După o naștere prin cezariană și momente nu tocmai plăcute, hop și momentul alăptării, despre care auzisem că e o plăcere. Primesc bebelușul în salon și mi se spune să-l pun la sân. Nu tocmai îndemânatică la acest capitol, încerc și încerc. Bebelușul, deși născut la 4 kg, nu trăgea deloc și dormea, iar eu nu știam să-l atașez. Mă uit rușinată în jur, rog pe cineva să mă ajute să-l înfăș la loc și îl pun (flămând) înapoi în pătuț, cu inima frântă. Cum nu venea nimeni să ne arate măcar cum ar trebui făcut, apelez la seringile cu lapte praf, deși îmi propusesem să nu îi dau. Îmi tot spun că voi reuși eu acasă. La un control, doamna neonatolog începe să țipe la mine că nu voi reuși să alăptez. Apoi mai apare și o doamnă asistentă care îmi arată într-un final cum ar trebui atașat. Doar că verdictul ei a fost „bebe e puturos, iar mameloanele sunt prea scurte și le scapă”. După plânsete și suspine nesfărșite ajung acasă cu toate durerile din lume, fizice și psihice.
Frustrările erau peste măsură, urletele la fel și ele, când la duș, când în living, când în pernă. Gândurile că nu pot fi mamă, că nu sunt în stare să alăptez și așa mai departe nu-mi dădeau pace. Timp de două zile apelez la formulă și mă mulg. Aveam două pompe manuale și una electrică. Lumea mânca la masă, eu mă pompam. Nu-mi mai păsa de nimic, voiam doar ca lăpticul meu să ajungă la bebe. Așa că ajungem să trecem pe mixt, formulă și lapte muls. Citește și despre: „Furia laptelui” poate dura chiar și 2 zile, dar cât timp simptomele nu se accentuează, totul este normal
Apelez la o doamnă doctor pediatru și la “n” tipuri de mameloane de silicon, reușim în final. „Ține mamelonul…Ține-l pe bebe. Apasă tu pe sân… Gâdilă-l pe bebe să nu adoarmă”. Cam așa a fost lupta noastră (căci și soțul mi-a fost alături și am muncit cot la cot) până când auzim într-un final „gâl gâl „. Victorieeee, bebe suge. După o săptămână de alăptat cu mameloane, ne obișnuim și cu sânul. Mai trec încă două săptămâni liniștite, cu alăptat la două ore, căci așa cerea el, când deodată, bebe ar fi vrut non-stop, iar eu aveam dureri infernale numai când mă atingea bluza.
Sun la 07alaptare, unde răspunde o doamnă foarte amabilă care m-a ajutat cu informații utile. Bebe stagnase efectiv la 4180 g. Toată lumea aproape mă implora să nu mă mai chinui și să trec pe formulă, eu NU și NU, până nu încerc orice. A doua zi, sun din nou și rog să mă ajute cu recomandarea unui consultant în alăptare, adică a salvării mele. Vine acasă Simona, cea mai caldă, amabilă, blândă și răbdătoare persoană și îmi spune ce să fac ca să fie bine. Îmi dă încredere și acum, după o săptămână, bebe e alăptat exclusiv la sân, fară dureri, fară suplimentare nici măcar cu lapte muls și cu o creștere în greutate de 300g. Orice e posibil când iți dorești cu adevărat! Dragi mămici, Dumnezeu ne-a înzestrat și cu putere și cu lăptic și e păcat să nu ne bucurăm împreună cu micii ingerași!
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR
Simona Ivanciu, consultant în lactație IBCLC
Deși există încă această credință cum că bebelușii sunt leneși, adevărul este fix altul. Când un bebeluș nu reușește să se hrănească, nu reușeșete să se atașeze, nu reușește să sugă, atunci organismul său îi conservă energia. Un bebeluș se activeză și este dispus să stea activ la sând, doar dacă are un flux crescut de lapte. Nu funcționează nici trasul de nas, nici gâdilatul la picioruțe sau pe fălcuțe. În niciun caz. Funcționează însă compresiile. Când bebelușul este la sân și îl vezi că nu reușește să înghită decât foarte rar, ajută-l apăsând pe sân, continuu, cât timp mănâncă el. Realizând compresiile, bebelușului îi va veni o cantitate mai mare de lapte și va fi dispus să stea activ la sân, pentru că fluxul de lapte este unul mulțumitor. Deși bebelușii, cand stau la sân, în prima parte a vieții lor, dorm în același timp. Mănâncă și dorm în același timp. Dacă însă bebelușul când stă la sân, suge de două, trei ori și apoi adoarme, mai sugând peste alte câteva minute, tot de două, trei ori, atunci aceea nu este o masă bună și este bine să ceri ajutorul unui consultant acreditat în lactație.
Citește și: Deși biberonul și suplimentarea cu lapte praf sunt o practică frecventă în maternități, este recomandat să încerci să scapi de amândouă rapid
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE