Alergiile sunt probabil boala secolului XXI. Din ce in ce mai raspandite, mai greu de tinut sub control si cu o serie de complicatii care abia acum sunt deslusite de catre cercetatori, alergiile ii preocupa pe toti parintii inca de la inceputul diversificarii, daca nu cumva si mai devreme!
Alergiile pot fi atat de deranjante incat sa determine numeroase restrictii, care sa te limiteze mult si sa iti cauzeze un disconfort psihic important. Descopera cateva remedii simple, constand in schimbari mici, care vor face minuni!
Ce sunt alergiile?
Alergiile reprezinta o reactie exagerata a organismului in fata unor factori pe care acesta ii percepe, in mod eronat, ca fiind agresori. Astfel, organismul declanseaza mecanismele de aparare, inflamatia, si lupta impotriva unor factori pe care in mod normal ar trebui sa ii tolereze fara probleme.
In functie de factorii declansatori si de manifestari, exista mai multe tipuri de alergii. Exista alergii cutanate, respiratorii sau digestive. Exista reactii alergice usoare sau severe, imediate sau intarziate.
Care sunt cei mai frecventi alergeni?
Lista alergenilor este practic nesfarsita. Corpul poate dezvolta o reactie alergica la o substanta noua sau la ceva cu care a mai intrat in contact anterior. Exista alergeni alimentari (laptele de vaca, albusul de ou, pestele si fructele de mare, arahidele, fructele cu seminte mici etc), respiratori (polenul, acarienii, mucegaiul ), chimici. Intram in contact cu ei permanent si pe multi dintre ei organismul invata sa ii tolereze.
Cum ne facem viata mai usoara cand avem alergii?
In cazul alergenilor alimentari, lucrurile sunt ceva mai simple: desi este dificil, ei pot fi evitati. Citeste cu atentie etichetele, evita semipreparatele, schimba modul de a gati si elimina din alimentatie produsele care declanseaza alergiile. O atentie speciala trebuie acordata produselor gata preparate din magazine, a caror eticheta nu mentioneaza mereu toate substantele folosite in cursul procesului de fabricare.
De exemplu, pentru prepararea unor mezeluri, intr-o anumita faza a procesului se folosesc derivate din produse lactate. Ele nu sunt mentionate pe eticheta, insa corpul copilului ar putea reactiona in momentul in care consuma produsul respectiv.
Alergenii de natura chimica pot fi de asemenea evitati, odata ce au fost identificati. De regula aceasta identificare nu este foarte dificila: cel mai adesea e vorba despre un detergent nou, un produs nou de curatenie, un balsam de rufe nefolosit pana atunci si asa mai departe.
Alergenii respiratori insa, sunt extrem de greu de evitat. Primavara de exemplu, incarcatura de polen din aer este uriasa. Acarienii din saltele incep sa apara si sa se dezvolte inca de la primele luni de folosire. Mucegaiul din incapere este extrem de rebel si in unele cazuri poate reaparea chiar dupa ce a fost refacuta tencuiala si s-a revaruit in camera, desi acestea sunt cazuri rare, si indica mai degraba o aerisire insuficienta sau o izolatie foarte proasta.
Exista insa cateva lucruri marunte care se pot dovedi de ajutor:
Evita cat mai multe produse semipreparate sau preparate si opteaza pentru cumpararea de materie prima din care sa prepari in casa orice doresti
Daca cineva din familie are istoric de alergii, evita sa folosesti substante puternic mirositoare, iritante.
Foloseste detergenti speciali pentru rufe si elimina balsamul de rufe, acesta poate fi inlocuit cu succes cu alte produse sau prepara tu. Aici reteta balsam de casa.
Evita plimbarile in zonele cu copaci infloriti, cu multi plopi.
Dupa plimbare, spalaturile nazale cu solutie de clorura de sodiu (ser fiziologic sau simpla apa cu sare) indeparteaza particulele de polen fixate pe cilii de pe mucoasa nazala si reduc expunerea la alergeni.
Spala fata si mainile si schimba hainele de exterior cat mai repede, atunci cand ai fost expusa la alergeni.
Aeriseste permanent locuinta.
Periodic, spala lenjeria de pat la un ciclu de spalare cu temperatura inalta.
Usuca rufele la soare daca este posibil.
Expune salteaua la soare timp de cateva ore, la inceputul si sfarsitul verii.
Fa periodic cure de aerosoli naturali: vara la mare, oricand in timpul anului la munte sau in saline NATURALE.
Lasa mereu incaltamintea de exterior la usa sau in hol. Astfel reduci cantitatea de alergeni pe care o introduci in casa
Renunta la mocheta si covoare. Daca doresti neaparat covoare, opteaza pentru cele tesute care pot fi usor spalate, sau pentru carpete mici care pot fi curatate des.
Ajusteaza umiditatea din locuinta.
In perioadele foarte bogate in polen, spala-te pe cap inainte de culcare.
Schimba frecvent filtrele de la aparatele de aer conditionat, hota, aerul conditionat al masinii.
Foloseste remedii naturale mpotriva alergiilor, afinele de exemplu sunt foarte eficiente.
Foloseste perne si pilote hipoalergene si elimina puful, lana sau alte substraturi favorabile dezvoltarii acarienilor sau declansatoare de alergii.
In general, schimbarea stilului de viata se dovedeste eficienta in ameliorarea simptomelor alergiilor. In cazul tau, ce a functionat?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.