Neglijarea copilului poate imbraca forme diferite, de la cele foarte subtile la cele absolut evidente. Rezultatele insa sunt devastatoare! Afla cum iti poti proteja copilul! Cand se vorbeste despre abuz, lumea tinde sa se gandeasca la violenta, injurii, abuz sexual. Abuzul insa poate fi mai subtil de atat. Stiai ca si neglijarea copilului este tot o forma de abuz?
Abuz si neglijare
Abuzul este definit ca o violare a drepturilor omului. Neglijarea se refera la ignorarea constienta a nevoilor copilului de catre cei responsabili de ingrijirea sa. Atunci cand ne referim la abuz, ne gandim la lucruri pe care unii oameni le fac altora. Ne gandim la bataie (abuz fizic), la implicarea in activitati sexuale impotriva vointei proprii (abuz sexual), la hartuirea, intimidarea sau santajul emotional (abuzul psihic), dar nu ne gandim la lucruri care NU sunt facute pentru copilul respectiv. Exista mai multe forme de neglijenta atunci cand vorbim despre un copil. Neglijarea copilului se poate referi la lipsa unei alimentatii corespunzatoare, lipsa hainelor potrivite anotimpului, lipsa asistentei medicale solicitate atunci cand ea este necesara, lipsa suportului emotional sau intelectual.
Mituri despre abuz si neglijare
E abuz doar daca vorbim despre violenta.
Fals! Neglijarea copilului este la fel de daunatoare si nu ne referim numai la lipsa alimentelor sau a altor lucruri de baza ci si la ignorarea continua si repetata a nevoilor emotionale ale copilului.
Abuzatorii sunt oameni rai.
Ei bine, nu vom spune ca sunt oameni buni, insa aceasta etichetare este simplista si nu reflecta neaparat realitatea.
Abuzatorii sunt persoane necunoscute.
Fals. De fapt, in vasta majoritate a cazurilor de abuz, abuzatorii sunt membri ai familiei sau prieteni de familie foarte apropiati.
Nu e abuz, doar il las in pace!
Copiii nu au nevoie sa fie „lasati in pace”. Ei au nevoie sa fie auziti si ascultati, iubiti, mangaiati, incurajati, invatati.
Citește și despre: 7 semne de STRES la copii pe care păriții trebuie să știe să le recunoască
Neglijenta si abuzul au aceleasi consecinte!
Si abuzul, si neglijenta lasa cicatrice adanci. Ambele duc la un respect de sine scazut, la dificultati in ceea ce priveste relatiile cu alti oameni, la afectarea capacitatii de a „functiona” la parametri optimi in societate.
Lipsa de incredere si dificultatea in a stabili relatii de lunga durata este consecinta faptului ca increderea ti-a fost inselata de insisi parintii tai. Daca adultii responsabili de binele tau fizic si psihic nu s-au preocupat sa iti satisfaca aceste nevoi, cine ar putea-o face? Este foarte dificil sa iti recapeti increderea in oameni in aceasta situatie, pentru ca mereu te astepti sa fii din nou abuzat sau ignorat.
Convingerea ca esti „defect” vine din faptul ca ti s-a repetat iar si iar ca nu esti bun de nimic….sau din contra, pentru ca nimic din ceea ce faceai parea sa nu conteze vreodata.
Controlul emotiilor este extrem de dificil pentru o victima a neglijarii. Pentru ca nu au fost niciodata lasati sa isi exprime emotiile si pentru ca emotiile lor pur si simplu nu au contat, copiii deveniti adulti vor avea dificultati in a-si gestiona emotiile puternice, fapt ce poate declansa probleme de dependenta de alcool si droguri sau accese de furie si violenta.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Fenomenul bullying este cât se poate de real și acut – Profilul agresorului
Tipuri de neglijare asupra copilului
In functie de care este nevoia de baza care trece nesatisfacuta, neglijarea este impartita in mai multe tipuri.
Neglijarea fizica este cel mai frecvent intalnita si cea mai usor de observat. Copilul este subnutrit, murdar, prost imbracat, bolnav, are numeroase lovituri sau rani din cauza lipsei de supraveghere adecvata.
Neglijarea din punct de vedere al educatiei este din pacate raspandita mai ales la tara sau in familiile foarte sarace.
In loc sa fie trimisi la scoala, copiii sun pusi la munca sau sunt trimisi la cersit. Lipsa educatiei determina severe probleme de integrare sociala si il afecteaza pe copil si din punct de vedere al dezvoltarii psihice si cognitive.
Neglijarea afectiva este intotdeauna minimizata ca importanta, desi efectele sale sunt la fel de devastatoare.
CITEȘTE ȘI: 7 Motive pentru care pedepsele NU functionează
Fie ca este vorba despre violenta in familie, care are loc in prezenta copilului, sau despre refuzul de a-i arata celui mic vreun strop de afectiune, neglijarea afectiva ii spune mereu copilului ca el, ca individ, nu conteaza. In acest caz copilul este ignorat, respins, minimizat, terorizat, izolat, iar rezultatul acestui tip de comportament din partea parintelui are consecinte incredibile, conducand in multe cazuri la tentative de suicid. Pana acum, tu ai fi inclus neglijarea in categoria abuzurilor?
CITEȘTE ȘI:
Avantajele copiilor ținuți în brațe
Abuz emotional – Recunoaste semnele
Viața secretă a creierului copilului
Scrisoare pentru soțul meu: Ești făcut să fii TATĂ de FATĂ!
Tatăl alcoolic. Ce trebuie să facă mama
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.