Vegetarianismul este un mod de alimentatie adoptat din ce in ce mai mult in ziua de azi, existand diferite motive ce stau la baza unei asemenea decizii.
Unii dintre noi devin vegetarieni pentru a evita carnea din ce in ce mai plina cu hormoni de crestere si alte substante nocive, altii din considerente etice, nedorind sa incurajeze cruzimea fata de animale, unii se simt pur si simplu mai bine eliminand carnea din dieta lor, altii au o preferinta innascuta spre legume si fructe si nu simt nevoia de a manca produse de origine animala.
Exista diferite tipuri de vegetarianism :
- Cel care exclude doar carnea si este denumit lacto-ovo-vegetarianism,
- Cel care exclude si ouale, numit lacto-vegetarianism
- Si cel care exclude total produsele de origine animala si care este vegetarianism total, preluandu-se mai nou termenul de alimentatie „vegan” sau „veganism” pentru acest curent, care are si o aripa „raw-vegan”, adeptii acestul regim alimentar neconsumand alimente prelucrate termic.
De multe ori femeile care au adoptat un astfel de regim isi pun problema daca acesta este compatibil cu sarcina, daca exista precautii suplimentare de luat in considerare in cazul aparitiei unei sarcini, daca ar putea exista repercusiuni asupra dezvoltarii fatului din pricina unui regim vegetarian.
Vestea buna este ca studiile de specialitate nu considera incompatibile regimul vegetarian si sarcina, dimpotriva, din ce in ce mai multi medici sustin ca un astfel de regim este benefic in orice perioada a vietii, inclusiv in timpul sarcinii iar grija trebuie indreptata spre o alimentatie echilibrata, indiferent ca este vorba despre vegetarieni sau despre consumatori de carne (caci nici acestia din urma nu sunt scutiti de carente daca nu respecta principiile alimentatiei echilibrate).
In cazul celor ovo-lacto-vegetariene lucrurile sunt cele mai simple, deoarece dieta aceasta este suficient de echilibrata pentru a asigura tot necesarul de nutrienti (proteine, aminoacizi, vitamine).
O alimentatie bazata pe legume, cereale, fructe, seminte si care include si oua si lactate nu poate fi susceptibila de a produce nicio carenta in organismul femeii insarcinate si nicio repercusiune asupra dezvoltarii fatului.
Daca alimentatia exclude ouale si produsele lactate s-ar putea sa existe nevoia de a se suplimenta cu fier, dar aceasta se recomanda oricum in general gravidelor, mai ales daca in urma analizelor (pe care desigur ca e bine sa si le faca trimestrial orice femeie insarcinata) reies carentele.
Singura carenta pe care ar putea sa o aiba persoanele vegetariene ar fi cea legata de vitamina B12.
Vitamina B12 se gaseste cu precadere in produsele de origine animala, de aceea mai ales cei total vegetarieni (care exclud ouale si produsele lactate din alimentatie) ar trebui sa ia suplimente de B12. Recomandarea este in special pentru femeile insarcinate si cele care alapteaza, aceasta vitamina fiind indispensabila pentru crestere si lipsa ei putand sa provoace probleme de sanatate micutilor.
Se intalneste destul de frecvent si situatia in care o femeie, desi omnivora inainte de a ramane insarcinata, capata repulsie fata de carne in timpul sarcinii, nu mai simte deloc nevoia sa consume carne desi inainte nu avea reticente in privinta aceasta. Multe femei insarcinate mai ales in primul trimestru manifesta greata fata de mancarurile care contin carne.
Unii specialisti (cum ar fi dr. Samuel Flaxman si dr. Paul Sherman in articolul lor intitulat : “Greturile matinale: un mecanism de protective al mamei si embrionului”) considera ca de fapt senzatia de greata din primele saptamani de sarcina si respingerea psihica sau chiar organica a unor alimente apar tocmai pentru a se evita alimentele care ar putea face rau sarcinii, deci este chiar bine ca femeie sa-si asculte organismul si sa nu se forteze sa manance anumite alimente care-i provoaca rau doar din credinta ca « asa trebuie ».
Reducerea consumului de carne cu toate neplacerile incluse (hormonii de crestere dine a, toxinele produse de corpul animalului in momentul in care este ucis etc) este chiar benefic in timpul sarcinii.
In concluzie exista in linii mari doua situatii de vegetarianism in sarcina:
- Prima este cea in care femeia insarcinata a renuntat cu mult timp inainte la consumul de carne, este obisnuita de mult timp cu o dieta vegetariana, a observat beneficiile dietei si se simte bine cu ea. Din moment ce sarcina este o perioada fireasca este normal ca femeia sa nu-si modifice radical obiceiurile anterioare, daca acestea sunt sanatoase, desigur. Dieta vegetariana este sanatoasa asa ca poate fi continuata fara probleme pe toata durata sarcinii si la fel si in alaptare (cu atentie sporita la eventualele carente de fier si vitamina B12).
- Al doilea caz este cel in care mama anterior omnivora nu mai simte nevoia sa manance carne, mai ales in primul trimestru de sarcina. Si in acest caz este bine ca femeia sa isi asculte organismul si sa mentina in dieta sa alimentele care-i confera o stare fizica si psihica buna, evitandu-le pe cele care ii fac rau caci aceasta nu se intampla fara un motiv.
Te-ar mai putea interesa:
Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Idei de mese in timpul sarcinii
Testele de sarcina
Semnele ovulatiei
Calcularea perioadei fertile
Alimentatia cand astepti un bebelus
Semne si simptome ale sarcinii
Vitamine si minerale esentiale in sarcina
Pericole alimentare in sarcina
Nu stiam ca sunt insarcinata si ….
Calcularea datei probabile a nasterii
Ce functii indeplineste placenta ?
Acidul folic si importanta lui in sarcina
Ce modificari aduce primul trimestru de sarcina ?
Cum te pregatesti de sarcina ?
Vergeturile, ce faci cu ele ?
Exercitiile fizice in sarcina
Anemia in timpul sarcinii
Ce trebuie sa contina bagajul de spital?
Insarcinata dupa 35 de ani
Schimbarile hormonale in sarcina
Ce alimente sa mananci pentru a asigura necesarul de nutrienti?
Pericole de langa tine la care nu te gandesti
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.