Esti in al doilea trimestru, in luna a 4-a de sarcina care dureaza de la saptamana 14 la saptamana 18 de sarcina.
Tu ai 16 saptamani de sarcina,copilul tau este in varsta de 14 saptamani.
Al II trimestru dureaza de la saptamana 14 la saptamana 27, copilul este complet format si incepe sa creasca iar tu incepi sa simti o ameliorare a simptomelor neplacute din prima parte a sarcinii.
TU: Pentru majoritatea femeilor, in saptamana 16 de sarcina neplacerile din timpul sarcinii au disparut iar nivelul de energie a mai crescut. Organismul s-a mai adaptat modificarilor hormonale. Profita de starea de bine la care ai revenit pentru a te alimenta sanatos si echilibrat. Redescopera placerea de a manca. Cu toate acestea aminteste-ti ca in sarcina nu trebuie sa mananci cat pentru doi! Sanii continua sa se mareasca. Incepand cu saplamana 16 de sarcina un lichid galbui ce se produce inaintea laptelui, colostrul este secretat de gandele sanului.
Cresterea in greutate din timpul sarcinii ar trebui sa fie constanta si progresiva. In al doilea trimestru, cand copilul este format si incepe sa creasca, o crestere de 350-450 de g/saptamana este considerata acceptabila, respectiv 4,5-5,5 kg in total. Cresterea in greutate este mai mare incepand cu luna a 4-a de sarcina si incepe sa incetineasca in ultimul trimestru.
In acesta perioada cand deja ai inceput sa te simti mai bine practicarea exercitiilor fizice te va ajuta sa dormi mai bine si sa ai mai multa energie. Practicarea exercitiilor fizice in timpul sarcinii te va ajuta, de asemenea, in timpul travaliului si sa-ti revii dupa nastere mai usor cand vei avea nevoie de mai multa energie pentru ingrijirea bebelusului. Inca din 1996 „The American Journal of Sports Medicine” a raportat ca femeile care au continuat sa faca sport in timpul sarcinii au trecut printr-o perioada mai scurta de travaliu activ cu aproximativ 30% fata de femeile care nu au facut sport deloc in sarcina.
Gandeste-te de pe acum la travaliu la ca un maraton deoarece energia care se consuma in timpul travaliului este asemanatoare cu cea pierduta in timpul unui maraton. Cu cat muschii tai vor fi mai puternici cu atat vei rezista mai mult. Daca nici inainte de sarcina nu faceai sport plimbarile pe jos de cel putin 30 de minute te-ar putea ajuta.
Te-ar mai putea interesa:
Primele miscari ale bebelusului
Controlul greutatii corporale in sarcina
Alimentatia cand astepti un bebelus
Ce functii indeplineste placenta?
Cum se produce laptele matern
COPILUL TAU: Fatul masoara acum intre 9-11 cm si cantareste in jur de 75 grame.
Papilele lui gustative sunt ca ale unui adult acum si lichidul amniotic poate pastra gustul usturolui sau al altor mirodenii din alimentatia mamei.
Chiar daca copilul este doar de marimea unei pere, mainile si picioarele sunt complet dezvoltate. Copilul se poate misca acum si timp de 5 minute incontinuu fara ca tu sa simti inca ceva. Aceasta deoarece lichidul amniotic amortizeaza miscarile acestuia.
La primul copil miscarile se simt putin mai tarziu. Mama poate simti mai repede miscarile copilului daca placenta este situata posterior, mai mult spre spate, decat anterior. Placenta actioneaza precum o perna.
Momentul primelor miscari este in stansa legatura cu ritmul de crestere al bebelusului dar si cu felul in care s-a pozitionat placenta. Bebelusul trebuie sa fie suficient de mare pentru a putea sa te loveasca. Daca placenta este pozitionata in spatele uterului probabil ca vei simti primele miscari mai repede. Femeile mai slabute simt mai repede primele miscari.
La inceput este posibil sa nu iti dai seama de ele si sa consideri ca sunt niste simple gaze abdominale. Primele miscari ale bebelusui sunt descrise ca niste tremuraturi sau bule de aer, sau aripi de fluture. Cel mai probabil le vei simti cand stai asezata sau intinsa. Pe masura ce sarcina avanseaza si bebelusul creste, miscarile se vor simti mai clar. Spre sfarsitul sarcinii le-ai putea simti ca niste lovituri, uneori destul de puternice in vezica sau in coaste.
Saptamana 16 de sarcina este un prilej bun de a face o ecografie deoarece sansele sa afli sexul copilului au crescut considerabil.
Uite ce se intampla cu tine si bebelusul tau in Saptamana 17 de sarcina