Cu siguranță, a doua sarcină este diferită de prima – până la urmă, se presupune că știi, de acum, la ce să te aștepți. Ei bine, pregătește-te pentru câteva surprize, atât în plan fizic, cât și mental. În plus, o mare provocare de data aceasta va fi să îți pregătești copilul pentru venirea pe lume a unui frățior sau surioare.
Cum te simți? Diferențe din punct de vedere fizic
În primul rând, toate acele senzații de întindere, răsucire și expansiune a abdomenului sunt percepute cu aproximativ o lună mai devreme. Uterul și ligamentele au fost, deja, solicitate, iar tu ești deja antrenată în ceea ce privește percepția senzațiilor, după ce ai trecut deja o dată prin asta. Deși pare neplăcut, să ai de-a face cu acest gen de mic disconfort pentru mai mult timp, există și un avantaj: vei percepe mai devreme și mișcările bebelușului și te vei bucura de ele.
Fiecare sarcină este unică și impune același nivel de grijă, deci programează consultațiile prenatale așa cum ai facut-o și la primul copil. Va fi nevoie să faci aceleași analize, iar dacă au existat probleme de sănătate la prima sarcina, e posibil să fie necesare investigații suplimentare și o monitorizare mai atentă. De pildă, dacă la prima sarcină ai suferit de diabet de gestație, investigațiile pentru toleranța la glucoză vor fi făcute mai devreme. La femeile multipare, cele care se află la minim a doua sarcină, celebrele contracții Braxton-Hicks să își facă apariția mai devreme și, posibil, mai intens. Corpul mamei știe deja ce are de făcut și acționează mai eficient, mai devreme.
Când am rămas însărcinată a doua oară m-am gândit că de data asta o să fie mai simplu, că știu deja ce se întâmplă și despre ce e vorba, știu la ce să mă aștept, n-o să mă mai sperii atât de tare din lucruri mărunte și normale. A fost adevărat, nu am mai intrat în panică la fiecare junghi, m-am bucurat cu seninătate de fiecare zi de sarcină.
Citește și: Iată-mă acasă, cu nou-născutul în brațe
Cum te simți? Diferențe din punct de vedere mental și afectiv
La prima sarcină ai cheltuit o mare cantitate de energie mentală pregătindu-te de venirea pe lume a bebelușului. Acum, că ai deja măcar un copil de care ai grijă, e posibil să te simți mult mai distantă, emoțional, de micuțul care e pe drum. Este o reacție normală și nu înseamnă că îți vei iubi copilul mai puțin. E posibil ca și partenerul tău să fie mai puțin interesat de această sarcină decât prima oară.
Mulți dintre părinți se întreabă cum ar putea să mai iubească pe cineva atât de mult cât își iubesc primul născut. Ei bine, acest copil va fi diferit de primul, va avea talentele sale unice și personalitatea sa, iar oamenii dețin un izvor infinit de emoții.
Nu m-am gândit niciodată să avem doi copii. Nu pot să spun că nu mi l-am dorit pe al doilea, pentru că niciodata nu mi-a trecut prin cap că ar putea exista un al doilea copil. În sarcină am fost îngrijorată și tristă, îl simțeam mișcându-se, știam că e acolo, dar cumva era departe, pe locul doi, în urma copilului pe care îl aveam deja și care îmi solicita toate resursele. După naștere, știam că e al meu, eram uimită cât era de frumos, dar parcă nu simțeam nimic. Cred că declicul s-a produs când am venit acasă și l-am lăsat pe cel mare să îl țină în brațe pe bebe. Era atâta mirare în ochii lui, încât abia atunci am înțeles ce miracol este Viața. CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul
Cum e a doua naștere?
O vorbă înțeleaptă spune că părinții se îngrijorează la prima naștere pentru că nu știu cum va fi, și la a doua naștere pentru că știu exact ce se va întâmpla. Anxietatea legată de a doua naștere este perfect normală; oricum, de data aceasta vei face comparații cu ceea ce s-a întâmplat prima oară. Poți aborda situația în mod constructiv, încercând să reproduci lucrurile care au mers bine și te-au ajutat înainte și să le previi sau să le eviți pe cele care ți-au displăcut.Pe de altă parte, la a doua naștere, părinții sunt mai deschiși în fața necunoscutului și a infinitelor posibilități deoarece știu deja că travaliul nu este predictibil, așa cum toată lumea și-ar dori. Și dacă ai nevoie de o mică încurajare, să știi că, din punct de vedere statistic, majoritatea femeilor percep cea de-a doua naștere ca fiind mai ușoară decât prima.
Sarcina este un mic miracol, o victorie a vieții. Modul în care o percepi face ca sarcinile să fie atât de diferite, una de cealaltă. Ai încredere în corpul tău și în medicul pe care l-ai ales și totul va fi bine, indiferent cum va veni bebe pe lume.
Citește și despre: Tu, al doilea meu copil, ești special!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE