Baza sănătății individuale, conform specialiștilor, este o alimentație echilibrată și variată, completată evident de exercițiu fizic regulat. Dar, în lumea modernă în care trăim, provocările pe care le presupune o alimentație ca la carte sunt semnificative. Conținutul de vitamine, minerale și acizi grași esențiali ai alimentelor din comerț este dificil de cuantificat. Stilul de viață extrem de aglomerat ne determină să nu mâncăm întotdeauna așa cum ar trebui. Copiii primesc acasă doar cina, de multe ori, în rest mâncând în colectivitate, cu totul în afara controlului părinților. În acest context, îngrijorarea referitoare la un aport adecvat de vitamine și minerale este perfect întemeiată.
Vitamina D
Vitamina D era cunoscută, de multă vreme, pentru rolul său în fixarea calciului la nivelul oaselor și în prevenirea rahitismului și a osteomalaciei. Între timp, oamenii de știință au descoperit că vitamina D este implicată în sute de procese metabolice, contribuind la susținerea sistemului imunitar, prevenirea unor tipuri de cancer, îmbunătățirea stării de spirit, scăderii riscului de artrită reumatoidă și alte boli autoimune, reducerea tensiunii arteriale și riscului de boală cardiacă și așa mai departe.
Vitamina D este sintetizată în piele, în timpul expunerii la soare, dar se știe că radiațiile ultraviolete nu au un efect benefic asupra pielii. Sursele alimentare de vitamina D sunt relativ putine: ouale, unele soiuri de ciuperci si unele specii de peste oceanic gras. De aceea, un supliment de vitamina D echilibrat cu o doză adecvată de calciu poate fi esențial pentru sănătatea întregii familii.
Calciul
Legătura dintre calciu și sănătatea dinților și a scheletului este cunoscută inclusiv de către copii, dar rolul calciului în organismul uman nu se limitează la atât. Calciul susține funcționarea normală a sistemului osteo-muscular, este un important neurotransmițător, este implicat în procesul de coagulare normală a sângelui, e indispensabil în procesele de diviziune și diferențiere celulară și în sintezele de enzime digestive.
Biodisponibilitatea suplimentelor de calciu reprezintă un subiect care merită luat în considerare, căci nu toate formele de calciu se absorb la fel de eficient în organism. Calciul organic, obținut din alge marine și din stridii, este una dintre formele de calciu caracterizată de cea mai mare biodisponibilitate, date fiind sursele din care provine. Gama Sanvero pune la dispoziția cumpărătorilor un astfel de produs, care să contribuie în mod eficient la susținerea stării de bine.
Fierul
Despre rolurile fierului în organism s-au scris ample lucrări științifice. Carența de fier este cea mai frecvent întâlnită cauză a anemiei, o afecțiune care determină suprasolicitarea întregului organism ca urmare a oxigenării insuficiente a acestuia. Un aport adecvat de fier este important pentru tratarea stărilor de oboseală cronică. De asemenea, fierul este implicat în modul de funcționare a sistemului imunitar, iar în cazul copiilor, el este absolut indispensabil unei dezvoltări neuro-cognitive normale.
Modul de absorbție a fierului din alimente și suplimente este un element important de luat în calcul, căci nu toate formele de fier sunt la fel de disponibile. În cazul unora dintre ele, gradul de eliminare este mai mare decât cel de absorbție. Pentru a crește absorbția de fier, se recomandă adeseori administrarea acestuia în combinație cu vitamina C.
O altă soluție pentru a crește eficiența suplimentelor de fier este administrarea fierului lipozomal. Învelișul lipidic al acestuia determină o absorbție mai rapidă și, la fel de important, elimină aproape complet neplăcerile gastrointestinale obișnuite pe care le determină fierul. Fierul lipozomal Sanvero este indicat în cazul anemiei și pentru prevenirea acesteia la persoanele cu nevoi temporar crescute: sarcină, alăptare, sângerări masive sau cronice etc.
Magneziul
Magneziul este unul dintre mineralele esențiale, necesare unui organism sănătos și echilibrat. Magneziul este implicat în menținerea echilibrului hidro-electrolitic, contribuie la funcționarea sistemului muscular, are un rol important în balanța calciu – fosfor, fiind esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, contribuie la procesul de diviziune celulară și la sinteza normală a proteinelor.
Magneziul este caracterizat de o implicare semnificativă în menținerea stării de bine și a sănătății psihice. Un nivel adecvat de magneziu se asociază cu ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie și cu îmbunătățirea metabolismului energetic. Împreună cu vitamina B6, magneziul Sanvero contribuie la creșterea calității vieții și a nivelului individual de satisfacție.
Vitamina C
Deși carența simptomatică de vitamina C este mai rar întâlnită în prezent, adesea importanța acesteia este subestimată. Vitamina C este un foarte puternic antioxidant, implicat în funcționarea normală a sistemului nervos, în creșterea eficienței sistemului imunitar, în procesul de sinteză a colagenului. Practic, vitamina C este implicată în susținerea sănătății articulațiilor și a oaselor, a pielii, părului și unghiilor, a vaselor de sânge și a leucocitelor.
Vitamina C este disponibilă în diverse surse alimentare, fructele și legumele fiind principala sursă. Din păcate, organismul nu are posibilitatea de a depozita surplusul de vitamina C; el pur și simplu folosește aportul zilnic pe care îl primește. Iar un stil de viață aglomerat și stresant afectează, adeseori, și aportul de vitamina C.
Pentru a susține o funcționare armonioasă a organismului și pentru a-l proteja împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi, principalii vinovați pentru procesele de îmbătrânire, numeroase voci din lumea medicală recomandă administrarea regulată a unui supliment de vitamina C, prin intermediul căruia să se asigure un aport constant. Sanvero îți pune la dispoziție un supliment de vitamina C cu eliberare prelungită, îmbogățit cu un supliment de zinc, care să susțină mai eficient funcționarea sistemului imunitar.
Probioticele
Importanța florei intestinale în menținerea unui organism sănătos a fost mult timp subestimată, iar în prezent comunitatea de specialiști de la nivel mondial este, încă, fascinată de simbioza existentă între organismul uman și coloniile de bacterii din intestinul fiecăruia dintre noi. Probioticele sunt cele care ne ajută să digerăm în mod adecvat alimentele și să absorbim, la nivel intestinal, substanțele nutritive necesare. Probioticele joacă un rol important în imunitatea organismului, în sinteza unor compuși bioactivi, în protecția împotriva unor factori patogeni și în modularea răspunsului imunitar.
Pentru un microbiom echilibrat, organismul are nevoie de un aport adecvat de prebiotice – fibre alimentare care funcționează ca hrană pentru populația de bacterii benefice – și de un aport regulat de probiotice, disponibile în alimente fermentate de tipul iaurtului sau a murăturilor.
Un aport adecvat de probiotice este indispensabil, atât la adulți cât și la copii, nu numai în perioadele de tratament cu antibiotic, ci și în restul timpului, pentru menținerea sănătății generale a organismului. De aceea, mulți specialiști recomandă efectuarea unor cure de câte 2 – 3 săptămâni, repetate de cel puțin 3 ori pe an, care să susțină și să reechilibreze flora intestinală, adeseori agresată de o alimentație săracă în fibre sau foarte bogată în alimente ultraprocesate.
Un organism sănătos are nevoie de un aport constant de elemente nutritive, vitamine și minerale, care să îi susțină funcțiile. Pentru că stilul modern de viață îngreunează această sarcină, e important să iei în calcul posibilitatea administrării unor suplimente alimentare complexe, atent echilibrate, surse constante de nutrienți.