De multe ori, nici măcar sarcinile normale, care evoluează fără probleme, nu pot fi considerate ușoare. Schimbările prin care trece corpul gravidei declanșează, în mod firesc și natural, o serie de probleme și un oarecare grad de disconfort. Iar atunci când toate acestea se suprapun peste perioada dificilă a verii, cu temperaturi ridicate, umiditate crescută, risc mare de deshidratare și disconfort termic, lucrurile pot deveni și mai dificile. Iată câteva sfaturi practice, care te pot ajuta să te simți ceva mai bine.
Sfat 1: Combate deshidratarea prin orice mijloace!
Hidratarea adecvată reprezintă o problemă universală pe timp de vară, dar pentru gravide este cu atât mai importantă. Conform recomandărilor, ar trebui să consumi aproximativ 2.3 litri de lichide zilnic, dar pe timp de vară ar trebui să crești consumul cu 250 ml apă pentru fiecare oră petrecută în căldură, doar pentru a compensa pierderile de lichide prin transpirație.
Uneori se poate dovedi dificil să consumi lichide în acest ritm, prin urmare caută soluții amuzante și gustoase care să te ajute. Ceaiurile și infuziile din plante și fructe pot fi o soluție, cât timp nu exagerezi – nu există studii care să ateste impactul ceaiurilor din plante asupra sarcinii, dau consumul moderat, ocazional și variat nu pare să ridice probleme.
Apa fructată este un mod simplu și sănătos de a crește consumul de lichide – o poți consuma de la frigider, cu cuburi de gheață sau chiar congelată.
Eu, de felul meu, beau foarte puține lichide. Am ajuns într-o zi la spital, pe perfuzii, pentru contracții și risc de naștere prematură. Atunci m-a certat doctorul de gardă, a spus că am contracții pentru că eram foarte deshidratată. În restul sarcinii am umblat cu o sticla de 2L după mine și nu am mai avut probleme. Citește și despre: Sarcina pe timp de vară – 8 preocupări ale viitoarelor mămici de bebeluși
Sfat 2: Retenția de lichide nu este obligatorie!
Probabil că ai senzația că edemele membrelor inferioare, umflarea picioarelor, a gleznelor și a gambelor până în punctul în care nu te mai poți încălța sunt imposibil de evitat în cazul unei sarcini. Nu e deloc așa!
Retenția de lichide poate fi controlată prin metode simple. Primul pas pentru a împiedica organismul să rețină apa în țesuturi este să îi oferi suficientă apă, cu alte cuvinte să îl hidratezi adecvat. Consumul de sare poate fi, de asemenea, ajustat astfel încât să descurajeze formarea edemelor.
Odihna cu picioarele ridicate, ori de câte ori ai ocazia, ca și exercițiile simple pentru glezne și gambe, ameliorează circulația sângelui și contribuie la reducerea edemelor. Legumele cu frunze verzi au, adesea, un efect diuretic blând, care te poate ajuta să elimini excesul de lichide.
Mi-a spus medicul, dacă văd cumva urina tulbure sau dacă mi se umflă picioarele tare peste noapte, să îl sun imediat. Și tensiunea mi-a verificat-o foarte atent. Considera că am risc să fac o complicație, preeclampsie.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Sfat 3: Controlează temperaturile extreme!
Toate gravidele, fără excepție, se plâng de senzația de căldură pe perioada sarcinii, iar atunci când ea se suprapune cu sezonul cald, lucrurile sunt cu atât mai dificile. Apa este cel mai bun prieten, în acest context, așadar nu te feri de piscină: te răcorești, faci mișcare și îți schimbi și starea de spirit cu această ocazie.
Nu ai acces la piscină? Testează o versiune pentru copii. Dar protejează-te de soare stând la umbră și folosind cremă de protecție solară. Nu uita că, sub influența hormonilor, ești predispusă la apariția petelor pigmentare.
Mie mi-a spus o mătușă că e periculos să intru așa, în apă, când sunt însărcinată. Dar când am întrebat medicul despre asta, a zis că pot să mă bălăcesc liniștită. Așa că m-am bălăcit!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | NUME COPII | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Sfat 4: Scapă de transpirația lipicioasă!
O bună parte a disconfortului asociat verii are legătură cu faptul că transpiri mult și simți întruna că ești lipicioasă și că hainele stau umede pe piele. Primul pas pentru a scăpa de această senzație este să alegi haine din materiale naturale, respirabile, ventilate, care se usucă rapid. Evaporarea transpirației contribuie, de altfel, la reglarea temperaturii corporale. Profită de orice ocazie pentru a face câte un duș cu apă călduță, așa cum îți este confortabil.
Sfat 5: Combate plictiseala!
Cea mai bună metodă de a scăpa de temperaturile extreme din zilele caniculare este să stai înăuntru, într-o cameră cu aer condiționat. Dar cum scapi de plictiseală, în aceste condiții? Poți urmări comedii despre maternitate și rolul de părinte. Poți citi romane ușoare și relaxante. Poți vorbi ore în șir cu prietenele, te poți apuca de un nou hobby – puzzle-urile și lucrul de mână nu cer mult efort sau energie – și poți face planuri peste planuri pentru camera celui mic.
Nu prea am putut eu să fac efort în vara trecută, am născut în septembrie, deja eram mare și abia mă mai mișcam. Dar am descoperit lucrul de mână și de atunci tot fac păturele croșetate pentru prietene!
Vara și canicula sunt perioade dificile pentru orice viitoare mămică. Rămâi optimistă și pregătește-te pentru cea mai mare aventură a vieții tale, alături de o cupă mare de înghețată!
Citește și despre:
Ingrediente din produse cosmetice pentru piele pe care e bine să le eviți în timpul sarcinii deoarece nu sunt sigure
Impactul celor 7 factori legați de stres asupra încercărilor de a obține o sarcină
Alimente anticonstipație în sarcină – Ce pot mânca pentru a preveni constipația?
Testul Harmony și testul Panorama | Ce anomalii genetice depistează
Administrarea de acid folic în ultimele luni de sarcină crește riscul de declanșare a alergiilor
Ce își doresc femeile însărcinate să știe partenerii lor? Veți fi tătici extraordinari și ne simțim norocoase!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.