Multa vreme s-a crezut ca prin laptele matern se transmit doar nutrientii necesari cresterii si dezvoltarii copilului, avand in vedere ca se considera ca singura functie a alaptarii este hranirea.
Insa avansarea stiintei a permis cercetatorilor sa descopere numeroase alte functii si calitati ale laptelui matern si inca se pare ca nici nu se stie totul despre acest subiect, ipoteze interesante fiind avansate, unele dovedite prin studii altele aflate inca sub cercetare.
Laptele matern – sursa esentiala de nutrienti si imposibil de imitat
Intr-adevar prin laptele matern se transmit nutrienti, el fiind alimentul ideal pentru sugar si imposibil de reprodus vreodata pe cale artificiala. Prin laptele matern copilul primeste grasimi, proteine, glucide vitale pentru dezvoltarea copilului.
Diversitatea proteinelor prezente in laptele matern este unul din factorii care ii dau unicitate. Aceste proteine constituie o sursa echilibrata de amino-acizi atat de necesari dezvoltarii rapide a bebelusilor.
Anumite proteine precum lipaza, amilaza, cazeina B, lactoferina, au rol in digestia micro si macro-nutrientilor din lapte iar alte proteine au activitate antimicrobiana si contribuie la apararea impotriva virusurilor si bacteriilor patogene.
Laptele matern ofera de asemenea si protectie probiotica prin faptul ca in el se cultiva bacterii benefice precum lactobacilii si bifidobacteria.
In plus prin alaptare copilul primeste toate vitaminele si mineralele necesare, vitamine care desi in cantitate mai mica decat in laptele praf imbogatit artificial, sunt mult mai usor asimilabile.
Laptele matern – sursa de anticorpi
O caracteristica extreme de importanta a laptelui matern, de care in prezent este constienta toata lumea, este ca prin el se transmit anticorpi, imunoglobuline cu rolul de a proteja nou-nascutul inca de cand iese in mediu extra-uterin.
Anticorpii de transmit in primele luni de viata doar prin laptele matern si continua sa fie primiti de catre copil atat timp cat este alaptat, indiferent ca a trecut de 1 an, 2, 3 sau mai multi.
Prin laptele matern se transmite de asemenea protectie impotriva unor boli cronice. Cercetarile au corelat alaptarea si cu un risc mult ai scazut de a dezvolta: boala celiaca, diabet, scleroza multipla, SIDS (sindromul mortii subite la sugar), cancer in copilarie, osteoporoza, boli cardio-vasculare, infectie cu helicobacter pilori, colita ulcerohemoragica, boala crohn, obezitate, dermatita atopica, alergii, astm.
Acestea sunt lucrurile benefice care se transmit prin alaptare dar mamele se intreaba adeseori daca prin laptele matern nu pot transmite si lucruri de nedorit precum virusi, boli, substante nocive etc. Sa vedem cum sta situatia din acest punct de vedere:
Cand mama se imbolnaveste ea nu transmite copilului boala, ci, dimpotriva, ii transmite anticorpii care il ajuta sa lupte cu virusul. Cei care recomanda intreruperea alaptarii atunci cand mama se imbolnaveste de gripa, gastro-enterocolite, varicela sau alte boli nu iau in considerare faptul ca virusul a fost transmis deja cel mai probabil la copil, majoritatea bolilor fiind contagioase inca dinaintea aparitiei primelor semne.
Intrerupand alaptarea il vom expune virusului fara sa-i dam posibilitatea sa primeasca anticorpii din laptele matern care fie il vor impiedica sa faca boala fie il vor ajuta sa faca o forma mai usoara a bolii, sa treaca mai usor peste episodul neplacut.
Nici in cazul unei boli cronice nu exista in majoritatea cazurilor posibilitatea de a se transmite prin alaptare. Nu exista studii care sa ateste ca hepatita B sau C sau chiar SIDA sa se transmita prin laptele matern; dar se recomanda maxima precautie pentru a evita ranile la san, stiindu-se ca virusul se transmite prin sange.
Exista chiar cercetatori care sustin ca laptele matern ar putea combate virusul HIV, lucru demonstrat de faptul ca putini bebelusi alaptati sunt infectati, chiar daca mamele sunt seropozitive.
In schimb in lapte matern se pot transmite unele substante nocive bebelusului, cum ar fi alcoolul ingurgitat de mama in cantitati prea mari – deci nu ne referim la cateva guri devin sau bere.
Anumite cantitati din medicamente sau anestezice se pot deasemenea excreta in laptele matern de aceea este necesar sa avem informatii inainte de a utiliza astfel de substante.
Majoritatea medicamentelor sunt compatibile cu alaptarea sau au inlocuitori insa sunt si medicamente cu risc in alaptare dar acest lucru il putem afla doar de la un medic, de preferinta specialist in alaptare, sau de la un consultant in alaptare, de preferinta cadru medical.
In cazul urmarii unui tratament de chimioterapie sau in cazul in care aveti de facut radiografii se impune intreruperea alaptarii deoarece laptele matern este afectat. De fapt in cazul radiografiilor este bine sa intrebati un specialist deoarece nu toate tipurile de radiatii sunt nocive in alaptare.
Nu in ultimul rand toate femeile care au alaptat pot confirma ca prin alaptare se pot transmite si lucruri de natura spirituala precum afectiune profunda, comunicare, “bonding”, atasament securizant, dar si agitatie sau suparare, de fapt in linii mari puteti transmite bebelusului starile voastre.
De aceea este bine sa reusim sa ramanem calme , relaxate si sigure pe noi chiar daca provocarile vietii de proaspata mamica nu sunt mici.
Datorita alaptarii si bebelusii vor fi mai calmi deoarece s-a dovedit ca cei alaptati dau semne reduse de stres, cercetarile aratand ca alaptarea creste nivelul “hormonului imbratisarii” si anume oxitocina.
Atat in corpul copilului cat si al mamei se elibereaza acest hormon cu efect de relaxare, iata deci ca si mamei i se transmit lucruri benefice prin alaptare.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.