fi distras de ceea ce se întâmplă în jur. Găsește un loc retras, unde copilul tău să se poată concentra asupra procesului de hrănire. Dacă și așa e distrat, trage peste umăr o eșarfă subțire. Fă tot posibilul ca micuțul să se bucure de o masă în liniște.
Nu alăpta într-o toaletă. Tu ai mânca într-un asemenea loc? Cu siguranță, nu! Caută un alt loc, chiar dacă asta presupune un hol sau o bancă în exterior. Trebuie să găsești o opțiune mai bună decât să te așezi pe o toaletă.
Nu te certa cu cei care nu înțeleg această normalitate. Dacă vor fi indivizi care îți vor reproșa ceea ce faci, spune-le doar că îți hrănești copilul, întoarce-te cu spatele și vezi-ți de treaba ta. Evită certurile și concentrează asupra a ceea ce ai tu de făcut.
Nu ocupa prea mult spațiu chiar dacă, știu, ai nevoie de o mulțime de lucruri prin preajmă. Ia-ți o geantă de scutece și ține acolo, bine organizat, tot ce ai nevoie pentru o ședință reușită de alăptare în afara casei.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.