- Gazele bebelusilor sunt cauzate de alimentatia mamei?
- De ce au unii bebelusi multe gaze?
- Ce este de ajutor pentru colicile bebelusului?
Bebelusul tau este in mod frecvent balonat, are gaze si consideri ca trebuie sa ai mai multa grija la regimul tau alimentar? Iata cateva informatii in legatura cu influenta dietei mamei asupra copilului alaptat. Majoritatea mamelor ies din maternitate cu o lista lunga de restrictii alimentare, “lista neagra” a alimentelor pe care femeia care alapteaza ar trebui sa le evite pentru ca bebelusii lor sa nu fie balonati, sa nu aiba multe gaze sau colici. Nu e de mirare ca dupa 2-3 luni de mancat fierturi si compoturi multe mame clacheaza si renunta la alaptare.
Gazele bebelusilor sunt cauzate de alimentatia mamei?
Eviti o multime de alimente fiindca ai impresia ca astfel il feresti pe bebelusul alaptat de diverse tulburari digestive? Iata de ce aceste masuri de precautie nu sunt necesare! Simplul fapt ca si bebelusii hraniti cu formula au colici ar trebui sa ne dea un raspuns negativ. Din pacate nu doar mamele se invinovatesc cand copiii lor au probleme cu tranzitul intestinal dar si multe cadre medicale considera ca daca un bebelus alaptat exclusiv are colici sau gaze “sigur e de la ceva ce a mancat mama”.
In schimb cand bebelusi hraniti cu lapte praf au aceleasi probleme nimeni nu da vina pe alimentatia vacilor din care a fost facuta formula ci sunt enuntate ipoteze precum supraincalzirea sau suprastimularea bebelusului. Asta nu inseamna ca nu se poate intampla ca ceva din alimentia mamei sa deranjeze stomacul copilului insa nu exista o lista standard de alimente care trebuiesc evitate fiind “producatoare de gaze”. Nu exista motive sa eviti vreun aliment decat daca observi vreo reactie ulterioara la bebelus, daca descoperi o legatura cauzala intre ingestia unui aliment de catre tine si disconfort abdominal la el.
Majoritatea bebelusilor sunt in regula cu absolut tot ce mananca mama caci oricum laptele se face din sangele mamei, nu din ceea ce-i trece prin stomac. Nici macar consumul de bauturi carbogazoase de catre mama nu produce gaze copilului, acesta este un mit fara baza. Bauturile din aceasta gama ar trebui evitate de catre oricine strict din cauza nocivitatii lor, nu fiindca ar produce “lapte matern cu bule” sau alte legende din gama “laptele matern fierbe daca mama sta la soare”. De asemenea, daca mama este balonata nu inseamna ca alaptand ii va transmite aceeasi stare copilului. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
De ce au unii bebelusi multe gaze?
Principala cauza este imaturitatea sistemului digestiv, nicidecum alimentatia mamei. Pe masura ce cresc bebelusilor li se dezvolta sistemul digestiv, deci trecerea timpului este cea care rezolva problema. Chiar daca este deseori balonat nu inseamna ca un astfel de copil are o problema medicala cata vreme nu pare extrem de deranjat si nu manifesta alte reactii sau sensibilitati.
O alta cauza poate fi un reflex de ejectie a laptelui prea puternic, un flux puternic de lapte matern care il face pe bebelus sa “galgaie” cand suge, sa se inece, sa inghita aer. De fapt orice il face pe bebelus sa inghita prea mult aer poate avea drept consecinta balonarea: plansul in timpul meselor, hranirea cu biberonul, mai ales cu o tetina neadecvata varstei, suptul unui biberon gol, supraproductia de lapte matern. Mamele cu flux puternic si/sau supraproductie ar trebui sa aleaga anumite pozitii de alaptare iar cele care hranesc copilul cu biberon sa aleaga tetinele cu cea mai mica deschidere pentru ca laptele sa nu vina prea cu putere.
Alte posibile cauze: aftele bucale care il fac sa suga defectuos, faptul ca unii bebelusi alaptati exclusiv au, dupa varsta de 6 saptamani, scaune la interval mare de timp, chiar si 10 zile, lucru firesc de altfel cata vreme scaunul e normal, nu bilute uscate, sau sensibilitatea la ceva anume din dieta mamei, inclusiv suplimente de fier sau vitamine. Atunci cand este vorba de sensibilitate la ceva din dieta mamei vor exista simptome suplimentare precum salivare excesiva, episoade de voma, diaree, eruptii pe piele, congestive nazala sau nas curgator.
CITEȘTE ȘI: Sprijin pentru alăptare – Sfaturi și povești ale mamelor care au alăptat
Ce este de ajutor pentru colicile bebelusului?
Retineti: in primele 6 luni laptele matern este singurul aliment de care are nevoie bebelusul! De multe ori din dorinta de a face bine copilului si a-l scapa de balonare sau colici mamele administreaza diverse ceaiuri, siropuri, medicamente. Insa orice alta substanta in afara de laptele matern este susceptibila de a produce mai mult rau sistemului digestiv decat bine!
Orice alta substanta cu exceptia laptelui matern poate afecta flora intestinala scazand astfel imunitatea copilului. In plus multe substante recomandate impotriva colicilor pe motiv ca sunt “naturale/ din ierburi” nici nu au fost testate pentru a se sti daca sunt sigure pentru copii si pot provoca diverse reactii adverse. Nici eficienta lor nu este dovedita clinic ci de cele mai multe ori mamele se autosugestioneaza ca “functioneaza” si ca bebelusul este mai putin agitat in urma administrarii lor.
In concluzie cel mai sigur si la indemana remediu pentru balonare/flatulenta/regurgitari il constituie trecerea timpului. Pe masura ce sistemul digestiv se maturizeaza toate aceste manifestari se reduc. Nu trebuie sa-ti impui restrictii alimentare daca nu e cazul, daca copilul nu are alergie la proteina laptelui de vaca sau predispozitie spre alergii mostenite.
CITEȘTE ȘI: Ne ajută ceaiul în lupta cu colicile
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.