Alăptarea este cel mai natural lucru din lume.
Laptele matern este singurul aliment special creat de natura pentru bebelus.
Copiii alaptati sunt mai inteligenti decat cei hraniti cu lapte praf.
Bebelusii alaptati sunt mai sanatosi decat cei hraniti cu lapte praf.
Iti sună cunoscut? Sunt doar câteva dintre adevărurile medicale transformate în clișee și folosite in mod abuziv în contexte dintre cele mai diferite, sub paravanul încurajării alăptării. Totuși, de ce numărul mamelor care alăptează exclusiv până la vârsta de minim 6 luni rămâne scăzut?
Ce spune toată lumea despre alăptare?
Azi, cele mai multe dintre mame își iau informația de pe internet. Asta înseamnă că ele sunt expuse la ceea ce alte mame sunt dispuse să împărtășească în materie de mămiceală. Și cum, pe rețelele sociale, viața e în general ceva mai frumoasă decât în realitate, este foarte probabil ca ceea ce citești online să sune cam așa:
Când am pus bebelușul la sân pentru prima dată, a fost o expriență magică. Cumva, parcă amândoi ne pregătisem întreaga viață pentru asta și știam exact ce avem de făcut.
Pentru noi, alăptarea a fost magică. S-a stabilit o legătura extraordinară între noi, foarte strânsă, o conexiune incomparabilă cu nimic altceva.
Nu îmi amintesc nici un alt moment, în viața mea de mamă, ca cel în care bebelușul se atașa lacom la sân, privindu-mă în ochi și ținând grijuliu sânul cu mânuțele.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Cât timp se alăptează un copil? 6 luni, 1 an, până termină grădiniță? Beneficiile alimentaţiei naturale
Ce NU îți spune NIMENI despre alăptare?
Nu ai să găsești prea des mame care să își spună că, în primele zile, mamelonul este foarte sensibil, și că în ciuda atașării corecte, alăptarea poate fi extrem de dureroasă, mai ales la primele sucțiuni pe care le face bebe.
Nu o să îți povestească nimeni despre cum sânii devin prea plini și dureroși, iar copilul aproape că nu se poate atașa. Nici despre cum, în primele săptămâni, va fi imposibil să alăptezi în altă parte decât acasă, pentru că suptul la un sân va declanșa o veritabilă arteziană la celălalt, arteziană căreia nu îi va face față niciun fel de absorbant.
Deși ți se va povesti despre puseuri de creștere, nu vei ști, până nu vei testa pe propria piele, cum e să mergi la toaletă cu un bebeluș atașat la sân, sau cum e sa stai cu bebe mufat timp de 23 ore din 24. Și câte și mai câte ar mai fi, încă, de povestit…! CITEȘTE ȘI DESPRE: 6 REPLICI de care NU are nevoie o mamă la început de drum în ALĂPTARE
Cele 4 motive de îngrijorare menționate de mame când vine vorba despre alăptare
După cum demonstrează toate statisticile, înainte de naștere majoritatea mamelor își propun să alăpteze exclusiv; după naștere, doar o parte dintre ele reușesc să alăpteze exclusiv până a vârsta de o lună, iar procentul celor care alăptează exclusiv până la 6 luni este și mai mic.
#1 Alăptarea este incomodă/dureroasă. Alăptarea este o abilitate nouă, care trebuie învățată atât de mamă, cât și de bebeluș. Ai răbdare, asigură-te că atașarea este corectă, variază pozițiile de alăptare până o alegi pe cea potrivită, apelează la un consultant în alăptare.
#2 Nu am destul lapte. Bebelușul este cântărit regulat, iar acesta este un excelent indicator al cantității de lapte pe care o primește. Stomacul nou-născutului are dimensiunile unei biluțe. La 3 zile de viață, el e cam cât o minge de ping pong. La o săptămână, ajunge la mărimea unei prune. La o lună, bebe are un stomac cam cât un ou de găină. Bebelușii nu au nevoie decât de o cantitate mică de lapte, oferită frecvent.
#3 Nu reușesc să stabilesc o rutină zilnică. O persoană nouă și necunoscută a intrat în familia voastră. Evident că totul va fi în aer pentru o vreme, și noi rutine vor fi create, dar asta cere timp. Oferă-ți-l, limitând vizitele și oferindu-va ocazia de a face cunoștință, pe îndelete și în intimitate, cu bebelușul.
#4 Mă simt vinovată că ceilalți membri ai familiei nu vor stabili o conexiune cu bebelușul. Există multe moduri de a te conecta cu un bebeluș, nu e obligatoriu ca toți membrii familiei să îi ofere mâncare. Ei ți-l pot aduce când vine vremea să îl pui la sân, îl pot ține în poziție verticală după masă ca să îl ajute să râgâie, tati poate să se bucure de momente de contact piele pe piele, la băiță pot participa bunicii sau frații mai mari. CITEȘTE ȘI DESPRE: Alăptarea când mama este bolnavă și contraindicații pentru continuarea alăptării
Sinceritatea e cea mai bună
S-a observat că, atunci când mamele sunt corect informate în legătură cu provocările pe care le poate aduce cu sine alăptarea, perseverența lor și determinarea cu care depășesc perioadele dificile cresc. O mamă care știe, din perioada sarcinii, că e posibil ca sânii să fie dureroși, știe și că aceasta este doar o etapă care durează cel mult o săptămână, desensibilizarea fiind rapidă.
O mamă care știe că e posibil să se păteze când alăptează își va lua măsuri de precauție adecvate, evitând un moment jenant de față cu prietenii sau familia extinsă.
O mamă care știe că nu va scoate, cu pompa, nici un sfert din laptele pe care sânul îl poate oferi la un supt, nu își va face griji că nu are destul de lapte. Similar, o mamă care știe care sunt dimensiunile stomacului bebelușului nu va intra în panică pentru că acesta suge din oră în oră.
Acceptarea faptului că alăptarea poate avea perioade dificile și poate aduce cu sine provocări este primul pas către creșterea încrederii mamelor în ele însele și către îmbunătățirea statisticilor legate de alăptare.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.