Povestea mea a început frumos, în maternitate, și din fericire se continuă la fel de frumos, acasă. Așadar, în octombrie 2021, într-o zi de marți, s-a născut fetița mea. A fost nevoie de cezariană așa că speranțele mele să alăptez în maternitate erau minime. Mă gândeam că nu voi avea lapte și că bebelușul meu se va obișnui cu biberonul. Nu a fost așa, pentru că imediat după naștere am primit bebelușul la sân câteva minute de unde a avut parte de câteva picături de colostru iar imediat cum s-a putut am primit bebelușul în salon unde l-am ținut doar la sân și laptele a început să vină astfel încât bebelușul a fost exclusiv alăptat încă din maternitate.
Sânii mei produceau lapte cât pentru doi bebeluși
Alăptarea mergea perfect după naștere, personalul medical mi-a spus că bebelușul se atașează corect și eu eram tare fericită.
Până am ajuns acasă cu bebelușul. Atunci au început să se formeze răni și am început să am dureri insuportabile.
Aveam lapte cât pentru doi bebeluși dar atunci când vedeam că bebe vrea să pape, eu începeam să plâng.
CITEȘTE ȘI: Când am văzut sânge în mamelonul de silicon, am zis STOP. M-am dat pe sânul respectiv cu tot ce exista pe piață pentru răni (ragade)
Am spus „așa nu se mai poate; ori renunț, ori strig după ajutor!”.
Și am strigat după ajutor cât de repede am putut. Am sunat la 07ALAPTARE și mi-au făcut legătura cu un consultant în alăptare de la care am primit cele mai bune sfaturi. Am învățat cum să atașez bebelușul corect, am fost sfătuită să mergem la un osteopat.
Între timp am folosit un mamelon de silicon. Am fost încurajată, am simțit empatie și siguranța că o să reușesc.
CITEȘTE ȘI DESPRE Cum treci ușor și repede peste 14 probleme frecvente care pot să apară în timpul alăptării
Acum, după 3 luni, bebelușul încă este alăptat exclusiv cu lapte matern și este sănătos dar mai ales fericit.
Iar sentimentul pe care îl am atunci când îmi pun copilul la sân este minunat. După experiența asta am învățat că nu contează câte cărți citești pentru că niciodată nu o să fii pregătită cu adevărat. Am mai învățat că trebuie să fiu perseverentă și să tratez totul cu calm ca să pot lua cele mai bune decizii pentru bebelușul meu.
Alăptarea e sinonimă cu liniște, siguranță, afecțiune
Trebuie să învățăm că nimic nu este prea scump atunci când o să vină vorba de copiii noștri.
Da, poate e mai ușor să îi preparam copilului un biberon cu o formulă de lapte și să îl hrănim în 10 minute dar care este prețul?
Sânul nu îi oferă copilului doar hrană, ci îi oferă și liniște, siguranță, afecțiune.
CITEȘTE PE LARG DESPRE: Alăptarea prelungită poate avea riscuri? | Opinia specialiștilor
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant lactatie IBCLC:
Un start bun în alăptare este reprezentat de nașterea naturală, ținutul în contact piele pe piele și punerea bebelușului la sân imediat după naștere. În cazul în care nașterea se realizează prin cezariană, nu înseamnă că nu poți alăpta sau că nu ai lapte. Laptele “vine” în momentul în care placenta “pleacă”.
Atât pentru mamă cât și pentru bebeluș este bine ca nașterea să fie una naturală, dar dacă acest lucru nu se poate realiza, din diferite motive, nu te lăsa descurajată în ceea ce privește alăptarea. Cu cât vei pune bebelușul mai repede și mai des la sân, cu atât mai mult alăptarea va avea șanse de reușită.
Temerea mamei că bebelușul se va obișnui cu biberonul este una reală, pentru că se întâmplă, chiar și de la un singur biberon primit, ca bebelușii să refuze sânul. Nu pentru că le este “greu” să stea la sân, ci pentru că acest proces natural de alăptare este sabotat, practic, înainte de a începe.
De asemenea, se mai poate întâmpla ca din cauza tensiunilor ce apar în orgasnimul bebelușului încă din timpul sarcinii, când nu a avut prea mult loc să se miște în burtică și mai apoi în timpul nașterii, să apară ragade chiar dacă atașarea la sân pare una corectă. Motiv pentru care este recomandat să mergi cu bebelușul la osteopatie sau terapie cranio-sacrală.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.