Bună, sunt Anca, mamă a doi copii. Am rămas însărcinată cu primul copil în 2016. M-am pregătit intens, am citit cărți, am vizionat video-uri despre cum o să alăptez. În acea perioadă era și fina mea însărcinată și deja mă credeam în stare să dau sfaturi despre alăptare. În ziua în care am născut, nimic din ce am citit despre alăptare nu mi-a fost de ajutor, uitasem tot. Asistenta din spital, după o inspecție a sânilor ce a durat nu mai mult de o secundă, a ajuns la concluzia că sânii sunt prea mici pentru a alăpta. M-am înscris pe foaia spitalului pentru lapte praf iar toate speranțele mele s-au dus pe apa sâmbetei.
Am mai încercat acasă să alăptez apelând la ceaiuri, noi metode de alăptare, ceream sfaturi în stânga și în dreapta dar mai mult m-au bulversat. Aveam mii de informații în cap de procesat, să accept noul rol de mamă, să mă ocup de puiul care plângea după lapte și să mă recuperez fizic după cezariană. Am intrat în depresie ce a durat timp de 9 luni pentru că nu puteam alăpta iar toată lumea mă întreba și era consternată pentru că eu nu alăptez. CITEȘTE ȘI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
Am rămas însărcinată în 2019 cu al doilea copil.
Mi-am setat în minte că de data aceasta nu mai pot da greș cu alăptatul. Am pus mâna pe telefon și am cerut ajutor specializat. Aveam nevoie de sfaturi pentru organismul meu, sânii mei, copilul meu. Voiam să merg la sigur. Așa am reușit în luna decembrie, lună aglomerată să găsesc o minune de om, Simona, consultant în lactație IBCLC, ce mi-a fost alaturi din secunda 0 până când am reușit să alăptez fară dureri.
Am născut fata prin cezariană, sânii erau plini de lapte.
Am pus mâna pe telefon și am avut parte de tot sprijinul posibil. Informații prețioase și care m-au ajutat să îmi revin fizic și să alăptez. Asistenta aceași replica mi-a adresat – că am sânii mici și că nu ar trebui să încerc. M-a înscris forțat pe foaia spitalului pentru lapte praf; dacă nu mergeam să iau laptele, veneau asistentele la mine și îmi dădeau biberonul. Eu dormeam așa bine, alăptând la cerere și fata era așa liniștită încât singurul deraj îl aveam când veneau asistentele.
Alăptarea pentru mine a fost o experiență divină, ușoară, având suportul și încurajarea consultantului în alăptare. Am scurtat drumul anevoios de a cere mii de sfaturi eronate, poate bune pentru acea persoana la momentul respectiv, dar nefolositoare pentru mine.
Eu mi-am dorit să alăptez iar cu ajutor specializat tot procesul a fost ușor și minunat. Fără rani, fară furia laptelui, fară stres. CITEȘTE ȘI: Nu voi uita niciodată câtă dragoste am simțit alăptând-o, cum își dă ochii peste cap și cu zâmbet își găsește liniștea și pacea acolo, la „țiți”
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant lactatie IBCLC:
Multe mămici cu sânii mici aud, din păcate, că nu au… sânii suficient de mari încât să susțină alăptarea exclusivă. Acest lucru este total eronat. Nu dimensiunea sânilor este cea care asigură succesul alăptarii. Ci alăptarea inițiată cât mai curând după naștere, realizată la cerere (adică ori de câte ori cere bebelușul și oricât are nevoie) și fără elemente care să saboteze procesul normal, natural al lactației.
Mai mult decât atât, se pratică prin maternități ca mămicile să fie sfătuite să lase bebelușii peste noapte la neonatologie, ca să se poată “odihni”. Pe lângă faptul că imediat ce devine mamă, o femeie nu mai poate dormi ca înainte de sarcină iar odihna nu mai are același înțeles, alăptarea pe timp de noapte este extrem de importantă. Prolactina, unul dintre hormonii care produc și stimulează producția de lapte, se află la valorile cele mai ridicate noaptea și-atunci cantitatea de lapte necesară bebelușului se va realiza mai eficient, dacă nou-născutul este pus la sân și peste noapte. CITEȘTE ȘI DESPRE: Orice mamă care trece prin nesomn, răni, nesiguranță, dorință de a alăpta și neputință, să știe că nu e singură și nu face nimic greșit
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.