Deși avem posibilitatea de a ne informa corect, tot bajbâim când vine vorba de recomandările de medicamente făcute mamicilor ce alăpteaza. Este perfect normal să ne facem griji legate de sănătatea și siguranța bebelușilor, dar atâta vreme cât avem la dispozitie cercetările realizate de către specialiștii din domeniu, lucrurile ar trebuie sa fie mai simple. Doar că, în practica, mamicilor li se spune cu o lejeritate de speriat, să înțarce imediat pentru a urma un anume tratament sau pentru că tocmai au ieșit de la stomatolog. Alăptarea este aruncată atât de ușor la gunoi, de parcă ar fi atât de simplu.
Mereu uităm cât e de sănătos ca bebelușul sau copilul să primească lapte matern. Uităm că alăptarea nu reprezintă doar hrană ci și conectare. Uităm mereu că un copil căruia i se ia dintr-o dată sânul, va rămâne cu o traumă. Nu, nu e un cuvânt exagerat, este realitatea! Și realitatea e că ar trebui să nici nu avem așteptări prea mari, în conditiile in care ni se recomanda sa nu care cumva sa mancam usturoi ca ii facem rău copilului. Până ajungem la medicamente, “ne mănâncă sfinții”. Dar, hai să le luăm pe rând și să vedem exact cum stă treaba.
Medicamentele și alăptarea
Pe marea majoritate a prospectelor este scris că medicamentele nu se recomandă a fi luate pe perioada alăptării. Pentru că producătorilor de medicamente nu li se cere să realizeze date clinice legate de siguranța medicamentului în cazul alăptării. Evident că este vorba și despre lipsa de etică în a expune un bebeluș unui risc pe care ar putea să îl aibă medicamentul. Doar ca, cele mai multe medicamente SUNT compatibile cu alaptarea. In laptele bebelusului ajunge o cantitate mica din medicamentul respectiv, cantitate ce nu ii va face rau celui mic. Ca e vorba de antibiotice, de antiinflamatoare, antidepresive, antialergice, vitamine, medicamente pentru raceala, exista variante compatibile cu alaptarea. Pe internet sunt cateva site-uri unde poti verifica acest lucru.
Unul dintre ele este e-lactancia.org. Acest site este sustinut de catre cercetatori, neonatologi, pediatri, etc. Practic cercetătorii analizeaza compozitia chimica a substantelor active din medicamente si observa care este capacitatea lor de a intra in lapte. Vorbim asadar de un proces chimic ce este analizat în detaliu și pe baza căruia un medicament este considerat compatibil sau nu cu alăptarea.
Antibioticele și alăptarea
Cele mai multe dintre antibiotice sunt compatibile cu alăptarea. Deși unii bebeluși au scaune (și) mai moi sau pot prezenta o ușoară accentuare a colicilor, efectele acestea nu sunt unele grave sau care să necesite tratament. Continuarea alăptării este cea mai bună soluție, tot laptele matern fiind cel care va regla flora intestinală a bebelușului, în timp ce mămicile pot consuma iaurturi sau ce probiotice recomandă medicul, pentru a evita dezvoltarea candidei.
Tratamentele stomatologice și alăptarea
Din păcate cele mai multe dintre mămicile care ajung la dentist, pleacă de acolo cu recomandarea de a întrerupe alăptarea din cauza anesteziei primite. În primul rând, în enorm de multe cazuri, naștem cu anestezie și nu e nicio problemă în a alăpta imediat după naștere. Pentru că anestezia locală, acționează fix cum îi spune numele. Local. Adică doar în zona respectivă. Nu ajunge și în alte locuri. Iar în al doilea rând, dacă vorbim despre anestezie generală, substanțele folosite sunt compatibile cu alăptarea. Nici în cazul extracției dentare nu este nicio problemă legată de alăptare. Legat de tratamente, despre antibiotice am vorbit mai sus iar dintre analgezice, cele mai întâlnite dintre ele, ibuprofenul și paracetamolul, sunt și ele compatibile cu alăptarea.
Vaccinurile și alăptarea
Indiferent că vorbim despre vaccinurile antigripale, vaccinurile contra coronavirusului sau cel antitetanos, acestea sunt considerate a fi compatibile cu alăptarea. Poți căuta pe e-lactancia.org orice vaccin ai avea de făcut, pentru a verifica dacă este compatibil.
Citește și despre: Tot ce trebuie să știi despre mastită: cauze, simptome, tratament, prevenție
Investigațiile imagistice și alăptarea
Dacă ai nevoie să faci investigații CT, orice fel de ecografie sau RMN, poți merge liniștită pentru că nu este nevoie să întrerupi alăptarea absolut deloc. Chiar dacă se folosesc substanțe de contrast, cele mai multe dintre ele sunt compatibile cu alăptarea. Te poți asigura de acest lucru, de asemenea, căutând pe site-ul mai sus menționat.
Pilula “de după” și alăptarea
Și în acest caz sunt variante compatibile cu alăptarea. Progesteronul ar putea cauza o ușoară și temporară scădere a producției de lapte, lucru care poate fi restabilit alăptând mai frecvent. Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Medicamentele antidepresive și alăptarea
Sunt multe substanțe, cum ar fi sertralina sau citalopramul, care se folosesc în tratarea depresiei și care sunt compatibile cu alăptarea. Deși s-ar putea să fii descurajată să alăptezi, în cazul în care suferi de depresie, alăptarea te poate face să te simți mai bine și îți poate schimba în bine starea de spirit.
Picăturile pentru ochi și alăptarea
Ce nu ajunge în sânge, nu ajunge în laptele matern. Din aceasta categorie fac parte și picăturile recomandate în cazul afecțiunilor oculare, așa că, după ce verifici, pe site, nu pe prospect, compatibilitatea cu alăptarea, pentru a vedea scris negru pe alb acest lucru, alăptează liniștită.
Ce medicamente NU se recomandă în alaptare
Deși cele mai multe medicamente ce nu se recomandă sunt cele care implica tratarea unor afecțiuni grave (precum cancerul, de exemplu), sunt si altele „mai comune” la care este bine să fim atenți – fosfatul de codeină, ce se găseste în anumite produse ce se recomandă în cazul tusei, a durerilor sau diareei, unele decongestionante nazale sau chiar “banala” aspirină. Verifică întotdeauna medicamentele pe site-urile specializate și mai cere și alte păreri în cazul în care ți se spune să renunți la alăptare.
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE