Probabil că citeşti acest articol pentru că eşti deja părintele unui bebeluş născut prematur, sau pentru că ai fost avertizată cu privire la riscul de naştere prematură şi vrei să fii pregătită pentru orice scenariu. Sau poate că cineva apropiat a născut prematur şi doreşti să îţi oferi susţinerea într-un mod cât mai informat.
Sânii sunt pregătiți pentru alaptare
Dacă ştii că e probabil ca bebeluşul să vină pe lume în curând, e posibil să doreşti să verifici dacă sânii tăi produc deja colostru. Poţi recolta, manual, picăturile de lapte gros şi cremos într-un recipient de mici dimensiuni, de tipul unei seringi, care îi poate fi administrată nou-născutului, reducând nevoia de administrare de lapte praf.
Unul dintre cele mai mari riscuri la care sunt expusi prematurii este cel al hipoglicemiei; dacă există niște colostru disponibil la naştere, el îl poate primi imediat. Pe de altă parte, în cazul în care ai risc de naştere prematură, ar trebui să aştepţi să devină iminentă înainte de a începe să colectezi laptele. Stimularea mamelonului se asociază cu o creștere a secreţiei de oxitocină, ceea ce reprezintă, în sine, un factor de risc pentru declanşarea naşterii.
În cazul în care situaţia o permite, înainte de naştere personalul medical va discuta cu tine despre opţiunile legate de viitoarea alimentaţie a bebeluşului. Medicii de pe secţiile de neonatologie, specializaţi să lucreze cu prematurii, ştiu exact cât de important este laptele matern şi nu vor ezita sîă îl administreze, atunci când se poate.
Atunci când este necesar, prematurul va primi şi lapte praf, până ce producţia ta de lapte va fi bine instalată. Dacă prematurul este foarte mic, sau în anumite situaţii în care se impune, hrănirea lui se va face prin intermediul sondei nasogastrice: un tub fin introdus prin una dintre nări, până în stomac. Bebeluşii ceva mai mari şi mai puternici vor fi hrăniţi cu biberonul, efortul de a suge din sticlă fiind mai mic decât cel de a suge la sân.
În această etapă, cel mai important lucru este ca micuţul să îşi continue dezvoltarea şi să crească sănătos. Există soluţii pentru ca, odată stabilizat, copilul să poată fi alăptat la sân, deci nu trebuie să consideri că alăptarea este ratată.
Există informaţii medicale clare care demonstrează că faptul că mama începe să extragă laptele din prima oră după naştere are efecte benefice asupra alăptării.
Alimentația bebeluşului prematur – Instalarea alăptării
După venirea pe lume a bebeluşului, perioada de timp cât vei fi spitalizată împreună cu el variază în funcţie de politica spitalului. Atâta vreme cât stai internată, încearcă să te mulgi atunci când eşti în apropierea bebeluşului; vei vedea că lucrurile sunt mai simple astfel şi că e mai uşor să extragi o cantitate mai mare. Dacă acest lucru nu este posibil, poţi folosi un obiect impregnat cu mirosul celui mic, sau chiar o poză a acestuia; creierul nostru funcţionează în moduri spectaculoase.
Alimentația bebeluşului prematur – Contactul cu bebeluşul
Evident, tu eşti persoana cea mai bine cunoscută pentru cel mic. În prezenţa ta, el se simte cel mai în siguranţă. Dar un prematur foarte mic este foarte fragil și e posibil ca în primele sale zile de viaţă să nu aibă voie să iasă din incubator.
Chiar şi aşa, personalul medical te poate ajuta să te implici şi să îţi faci simţită perezenţa pentru cel mic. Iar când acesta se mai întremează, poţi evolua către îngrijirea de tip cangur, când copilul este aşezat în contact direct piele pe piele cu tine şi sunteţi lăsaţi împreuna cât mai mult timp, protejaţi amândoi cu o pătură.
Apropierea voastră este foarte liniştitoare şi relaxantă pentru copil, dar ea are şi alt efect: contribuie la reglarea respiraţiei, a temperaturii şi a altor parametri legaţi de starea de sănătate. Sânul tău devine un loc familiar, lucru care contribuie la succesul de viitor al alăptării.
Prematurii mici au un tonus muscular redus
Acest lucru poate face ca ei să obosească repede atunci când sunt puşi la sân, şi cum e în interesul lor să le fie conservată energia, e posibil ca într-o primă fază medicii să descurajeze alăptarea. Asta înseamnă şi că vei avea nevoie de ajutor specializat pentru a menţine lactaţia până în momentul în care sugarul e pregătit să se hrănească direct de la sursa.
