Ai născut, ai ajuns acasă cu nou născutul și ești o mămică fericită. Așa trebuie să rămâi, însă ca totul să decurgă cum trebuie ia în calcul să citești acest scurt ghid de prima lună de după naștere. Ai încă o mulțime de întrebări, dar suntem aici cu cele mai bune sfaturi. Iată tot ce trebuie să știi despre aceste intense 4 săptămâni de viață cu nou-născutul.
Trei specialiști Pampers au rezumat cele mai importante sfaturi care să te ajute să treci cu bine peste această perioadă. Vizionează și filmulețele pentru a-i cunoaște pe medicii de încredere ale căror sfaturi îți vor schimba percepția despre cum e să fii mămică.
În primele săptămâni de după nașterea copilului (săptămâni post-partum), te confrunți simultan cu mai multe probleme de ordin fizic, practic și emoțional. Te familiarizezi cu ființa nou intrată în familie și încerci să-i înțelegi nevoile și obiceiurile. În paralel, organismul tău se reface după sarcină și naștere.
Date fiind toate aceste schimbări, primele câteva săptămâni ce urmează aducerii nou născutului de la spital acasă reprezintă una dintre perioadele cele mai solicitante din viața ta. Dar să o luăm treptat și să vedem mai întâi ce nevoi ai tu, mami, ca să-ți revii și să te poți bucura de mica ta minune. Pentru că, în prima lună, tu și bebe sunteți personajele principale.
CUM TE RECUPEREZI REPEDE DUPĂ NAȘTERE
Lăuzia, adică perioada post-partum, durează 6 săptămâni. În prima săptămână, oboseala este foarte mare, emoțiile sunt puternice, se instalează sevrajul hormonal (scăderea bruscă a nivelurilor astronomice de estrogen și progesteron din timpul sarcinii) și sunt foarte multe lucruri noi de învățat, atât despre tine, cât și despre bebeluș.
Dacă în primele 24 de ore după ce naști te poți simți euforică (bebelușul e calm, ești încă la spital, alături de doctori), când te întorci acasă poate să apară depresia post-partum. Această stare, denumită și baby blues este naturală și durează, de regulă, până la 15 zile.
INFO Clubul Bebelușilor: CUM SĂ FACI FAȚĂ ANXIETĂȚII
Dacă te lupți cu tristețea după naștere, încearcă să urmezi aceste sfaturi:
• Fă-ți duș în fiecare dimineață și îmbracă-te. Dacă arăți bine, te simți bine!
• Nu sta degeaba. Activitatea fizică ajută la creșterea nivelului de endorfine, substanțe chimice din corp care-ți dau în mod natural o stare de bine.
• Mănâncă bine. Te vei simți mai bine dacă ronțăi gustări sănătoase, decât să te îndopi cu carbohidrați și cu glucide.
• Ieși din casă. Aerul curat, o schimbare de peisaj și o conversație lejeră ajută la reducerea sentimentelor de mâhnire și descurajare.
Durerile postnatale apar imediat după naștere și sunt cauzate de uterul care începe să se micșoreze. Contracțiile mușchilor uterini determină această micșorare. Contracțiile, care ți se vor părea asemănătoare celor din timpul travaliului sunt importante pentru a preveni hemoragia în locul unde a fost atașată placenta de uter.
Ce e de făcut: „Durerile postnatale sunt blânde după prima naștere, dar pot fi mai accentuate dacă nu ești la prima naștere sau dacă ai născut prin cezariană. Mai mult, ele se pot intensifica în timpul alăptării din cauza oxitocinei, hormonul care se eliberează în timpul alăptării și care determină contracția uterină. Cel mai bine e să nu renunți la analgezicele prescrise de medic“, ne sfătuiește dr. Irina Matei, medic specialist ginecolog.
Urmărește toate sfaturile dr. Irina matei, medic specialist ginecolog, aici:
Recuperarea mamei în prima săptămână după naștere
Cicatrici post-naștere. Fie că este vorba despre o epiziotomie, o ruptură perineală sau plagă de cezariană, cicatricele trebuie îngrijite în prima săptămână după naștere. De cele mai multe ori, este nevoie doar de o bună igienă și dezinfectare de 3 ori pe zi.
Ce e de făcut: dacă acestea sunt deranjate, pentru reducerea disconfortului ia în considerare următoarele sfaturi:
• încalecă toaleta în loc să te așezi pe ea, iar ca să te speli după aceea, folosește dușul.
• răcorește delicat rana cu gheață, pentru a reduce umflătura. Poți folosi o pungă cu
pune gheață sau gheață într-o mănușă de baie.
• păstrează rana curată. Băile și dușurile calde nu doar igienizează, dar și calmează.
• când defechezi, pentru a împiedica întinderea țesuturilor din jurul epiziotomiei, ține ferm un tampon curat pe suturi și apasă-l în timp ce defechezi.
