Ti se pare ca micutul nu te aude cand ii vorbesti? Este timpul sa scoti artileria grea. Decopera alaturi de noi cateva jocuri care il vor face sa fie mai atent!
Ai avut vreodata impresia ca ceea ce spui trece pe langa urechile copilului tau? Auzul selectiv al copiilor este subiect de glume intre parinti, toti copiii par extrem de priceputi la a auzi exact ceea ce doresc si a ignora restul. Lasand insa gluma la o parte, ascultatul este o calitate care are nevoie de exercitiu, caci este important pentru dezvoltare si invatare. Iata ce poti face.
Vorbeste-i mereu copilului. Relateaza-i o poveste interesanta citita, descrie o discutie pe care ai avut-o cu o prietena pe care o cunoaste, atunci cand mergeti la cumparaturi povesteste-i cum faceai tu cumparaturile cu mamica ta atunci cand erai mica.
Explica fiecare treaba pe care o faci prin casa: trebuie sa masor 2 cani de apa si o cana de orez, dau cu spray pe mobila ca sa nu se ridice praful cand incep sa il sterg. Probabil ca prima impresie e ca micutul nu te baga in seama, dar e doar o impresie! Nu uita, copiii sunt imitatori innascuti, deci ai grija ce limbaj folosesti.
Transforma cititul intr-o joaca interactiva. Atunci cand ii citesti, opreste-te si intreaba-l: ce crezi ca se intampla in continuare? Cere-i sa explice de ce, ca sa te convingi ca a ascultat cu atentie. Daca se dovedeste ca nu, reia povestea de la inceput.
Reciteste cartile vechi, din cand in cand. Alege o carte cunoscuta si citeste-i-o, oprindu-te in momentele cheie si lasand copilul sa continue povestea. Sau schimba intentionat unele amanunte, ca sa vezi daca te corecteaza.
Ascultati povesti impreuna. Acum, audiocartile sunt la indemana oricui. Sau puteti participa impreuna la lecturi cu voce tare la librarii sau biblioteca.
Jucati „povesti in lant”. Toata familia se va distra. Cineva incepe o poveste, pe care o continuati pe rand fiecare dintre voi, adaugand cate o singura fraza. Daca nu e destul de mare ca sa formuleze fraze de acest gen,copilul poate fi inclus in joc prin intrebari de genul:Ce culoare avea casuta din copac? Ce alte animale locuiau in padure?
Ascultati muzica. Exista cantecele care ii indica micutului ce miscari sa faca. Astfel, copilul trebuie sa asculte cu atentie versurile pentru a nu iesi din joc.
Jucati jocuri de memorie. Ca sa ii stimulezi copilului atentia si memoria ii poti spune: O sa iti dau o misiune. Vreau sa faci rost de urmatoarele obiecte: o perie din dormitorul tau, un papuc din camera surioarei tale si o perna din dormitorul meu. La fiecare runda mai poti adauga un obiect, dar nu uita sa pregatesti si un premiu la final!
Gatiti impreuna. Cititi o reteta si lasa-l pe copil sa o prepare. Va trebui sa fie atent pentru a sti cum sa amestece ingredientele si e o ocazie minunata sa il inveti despre unitati de masura.
Jocul de rol. Costumati-va si puneti in scena povestea preferata. Copilul se va distra, tu alaturi de el, si vei putea totdata sa iti dai seama daca stie povestea. Vei avea surpriza sa cunoasca multe replici pe de rost, daca i-ai citit-o de mai multe ori. Citeste mai multe aici despre importanta jocului de rol la copii.
Urmariti impreuna o emisiune pentru copii. Astfel vei vedea cat de atent a fost in timpul desfasurarii evenimentelor. Il poti intreba ce a facut fiecare personaj, ce s-a intamplat pas cu pas, care a fost motivatia din spatele fiecarui gest al personajelor.
De multe ori, copiii par neatenti pentru adulti, nu ii fac sa se simta ascultati. Daca ori de cate ori copilul vrea sa iti povesteasca ceva, tu esti ocupat si ii acorzi doar o mica parte a atentiei tale, el va proceda la fel, caci va intelege ca acesta este un mod acceptabil de a te purta. Atunci cand purtati o discutie fa-ti timp sa intrerupi activitatea in care esti implicat, sa il privesti in ochi si sa ii arati ca participi cu toata atentia. Va face la fel atunci cand tu ii vorbesti!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.