Angorjarea sanilor este una dintre dificultatile cele mai frecvent intampinate de proaspetele mamici dupa nastere si debutul alaptarii.
Angorjarea sanilor – Cauze
Angorjarea sanilor se datoreaza acumularii intr-o cantitate prea mare a laptelui in sani si este favorizata si de cresterea circulatiei sangvine in zona precum si de o cantitate crescuta de limfa. Sanii angorjati se simt grei, plini, de multe ori durerosi si fierbinti si daca nu sunt detensionati suficient de repede se poate ajunge la “febra laptelui”, o manifestare insotita de febra crescuta si frisoane puternice.
De cele mai multe ori angorjarea se produce in primele 3-5 zile inca de cand mama este inca in maternitate tocmai fiindca in unele (din pacate multe) spitale exista practica de a duce copilul tarziu la mama pentru a fi alaptat, mai ales in cazul cezarienelor, nu se practica sistemul “room-in” de lasat copilul in salon alaturi de mama lui ci nou-nascutii sunt tinuti separat iar mamele lasate sa alapteze “la program”, nu mai devreme de 3 ore.
Insa angorjarea sanilor poate surveni si mai tarziu, acasa, tot asa in principal daca mama se hotaraste sa alapteze la program, nu la cerere, daca bebelusul este somnoros de la icter si suge rar, daca mama foloseste o pompa de sani si suprastimuleaza productia, daca copilul incepe sa doarma mai multe ore legate pe noapte.
Sanii se pot angorja si ulterior unui puseu de crestere, cand productia este mult crescuta prin frecventa alaptarilor iar dupa ce puseul trece copilul rareste supturile insa sanul ramane “setat” o perioada pe o productie crescuta. Angorjarea poate aparea si daca mama urmeaza sfaturi precum tinerea la un san a copilului un numar limitat de minute, apoi mutarea la celalalt, aceasta practica fiind o greseala destul de frecventa care dauneaza si mamei, sanii nefiind goliti total si angorjandu-se, dar si bebelusului, el ajungand sa bea doar laptele de inceput, care tine mai mult de sete, din fiecare san si neavand acces la laptele mai hranitor.
Angorjarea sanilor – Preventie
Cea mai simpla solutie de a evita angorjarea sanilor este pusul copilului frecvent la san, de cate ori cere. Trebuie sa tineti cont insa ca atunci cand sanul este angorjat copilului ii va fi greu, daca nu imposibil sa prinda sanul, de aceea e necesar sa goliti intai putin sanul prin muls manual, pentru ca sugarul sa se poate atasa la san.
Daca angorjarea survine din cauza despartirii mai mult timp de copil (intoarcerea la serviciu a mamei, de exemplu) sau daca sugarul nu manifesta dorinta de a fi pus la san prea des, este nevoie sa scapati de aceasta problema prin muls, desi acesta nu este la fel de eficient in desfundarea canalelor ca gura bebelusului. Insa este important sa detensionati sanul pentru a nu se ajunge la probleme mai grave precum mastita.
Ce sa faci in cazul in care angorjarea sanilor s-a produs deja:
- In primul rand apteaza la cerere, copilul fiind mai eficient decat orice pompa electrica in golirea sanilor;
- Maseaza sanii usor pentru detensionare, insistand asupra canalelor infundate si mulgand usor, manual, eventual sub un dus caldut dar nu fierbinte!
- Nu folosi sutiene care strang si deformeaza sanul sau haine stramte, caci si acest lucru poate cauza angorjarea sanilor. Din aceleasi motive, pentru ca sanii sa nu fie presati, este bine sa dormi pe spate si sa eviti sa dormi pe burta lasandu-ti greutatea pe sani;
- Daca senzatia de disconfort persista, poti folosi frunze de varza, acestea avand proprietatea de a reduce inflamatia.
- Tot pentru a reduce inflamatia poti sa te adresezi medicului tau pentru a-ti prescrie un anti-inflamator compatibil cu alaptarea.
- Poti de asemenea folosi comprese reci, tinute la congelator chiar, in reprize de cate 15-20 de minute.
In orice caz, trebuie sa stii ca angorjarea sanilor este o problema frecventa in primele saptamani de alaptare, sa nu te panichezi si mai ales sa nu intrerupi alaptarea din acest motiv caci simptomele neplacute se vor agrava.
Tu ai trecut prin aceste faze in timpul alaptarii? Cum ai evitat angorjarea sanilor?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.