- De ce apar vergeturile?
- Vergeturile nu apar doar în sarcină
- Mituri și adevăruri despre vergeturi
- Tipuri de vergeturi
- Factori de risc în apariția vergeturilor
- Cum scăpăm de vergeturi după sarcină
- Ce trebuie să conțină o cremă antivergeturi pentru a fi eficace
Încă din primele luni ale sarcinii, unele femei se confruntă cu apariția vergeturilor. Ce sunt acestea, de ce apar și, mai ales, cum scăpăm de ele? Mai putem face ceva după ce apar? Sau tratamentul lor este, mai degrabă, unul preventiv?
Vergeturile sunt frecvente în sarcină. Din fericire, apariția lor nu pune în pericol sănătatea nici a mamei, nici a copilului. Pentru mămicile care nu știu cum arată, vergeturile sunt linii fine și albe care apar pe pielea corpului ca urmare a creșterii greutății (în sarcină, spre exemplu), dar și la tinerele fete, ca urmare a unor dereglări hormonale.
De ce apar vergeturile?
Contrar credințelor populare, vergeturile nu sunt neapărat legate de creșterea în greutate. Se pare că sunt cauzate de întinderea pielii și de creșterea cantitativă a hormonului cortizon, care slăbește fibrele elastice din piele. Oamenii de știință sunt de părere că predispoziția genetică joacă rolul cel mai important în formarea vergeturilor.
Adună un grup de viitoare și proaspete mămici și le vei auzi cu siguranță vorbind despre vergeturi. Vergeturile sunt dungi roz sau violet, care apar de obicei pe abdomen, pe sâni, pe partea superioară a brațelor, pe fese și pe coapse. Aproximativ jumătate dintre femeile gravide le capătă în special în timpul celei de-a doua jumătăți a sarcinii.
Vergeturile nu sunt un semn al creșterii excesive în greutate. Acestea sunt provocate de întinderea pielii și creșterea normală a cantității de cortizon, produs de glandele suprarenale. Creșterea cantității de cortizon slăbește fibrele elastice ale pielii, provocând vergeturile. Unele femei au vergeturi accentuate, deși iau doar puțin în greutate în timpul sarcinii. De obicei, vergeturile nu dispar complet, dar după naștere se atenuează treptat până devin de culoare roz deschis sau albă.
Vergeturile nu apar doar în sarcină
Nu doar femeile însărcinate se pot trezi cu vergeturi. Aceste semne pot să apară și la tineri,adolescenți, indiferent de sexe, chiar și la bărbați. În rândul adolescenților, circa 70% dintre fete și 40% dintre băieți au vergeturi. În cazul femeilor însărcinate, peste 90% dintre ele manifestă această afecțiune la nivelul abdomenului și al coapselor, ori pe sâni, necesitând diferite tratamente pentru vergeturi. În cazul bărbaților, vergeturile apar mai ales la sportivi, din cauza ridicării de greutăți sau a consumului de steroizi.
Mituri și adevăruri despre vergeturi
Multe mituri s-au strâns în jurul acestor semne care apar pe piele. Ba că persoanele slabe nu se pot procopsi cu vergeturi – nimic mai fals, pentru că nu doar creșterea în greutate le determină apariția, ci și anumite fluctuații hormonale; ba că dispar dacă mai slăbim – neadevărat! Pielea afectată de vergeturi nu se poate repara fără un tratament antivergeturi care le vor ajuta doar prin estompare.
Alții au spus că vergeturile pot fi prevenite – hm, aici e un sâmbure de adevăr! Pentru că dacă reușim să păstrăm un stil de viață sănătos, care include o hidratare corespunzătoare, sport și mișcare, dar și creme care mențin elasticitatea pielii, am putea să ocolim aceste neplăceri. Pe de altă parte, ia în calcul vârsta pielii, care își pierde elasticitatea odată cu înaintarea în vârstă. Totuși, un stil de viață sănătos, poate ajuta mult la estomparea acestora odată apărute.
Tipuri de vergeturi
Foarte multă lume are corpul brăzdat de vergeturi. Deși nu sunt dureroase, aceste mici firișoare care străbat pielea sunt inestetice. În funcție de vechime și de culoarea pe care o au, aceste crăpături sunt de două tipuri:
- Vergeturi roșii (striae rubra) – recent apărute pe piele, de culoare roșu-brun, apărute în urma dilatării vaselor capilare în urma ruperii fibrelor de colagen.
- Vergeturi albe (striae alba) – sunt striații mai vechi, care apar atât de femei, cât și la bărbați. Acestea sunt cel mai greu de îndepărtat sau doar estompat.
- Vergeturi negre sau gri-închis ori albastru-închis sau violacee (striae nigrae/caerulea) – sunt cele care apar la persoanele cu piele închisă la culoare.
- Vergeturile care apar tinerilor aflați la pubertate (striae distensae);
- Vergeturile care apar în timpul sarcinii (striae gravidarium) – de regulă, pe abdomen.