Alege înţelept poziţia optimă pentru alăptare
Experienţa specialiştilor în îngrijirea prematurilor demonstrează că cea mai potrivită poziţie pentru alăptarea unui bebeluş atât de mic este cea în care mama stă relaxată, rezemată pe un spătar destul de lăsat, iar sugarul să pe burtică pe pieptul ei.
Forţa gravitaţională îl ţine lipit de corpul mamei şi îi impiedică alunecarea. Dacă nu stai comod şi ai nevoie de o poziţie mai apropiată de verticală, pune o mână în spatele sugarului pentru a-l susţine, împiedicând forţa gravitaţională să îi curbeze spatele.
Prematurul adoarme uşor în timpul suptului
Dar asta nu înseamnă neapărat că suptul în sine îl epuizează, ci mai degrabă că reuşeşte să se relaxeze complet. Poţi insista să îl ţii treaz suflându-i uşor către faţă sau cap, gâdilându-i picioruşele sau prin alte asemenea metode.
Compresiile blânde pe sân, de la bază cptre mamelon,îl pot ajuta pe micuţ să rămână alert şi interesat să se hrănească, laptele curgând mai uşor.
Toţi nou-născuţii au nevoie de hrăniri mici şi frecvente, iar prematurii nu fac excepţie. Stomacul lor este foarte mic, deci nu pot mânca mult la o singură sesiune de supt; în plus, laptele matern se digeră foarte uşor. E absolut normal ca prematurul să se hrănească de cel puţin 8 -12 ori pe zi, inclusiv noaptea.
Programul de masă este indispensabil în îngrijirea prematurilor
Personalul specializat în îngrijirea prematurilor trebuie să se asigure că micuţii primesc exact cantitatea de lapte de care au nevoie pentru a creşte. Nu uita că un prematur are mai puţine şanse să îşi comunice nevoile. Prin urmare, secţiile ne neonatologie specializate pe prematuri funcţionează pe baza orarelor de masă.
E de înţeles că ţi-ai dori ca sugarul să primească numai lapte matern, dar ţine cont de faptul ca 4 ore între mese este mult şi pentru un copil născut la termen; un interval de 3 ore este recomandat pentru sugarii la termen, dar dacă e să te ghidezi după recomandările OMS, realitatea este ca micuţii alăptaţi la cerere sug mai des decât atât. Prin urmare nu trebuie să te deranjeze că alimentaţia prematurului este reprezentată nu doar de laptele tău, ci şi de formulă specială pentru această categorie.
Notează de fiecare dată când alăptezi. Acest jurnal, împreună cu evoluţia medicală a sugarului, vor ajuta personalul medical să identifice momentul în care se pot baza pe lactaţia ta şi pe modul de comunicare al celui mic şi să renunţe la mesele programate în favoarea alăptării la cerere. Chiar şi aşa, vei fi sfătuită să oferi sânul mai des decât cere bebeluşul.
Laptele matern îşi modifică compoziţia special pentru prematur!
Laptele matern este un aliment minunat, a cărui compoziţie se schimbă în funcţie de nevoile cooncrete ale fiecărui bebeluş. Analizele efectuate au demonstrat că laptele pe care îl produce mama unui prematur este chiar mai bogat în nutrienţi decât laptele produs de o mamă care a născut la termen. Fiecare picătură de lapte pe care reuşeşti să o produci pentru sugarul tău are aproape valoarea unui medicament, căci îi întăreşte organismul, ajută la dezvoltarea sistemului imunitar şi îi oferă caloriile necesare pentru a creşte.
Ca mamă de prematur, este normal să simţi că laptele tău este singurul lucru pe care îl poţi face pentru cel mic şi care depinde exclusiv de tine. Este un element foarte important pentru formarea unei legături frumoase între voi. De aceea medicii te vor încuraja să continui să pompezi pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp.
Alimentația bebeluşului prematur – Trebuie să ai grijă şi de tine
Grija şi teama pe care le simţi faţă de bebeluşul tău care s-a grăbit să vină pe lume te fac să uiţi de faptul că şi tu trebuie să te recuperezi după naştere, naturală sau cezariană. Este important să ai grijă şi de tine, căci că recuperarea ta rapidă îi va fi de folos şi celui mic.
Dacă nu e vorba despre primul născut şi mai ai şi alţi copii acasă, te vei simţi împărţită între aceştia şi sugar. Prin urmare, e cel mai bun moment să accepţi toate ofertele de ajutor posibile. Poate fi foarte dureros să tot fii obligată să îţi laşi copilul, atât de fragil, singur, dar ţine minte că atunci când ai grijă de tine ai grijă, indirect, de el.
CITEȘTE MAI MULTE DESPRE: Etapele normale de dezvoltare ale bebelușului născut prematur
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.