Prin incepatori de referim atat la mamele care nu sunt bucatarese desavarsite si se tem ca nu vor sti sa faca mancaruri “sophisticate” copilului cat si la bebelusii aflati la inceputul autodiversificarii.
Desigur ca teoria spune ca in blw poti da bebelusului de la inceput din mancarea intregii familii, cu conditia sa fie gatita sanatos, fara adaos de sare, zahar, alimente cu risc de inec dar in practica noi spunem ca este mai bine ca in prima luna sa-i oferiti alimente intr-o forma cat mai simpla: legume fierte la aburi, fructe coapte, oua fierte, atat pentru a se obisnui cu gusturile de baza si a invata sa le savureze cat si pentru ca pentru inceput sunt mai usor de gestionat.
Retetele pe care urmeaza sa vi le prezentam se potrivesc si de la inceputul autodiversificarii, de la 6 luni, dar cum spuneam va recomandam sa le introduceti in jur de 7 luni. Sunt mancaruri usor de facut si usor de gestionat de catre bebelusi.
Briose cu banana
Ingrediente:
- o banana mare sau 2 mai mici, coapte
- 8-10 linguri de gris
- 1 lingura ulei de cocos sau de masline
- 1 ou
- o cana de lapte
- un cubulet de unt topit
- 1-2 linguri fulgi de cocos (optional)
- jumatate de plic de praf de copt
Mod de preparare:
Intr-un castron se piseaza bananele cu furculita, se adauga grisul, laptele, oul batut inainte, untul, uleiul de cocos si praful de copt si se amesteca pana devine o compozitie omogena, destul de lichida. Se adauga fulgii de cocos si se umple formele de briose. Se lasa la cuptor aproximativ 20 de minute la 200 grade Celsius.
Briose cu spanac si oua de prepelita
Ingrediente:
- 100 de grame de spanac proaspat sau congelat (decongelat in prealabil)
- 4 oua de prepelita (echivalentul unui ou de gaina)
- 1 catel de usturoi
- 4-5 linguri de faina (preferabil spelta sau kamut)
- 1 cana de lapte de vaca sau 2-3 linguri de smantana, dupa preferinte
- ½ plic de praf de copt
Preparare: catelul de usturoi se soteaza putin intr-o cratita cu o lingura de ulei de masline, cat sa-i dea gust, apoi se scoate. Se adauga spanacul, se lasa maximum 3 minute, apoi se pune intr-un castron in care se adauga restul ingredientelor, ouale de prepelita batute ca pentru omleta inainte. Se amesteca pentru omogenizare, se pune compozitia cu o lingura in formele de briose, se lasa la cuptor cam 25 de minute la 180 grade Celsius.
Sufleu de broccoli
Ingrediente:
- Un broccoli (aproximativ 400 de grame)
- 2 oua de gaina
- 4 linguri de pesmet
- 1 lingura de ulei de masline
- 1 lingura de smantana
Preparare: se fierbe putin la abur broccoli desfacut buchetele, cam 10 minute. Apoi se zdrobeste cu furculita intr-o tava mica unsa cu uleiul de masline. Tot acolo se adauga oul batut, pesmetul, smantana, se amesteca sa fie omogena compozitia, se niveleaza cu o lingura si se lasa la cuptor 20-25 de minute la 180-200 de grade Celsius.
Aceasta reteta poate fi facuta la fel dar cu conopida in loc de broccoli. Cand e gata se ofera bebelusului taiata in bucati patrate cat mai usor de gestionat.
Sfaturi: cantitatea ingredientelor se poate si modifica, “ochiometric”, in functie de cat de lichida vi se pare compozitia. Verificati din cand in cand daca briosele/sufleul sunt gata fiindca timpul de coacere poate varia in functie de cuptor, mai bine verificati dupa 15 minute decat sa le ardeti.
Pofta buna si va urma!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.