- Vergeturile care apar la persoanele suferinde de sindromul Cushing (striae atrophicans) – din cauza tratamentului prelungit cu corticosteriozi.
Factori de risc în apariția vergeturilor
Apariția vergeturilor reprezintă ruperea țesutului pielii. Această deteriorare ar putea fi evitată dacă s-ar urma un stil de viață sănătos. Astfel:
- Consumul de alimente sărace în vitamine;
- Deficitul de lichide necesar organismului pentru a se considera hidratat;
- Sedentarismul și obezitatea;
- Schimbările hormonale;
- Sarcina;
- Stresul și scăderea imunității organismului;
- Anumite afecțiuni ale glandei tiroide.
Cum scăpăm de vergeturi după sarcină
Sarcina este ultima perioadă din viața unei femei în care mai are timp doar pentru ea. Iar pentru a reuși să-ți rezervi timp pentru micuța comoară atât de așteptată, alege un produs de îngrijire a pielii care să satisfacă toate zonele de piele – tenul și pielea corpului.
Un singur produs pentru frumusețea pielii tale. Unul multifuncțional, care să redea și să mențină elasticitatea pielii, să o catifeleze, să o uniformizeze, să o regenereze și nu în ultimul rând, cel mai important lucru, să o hidrateze. Asta face Bio-Oil®, dacă este aplicat de două ori pe zi, timp de cel puțin 3 luni.
În timpul sarcinii, Bio-Oil® trebuie aplicat începând cu trimestrul al doilea, pe zonele predispuse la vergeturi – sâni, fese, abdomen, șolduri, coapse și pe partea inferioară a spatelui. Ai grija de pielea ta cu Bio Oil! Foloseste-l din al doilea trimestru de sarcina si bucaura-te de o piele neteda, fara vergeturi!
Ce trebuie să conțină o cremă antivergeturi pentru a fi eficace
Când alegi o cremă antivergeturi, ai grijă să fie intens hidratantă și să conțină cât mai multe din ingredientele active de mai jos. Cu cât este mai elastică pielea, cu atât riscul de a se rupe fibrele de colagen este mai mic, la fel și riscul de formare a cicatricilor:
Vitamina A și D3 – repară ridurile în profunzime și crește elasticitatea pielii. Vitamina A stimulează producția de colagen și face pielea mai fermă și mai rezistentă. Efectul ei este maximizat de cel al vitaminei D3, care are impact asupra straturilor superioare ale pielii, odată cu expunerea la soare.
Vitamina C – ajută la îmbunătățirea aspectului cicatricilor, fiind un puternic antioxidant. Uniformizează aspectul pielii, pentru că este singurul ingredient care poate transforma procolagenul în colagen.
Uleiul de gălbenele – planta este intens hidratantă și cu efecte vizibile rapide. De asemenea, calmează pielea iritată, având un efect cicatrizant.
Uleiul de lavandă – este un adjutant în hidratare, ajutând la hidratarea în profunzime a pielii.
Uleiul de rozmarin – ajută la regenerarea celulară a pielii.
Uleiul de mușețel – calmează iritațiile pielii și pielea sensibilă, predispusă la iritații.
Pe toată perioada sarcinii pielea ta are nevoie de îngrijire specială! Bio-Oil® contribuie la îmbunătățirea aspectului cicatricilor vechi și noi și a aspectului vergeturilor existente.
Formula Bio-Oil® este o combinaţie de vitamine (A și E) și extracte din plante (rozmarin, mușețel, gălbenele, lavandă), suspendate într-o bază uleioasă. Suspendarea într-o bază uleioasă permite extractelor din plante şi vitaminelor să îşi menţină intacte proprietăţile benefice și active 100%, acționând complementar cu uleiurile naturale ale pielii. Datorită ingredientului revoluționar PurCellinOilTM, Bio-Oil® este un ulei uscat, ce se absoarbe rapid în piele și nu lasă urme pe haine.
Cât de sigur este Bio-Oil® în sarcină?
Toate aceste substanțe active se regăsesc în Bio-Oil®, ceea ce îl face un produs care merită încercat încă din cel de-al doilea trimestru de sarcină. În ceea ce priveşte concentrația de vitamina A din Bio-Oil®, aceasta este destul de scăzută pentru a fi inofensivă pentru copil. Majoritatea specialiștilor din domeniul îngrijirii sănătăţii sunt de acord că, pentru siguranţă, aportul zilnic de vitamina A al unei femei însărcinate nu trebuie să depăşească 5.000 UI pe gram. Ţinând cont de factorii de absorbţie, o femeie însărcinată ar trebui să folosească peste 110 ml de Bio-Oil® pe zi sau aproape două flacoane de 60 ml pentru a depăşi aportul zilnic maxim recomandat!
Descopera mai multe pe pagina de Facebook Bio-Oil
CITEȘTE ȘI: Vergeturile apărute în sarcină | Ce trebuie să conțină o cremă antivergeturi