Dupa cum se stie, in sarcina este de dorit ca tratamentele medicamentoase sa fie evitate, avand in vedere ca fatul aflat in plina dezvoltare trebuie protejat de posibilele efecte nocive ale acestora. Totusi, exista momente in care admnistrarea antibioticelor nu poate fi evitata. Citeste mai jos cateva informatii legate de utilizarea antibioticelor in sarcina.
In timpul sarcinii antibioticele trebuie evitate. Cu cat sarcina este mai mica cu atat efectul lor poate fi mai periculos. Cu toate acestea atunci cand medicul considera ca este neaparat nevoie, avand in vedere starea ta de sanatate, sa iti prescrie un antibiotic, inseamna ca a cantarit deja cu atentie raportul risc/beneficiu in ceea ce va priveste pe tine si pe viitorul tau copil.
Desigur ca va prefera sa evite utilizarea antibioticelor in sarcina daca este vorba despre o amigdalita simpla. Exista cazuri insa in care infectia in sine reprezinta un risc pentru tine si pentru copil, asadar beneficiile pe care le aduce administrarea unuia dintre antibioticele considerate sigure nu mai pot fi puse la indoiala.
In principiu, iata cateva reguli de care se tine cont atunci cand se prescrie un tratament cu antibiotic unei gravide:
- Antibioticele se vor administra doar atunci cand nu exista alta alternativa, si se vor evita in timpul primului trimestru de sarcina;
- Se va alege un antibiotic mai vechi, a carui utilizare in timpul sarcinii a fost deja testata;
- Se va prefera folosirea unui singur antibiotic, in locul combinatiilor de medicamente, iar doza va fi cea minima eficienta;
- Trebuie evitata administrarea oricaror alte substante disponibile fara reteta, deoarece interactiunea dintre antibiotic si acestea, inofensiva in mod obisnuit, poate deveni nociva pentru fat.
Care sunt antibioticele considerate sigure in timpul sarcinii? Ce antibiotice ar trebui evitate?
Printre antibioticele care pot fi folosite in siguranta in timpul sarcinii se numara amoxicilina, ampicilina, clindamicina, eritromicina, penicilina, gentamicina, cefoxitimul, cefotetanul sau cefazolinul. Aceste antibiotice au fost testate extensiv cu ani in urma, cand era permisa efectuarea studiilor clinice pe femei insarcinate. In prezent, acestea sunt interzise, asadar exista extrem de putine informatii privind efectele pe care le au antibioticele de noua generatie asupra sarcinii.
Antibioticele din clasa tetraciclinelor precum doxicilcina sau minociclina nu se administreaza in timpul sarcinii deoarece desi au nivel de toxicitate redusa pot afecta ficatul femeii insarcinate.
Tricomoniaza vaginala si alte vaginite bacteriene pot fi tratate cu metronidazol. Suspiciunile ca metronidazolul ar determina malformatii fetale nu au putut fi confirmate.
Infectiile tractului urinar – frecvente in sarcina si posibile cauze ale pierderilor de sarcina ar putea fi tratate cu nitrofuran. Acest medicament nu se administreaza in preajma nasterii deoarece exista riscul de a distruge hematiile nou-nascutului. Specialistii renumitei Clinici Mayo din USA atrag atentia ca desi nu exista o dovada directa nitrofuranul poate provoca malformatii congenitale si necesita cercetari suplimentare. Pe de alta parte utilizarea acestor medicamente nu este justificata in toate cazurile. Un aport marit de lichide in timpul sarcinii poate tine infectiile urinare la distanta.
Trimetoprimul, componenta a unor medicamente recomandate pentru infectiile tractului urinar, nu se reomanda in timpul sarcinii deoarece blocheaza actiunea benefica a acidului folic.
Este important ca daca obstetricianul iti prescrie antibiotic in sarcina, sa continui sa respecti obiceiurile sanatoase, sa te alimentezi bine si sanatos, sa te odihnesti si sa consumi multe lichide. In plus, este important sa nu uiti sa iei suplimentele vitamino-minerale recomandate de catre medic. Atunci cand antibioticul este cel mai bun mod de a tratata o afectiune este esential sa respecti cu strictete indicatiile doctorului. In nici un caz medicamentele in timpul sarcinii nu vor fi luate din proprie initiativa!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.