Unele afecțiuni oftalmologice pot fi rezolvate chiar din timpul copilăriei prin chirurgie, însă specialiștii atrag atenția asupra faptului că o recuperare corectă și completă depinde într-o bună măsură și de vârsta la care se pune diagnosticul.
Potrivit medicului primar oftalmolog Mihaela Florescu, cele mai importante afecțiuni chirurgicale oftalmologice la copii sunt obstrucția congenitală a canalului lacrimo-nazal, asociată sau nu fenomene de dacriocistita cronică, strabismul congenital și dobândit, cataracta congenitală, glaucomul congenital, ptoza palpebrală congenitală, formațiuni tumorale la nivelul ochiului și anexelor, chistul, abcesul și Chalazionul și anumite urgențe oftalmologice ca urmare a unui tratament sau accident.
”Succesul tratamentului chirurgical la copii depinde de tipul patologiei oculare, cauza afecțiunii și, cel mai important, vârsta la care se pune diagnosticul. De aceea, insist pe necesitatea efectuării la toți copiii a unui consult complet făcut de medicul oftalmolog la 1-3 ani. Mai ales, recomand consultul la o lună la copiii născuți prematur sau pentru copii proveniți din sarcini gemelare sau multiple, în special în cazul unui istoric oftalmologic familial și, de asemenea, recomandă consultul oftalmologic oricând se observă un aspect nou sau neobișnuit al ochiului”, explică Mihaela Florescu medic primar oftalmolog în cadrul Oftal Total. Semnele unei probleme de vedere variază în funcție de vârsta copilului.
Astfel, în cazul bebelușilor, aceste semne pot indica o afecțiune oftalmologică: ochiul nu se deschide complet, un ochi nu se mișcă, bebelușul are o sensibilitate la lumină sau își freacă ochii chiar și când nu e obosit. Un alt semn de alarmă este o pleoapă căzută sau un ochi mai mare decât celălalt. Părinții ar trebui să apeleze la un specialist și dacă observă că luminile, telefoanele mobile sau alte obiecte nu atrag atenție celui mic.
În cazul copiilor mici, chiar dacă pot vorbi, trebuie să iei mereu în calcul faptul că nu pot să explice problemele lor de vedere sau că, pur și simplu, nu au un cadru de referință la care să se raporteze.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
În această situație, este recomandat să acorzi atenție acestor semne:
● Frecarea frecventă a ochilor;
● Nu urmăresc sau au probleme legate de urmărirea obiectelor în mișcare;
● Înclină capul pentru a vedea mai bine;
● O atenție limitată, raportată la vârsta copilului;
● Apropie cărțile sau ecranele de ochi pentru a vedea mai bine;
● Alinierea sau mișcările anormale ale ochilor;
● Roșeață sau mișcare anormală a ochilor;
● Probleme legate de observarea obiectelor la distanță;
● Coordonare ochi-mână limitată;
● Evitarea activităților care cer concentrarea asupra detaliilor (cititul, coloratul sau realizarea unor puzzle-uri).
● Pupila albă-cenușie. În mod normal este neagră.
Citește pe larg și despre:
Cele mai des întâlnite afecțiuni motorii la nou-născuți și sugari. Când este necesar un consult de specialitate
3 Greșeli ale mamelor în îngrijirea bebelușului care îi pot face rău – Ce ne recomandă pediatrul