Lohiile. În timp ce uterul elimină stratul interior și revine la dimensiunea normală de dinainte de naștere, vei avea secreții vaginale numite lohii. Acestea diferă mult din punct de vedere cantitativ, aspect și durată de la o femeie la alta dar de obicei încep sub forma unei scurgeri abundente de sânge, de culoare roșu-aprins. După aproximativ 4 zile, secreția se reduce treptat și devine mai deschisă la culoare, roz sau maro, iar apoi galbenă și în final albă, după aproximativ 10 zile. Secreția vaginală durează între două și opt săptămâni.
Ce e de făcut: Igienizarea zonelor intime este suficientă. E cazul să anunți medicul dacă aceste scurgeri devin urât mirositoare, apar dureri abdominale sau febră.
Constipație și hemoroizi. În primele zile sau săptămâni după naștere, mersul la toaletă este o experiență inconfortabilă. Durează până la vindecarea țesuturilor afectate și până când urinarea și defecarea revin la normal.
Ce e de făcut: „Constipația și hemoroizii îți pot da de furcă în prima săptămână după naștere. Bea multe lichide și consumă alimente bogate în fibre“, este sfatul dr. Irina Matei, ginecolog.
Sânii și alăptarea. Imediat după naștere până în ziua a treia, sânii vor produce colostru, acel lapte concentrat, bogat în anticorpi. Din ziua a treia până în a cincea zi, apare laptele de tranziție care poate duce la angorjarea sânilor (întărirea lor, creșterea în volum, apariția durerii și a roșeții, a febrei). Acest lucru poate face anevoioasă apucarea sânului de către bebeluș.
Ce e de făcut:„Folosește comprese cu apă caldă sau dușuri calde pe sâni și masează-i ușor, dinspre piept spre mamelon, cu mișcări circulare. Cere ajutor unui consultant în alăptare, dacă durerea nu se ameliorează sau dacă alăptarea bebelușului are de suferit“, spune dr. Irina Matei, medic specialist ginecolog.
Burtica flască și vergeturile. În primele săptămâni după naștere, îți vei simți burtica mare și goală mișcându-se în toate direcțiile și trăgând de cicatrice, provocând durere. Cauza acestui disconfort este laxitatea abdominală, iar vergeturile apar din cauza elasticității pielii.
Ce e de făcut: „Pentru reducerea disconfortului provocat de burtica goală și moale poți folosi o centură fixă în primele zile după naștere, dar nu mai mult de câteva zile pentru că este important să-ți soliciți cât mai repede mușchii abdominali. Pentru vergeturi, folosește o cremă hidratantă“, este sfatul dr. Irina Matei, medic specialist ginecolog. Nu uita de controlul care trebuie efectuat în primele 7-10 zile de la naștere. Medicul va verifica retracția uterină, lohiile și cicatricea.
CUM ÎI TAI UNGHIUȚELE
Unghiile copilului sunt moi, dar ascuțite. Un nou-născut se poate zgâria cu ușurință pe față sau te pot zgâria pe tine. Pentru a-l împiedica pe copil să se zgârie în mod accidental, va trebui să-i tai unghiile la scurt timp de la naștere.
Cum tai unghiuțele bebelușului: „În primele săptămâni sau luni, ideal ar fi să le tai în timp ce doarme. Și nu pe toate odată; la un somn una, două, la următorul încă 2 sau 3, și tot așa până termini. Poți folosi o forfecuță specială cu vârful rotunjit pentru a nu risca să-l înțepi. Sau o unghieră pentru copii, dacă ești pricepută să o folosești. Unghiuțele de la mâini se taie rotunjit, cele de la picioare cât mai drepte. Nu umbli la colțurile unghiilor! Dacă observi că ai tăiat puțin pielea din jurul unghiilor, spală cu apă și săpun și pune presiune cu o compresă sterilă câteva momente“, ne sfătuiește dr. Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru.
Urmărește toate sfaturile dr. Ilinca tranulis, medic specialist pediatru, aici: Tăiatul unghiilor
CÂND POȚI SĂ SCOȚI COPILUL AFARĂ
Nu există niciun motiv pentru care să nu poți scoate bebelușul afară încă din primele zile de la venirea acasă. Indiferent de anotimp, atât pentru bebe, cât și pentru mamă, ieșitul afară este extrem de benefic. Important este ca amândoi să fiți bine, iar bebelușul să fie sănătos, hrănit și schimbat. Iată, pe scurt, recomandările medicului pediatru Ilinca Tranulis:
1. La prima plimbare stai pe lângă casă, căci nu știi cum va reacționa. Dacă adorme și se simte bine, poți crește durata plimbării și încearcă să ajungi într-un parc.
2. Dacă e frig, îmbracă-l mai gros și pune-l în sistem de purtare la pieptul tău sau în landou, acoperit de o păturică. Verifică din când în când pieptul sau ceafa copilului. Dacă sunt călduțe, poți continua. Nasul, urechiușele și mânuțele reci nu sunt motiv de îngrijorare!
3. Dacă este foarte cald, alege un moment al zilei când este puțin mai răcoare, dimineața devreme sau seara. Stați la umbră și protejați-vă de soare.
4. Alăptează-l des sau dă-i să bea apă dacă este mai mare. Cu cât este mai mic, cu atât crește riscul de deshidratare.
5. Dacă e roșu la față și transpirat, hidratează-l și mai scoate din hăinuțe. E mai periculos să-i fie prea cald, decât prea frig!
6. Nu folosi păturici care să acopere căruțul pentru a-i oferi copilului umbră! Acestea fac ca temperatura în căruț să crească foarte mult. Mai bine folosește o umbreluță specială.
7. Hrănește-l pe o băncuță în parc și stați afară atât timp cât amândoi vă simțiți bine.
Urmărește toate sfaturile dr. Ilinca tranulis, medic specialist pediatru, aici: Când scoatem copilul afară
CUM ÎI PROTEJEZI PIELEA DE IRITAȚII
Cele mai frecvente iritații ale pielii bebelușului sunt dermatita atopică, sudamina (bubițele de la căldură) și acneea. Deși dermatita are cauze genetice, adică pielea bebelușului este predispusă la iritații, toate 3 iritațiile apar din cauza pielii imatur dezvoltate a bebelușului. Cu o igienă adecvată și sfaturile dr. Andra Cristea, medic specialist dermatolog, veți trece ușor peste toate iritațiile care pot apărea.
Dermatita atopică apare la bebelușii a căror piele este genetic programată să producă o barieră de protecție insuficient dezvoltată sau la bebelușii asupra cărora s-a aplica o igienă agresivă, cu produse necorespunzătoare. Ce trebuie să faci, conform medicului dermatolog Andra Cristea:
1. alege un produs de curățare blând, fără săpun și fără parfum
2. redu frecvența băilor la 2-3 zile
3. adaugă în apa băiței un ulei emolient sau un săculeț de tărâțe care să prevină deshidratarea
4. aplică zilnic pe tot corpul bebelușului o cremă consistentă, intens emolientă, care să refacă bariera de protecție.
Dacă dermatita nu răspunde la acest tratament, medicul dermatolog este cel care va decide un alt tratament, în funcție de leziunile pielii bebelușului.
Sudamina este produsă de temperaturile ridicate și umiditatea excesivă, mai ales în timpul verii. Mici vezicule albicioase, până la umflături roșii apar la nivelul feței, al gâtului și părții superioare a corpului.
Ce trebuie să faci: „Trece de la sine, eventual îl poți ajuta prin crearea unui mediu mai răcoros și mai puțin umed“, ne sfătuiește medicul dermatolog Andra Cristea.
Acneea bebelușului este o afecțiune foarte comună ce poate apărea în primele 3 luni de viață. Se manifestă prin apariția de coșuri roșii, ocazional albe, la nivelul feței. Vara se poate agrava de la căldură.
Ce trebuie să faci: „poți preveni agravarea acneei prin alegerea unui produs de curățare blând, care să fie apa termală sau o soluție cu zinc.“
Urmărește toate sfaturile dr. Andra cristea, medic specialist dermatolog, aici: Iritațiile bebelușului
CE CONȚINE TRUSA MEDICALĂ A BEBELUȘULUI
Unul dintre cele mai disputate subiecte, mai ales de proaspete mămici, este legat de ceea ce ar trebui să conțină trusa medicală de prim-ajutor, esențială atât în casă, cât și când plecăm în vacanță. Dr. Ilinca Tranulis, medic specialist pediatru, ne-a pregătit necesarul acestei truse, pornind de la principalele afecțiuni care îl pot supăra pe bebeluș:
Febră: termometru, antitermic (se oferă doar la o temperatură mai mare de 38,5°C) sub formă de siropuri sau supozitoare (două tipuri, pentru a alterna folosirea lor).
Dureri în gât: antitermicele sunt și antialgice (adică reduc durerea), pufuri cu anestezic local și antiinflamatoare; copiii mai mari – pastile de supt.
Secreții nazale/nas înfundat: apă de mare pulverizată direct în năsuc (secreții albe sau gălbui, nu apoase), aspirator nazal pentru aspirația mucozităților, ca să previi apariția tusei, care nu ar trebui să apară dacă sufli/aspiri bine năsucul și pui picături.
Dureri de burtică: medicamente pe bază de simeticonă, dar ai grijă la dulciuri și la gustările nepotrivite!
Alergii cu erupții: sirop antialergic special pentru copii.
Vărsături: se face pauză alimentară și de lichide 1 oră, apoi se reintroduc treptat lichidele (ceai, apă, săruri de rehidratare – bune și în insolație), abia apoi solidele.
Diaree: regim alimentar și probiotice.
Constipație: dacă nu se reglează din alimentație, ai nevoie de un supozitor cu glicerină sau o microclismă pentru copii.
Răni cutanate (accidente): dezinfectant, comprese sterile, plasturi, pachet care prin lovire devine rece pentru prevenirea inflamațiilor
Înțepături de insecte: repelent pentru insecte adaptat vârstei și unguent post-ciupitură.
Urmărește toate sfaturile dr. Ilinca tranulis, medic specialist pediatru, aici: Trusa medicală a bebelușului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.