Există motive pentru care mama ratează alăptarea. În plus, pur și simplu nu cunoaștem motivele altora și, judecându-le pentru luarea unor decizii diferite de ale noastre, nu este doar nedrept, ci și rău. Laptele matern este uimitor. Se pare că în fiecare săptămână apare un nou raport care detaliază încă un lucru miraculos pe care laptele matern îl poate face. La fel de adevărat este că în fiecare săptămână auzim de o altă femeie care a a fost judecată sau criticată cu privire la modul în care alege să-și hrănească bebelușul.
Percepția oamenilor începe să se schimbe când vine vorba de alăptare și de beneficiile laptelui matern, dar trista realitate este că mai avem un drum lung de parcurs. Un sondaj recent realizat de Aeroflow a demonstrat că 24% dintre oameni consideră alăptarea în public ca fiind nepotrivită. Inadecvată. Mai rău decât atât, 61% – peste jumătate – din oameni nu cred că femeile ar trebui să alăpteze într-un restaurant.
La locul de muncă, chiar dacă studiul a constatat că 90% dintre oameni sunt de acord că femeilor ar trebui să li se permită să se mulgă, doar 31% cred că ar trebui să li se ofere un loc în care să facă acest lucru. Cum ar veni, suntem de acord cu alăptarea, dar mama nu ar trebui să o facă oriunde o poate vedea toată lumea ca să nu ne simțim, noi, ceilalți, afectați la locul de muncă de asemenea imagini. Așadar, întrebarea este: cum poate o femeie să reușească să alăpteze atunci când acesta este climatul în care este forțată să o facă? CITEȘTE ȘI: Cum alegi cel mai bun lapte praf atunci când alăptarea nu este posibilă
12 motive pentru care o mamă nu poate alăpta
Alăptarea a fost relativ ușoară pentru mine. Sunt fiica unei moașe a cărui mamă a fost tot moașă, așa că membrii familiei și colegele m-au susținut incredibil de mult. Mama și la colegii ei mi-au răspuns la toate întrebările pe care le-am avut, mi-au arătat cum să abordez problemele de la începutul alăptării și m-au încurajat în zilele grele când voiam să renunț. Dar adevărul este că foarte multe femei nu au parte de astfel de susținere și trebuie încurajate pentru a le arăta empatie, nu să le judecăm că au renunțat la alăptare și hrănesc bebelușii cu lapte praf. Pur și simplu nu cunoaștem poveștile altora și să le judecăm pentru luarea unor decizii diferite de ale noastre nu este doar nedrept, este rău. CITEȘTE ȘI: Lista cu cele 14 probleme frecvente care pot să apară în timpul alăptării și soluții pentru ele
Este posibil ca o mamă să-i dea bebelușului formulă de lapte pentru că:
- Are o afecțiune medicală, cum ar fi Sindromul ovarelor polichistice sau sânii hipoplazici, care inhibă capacitatea organismului de a produce lapte.
- A avut o naștere traumatică.
- Bebelușul ei a petrecut timpul în terapie intensivă neonatală după naștere sau ea însăși se află într-o stare critică și lactația nu s-a declanșat.
- A avut o sarcină cu probleme și alăptarea îi poate declanșa sindromul post-traumatic.
- A trebuit să se întoarcă la muncă la două săptămâni după naștere (sau o lună sau trei luni), iar mediul și programul ei de lucru nu permit pauzele pentru a mulge laptele.
- Bebelușul ei are o afecțiune care îi inhibă capacitatea de a se hrăni la sân.
- Nu a primit susținere de la naștere și de la echipa imediată post-partum (adică i-au dat bebelușului formulă, în ciuda cererii ei, nu i-au arătat cum să-și mulgă laptele când bebelușul nu era cu ea și multe altele).
- Familia, partenerul sau prietenii nu susțin alăptarea și îi fac greutăți de fiecare dată când încearcă să alăpteze.
- A fost dezinformată sau nu a primit nicio informație despre alăptare și formule de lapte, pentru a putea decide conștient.
- Are anxietate sau depresie post-partum, iar alăptarea o consumă prea mult în astfel de cazuri.
- Pur și simplu alege să nu facă acest lucru și nu este necesară nicio justificare sau explicație.
O altă cauză pentru care mama ratează alăptarea poate fi că nu a avut acces la un consilier sau un consultant în lactație care să o ajute atunci când a dat peste un obstacol. Nu este surprinzător faptul că cercetările au descoperit că într-o regiune geografică cu mai mulți consultanți în lactație, femeile tind să alăpteze mai mult timp. Accesul la asistență profesională ajută femeile să depășească prbleme de început care apar în alăptare. Dar în multe locuri din lume consultanții în alăptare costă mult și sunt greu de găsit. Probabil că există și alte motive pe care le-am putea adauga pe această listă. Ideea este că dacă nu cunoaști în detaliu povestea din spatele a ceea ce vedem, fii bună și mai bine taci! CITEȘTE ȘI: Dezbaterile lapte matern versus lapte praf nu folosesc nici bebelușilor, nici mămicilor
5 lucruri de făcut față de mamele care alăptează în public
În loc să judeci o mamă care alăptează în public, iată 5 lucruri mai bune de făcut care vor ajuta pe toată lumea: Dacă vezi că o femeie care alăptează în public este hărțuită, susține-o! Planul e simplu: du-te lângă ea, întreab-o dacă îți dă voie să stai lângă ea, apoi prefă-te că o cunoști și că porți o discuție cu ea. Ideea e să fii lângă ea, să nu o lași să treacă singură printr-o asemenea experiență. Majoritatea hărțuitorilor vor pleca, dar dacă asta nu se va întâmpla, măcar nu va trebui să se apere singură.
Ia legătura cu poliția sau cu factorii locali de decizie. Din 3 iulie 2021, legea alăptării în public a fost adoptată, iar pentru hărțuitori se pot percepe amenzi de la 100 la 2 000 de lei. Discută despre asta la locul tău de muncă. Indiferent dacă ești tu sau altă persoană în această situație, întreabă compania despre posibilitatea oferirii unei camere de alăptare pentru mame. Dacă nu există un astfel de spațiu, propune o soluție. Ține legătura cu prietenele tale care alăptează. Nu pentru a te asigura că merge bine alăptarea, ci pentru a vedea dacă au parte de tot suportul comunității. Spune-i că o susții, că nu e singură și că se poate baza pe tine indiferent de problemele pe care le au.
Dacă ești împotriva alăptării în public, încearcă să înțelegi de ce gândești așa. Cu ce te deranjează o mamă care își hrănește copilul la plimbare ori chiar într-un restaurant? Până găsești răspunsul nu mai sta în preajma mamelor care alăptează. Dacă o cerți sau vorbești cu ea pe un ton nepotrivit nu te va ajuta să o înțelegi. CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE