Reaplicarea cremei de protecție solară | Cum se menține un nivelul de protecție optim Avem răspunsul de la dna dr. Doina Tabacila, Medic Primar Dermatologie – Clinica Medicover Victoriei.
De multe ori utilizatorii cremelor de protectie solară fac o greșeală de baza: aplica crema de protecție o singură dată, de obicei dimineața, sau la începutul perioadei de plajă, și trăiesc cu impresia că sunt protejați pentru toată ziua, sau pentru toată perioada de plajă.
Reaplicarea cremei din 2 în 2 ore sau după ce s-a intrat în apă, transpirat, șters cu prosopul este necesară pentru a menține gradul de protecție specificat al cremei respective și nicidecum de a-l crește. Dupa ieșirea din apa, crema trebuie reaplicată pe tot corpul pentru a fi in continuare protejat de razele nocive ale soarelui.
Prea mult soare este nociv
Potrivit expertilor de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) din Statele Unite ale Americii, câteva arsuri solare grave în copilărie sunt suficiente pentru a crește riscul de cancer de piele mai târziu în viață.
Atunci când pielea nu este protejată cu o cremă de protecție solară, razele ultraviolete ale soarelui o pot afecta în mod negativ în mai puțin de 15 minute. În schimb, pot trece pana la 12 ore pentru ca pielea sa arate efectul deplin al expunerii la soare prelungite sau fără protecție.
CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să conțină o cremă de protecție solară pentru bebeluși
Daca intr-o zi pielea copilului arata puțin roșie sau roz, ea poate fi arsă în dimineața urmatoare, explica expertii CDC. Orice schimbare în culoarea pielii copilului, indiferent că vorbim de arsuri solare sau bronz, indică o deteriorare a pielii produsa de razele UV.
Copiii au nevoie de protecție chiar și în zilele cu nori pe cer. Asta pentru ca norii nu blocheaza razele UV să ajungă pe piele, ci doar le filtreaza, iar de cele mai multe ori vorbim de o filtrare usoara.
În timp ce anumite tipuri de piele se bronzează natural, altele sunt mai sensibile şi au nevoie constantă de factor de protecţie foarte ridicat. Cu un factor de protecţie foarte ridicat, pielea este mai bine protejată. Cu toate acestea, produsul trebuie aplicat în strat generos o dată la două ore. În funcţie de fototipul fiecărei persoane (determinat genetic), pielea va reacţiona mai mult sau mai puţin repede la soare.
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă factorul SPF (factorul de protecție solară)
Modul în care pielea reacţionează la soare. Există şase fototipuri:
Fototipul I: pielea albă (roşcaţi), se arde întotdeauna, nu se bronzează niciodată, prezintă mulţi pistrui.
Fototipul II: piele deschisă la culoare, se arde întotdeauna, uneori obţine un bronz discret, prezintă mulţi pistrui.
Fototipul III: piele deschisă către închisă la culoare, se arde uneori, se bronzează întotdeauna (bronz mediu), prezintă câţiva pistrui.
Fototipul IV: piele închisă la culoare, nu se arde niciodată, se bronzează întotdeauna (bronz închis), fără pistrui.
Fototipul V: piele măslinie, arsuri inexistente, bronz permanent (foarte închis), fără pistrui.
Fototipul VI: piele de culoare neagră, nu se arde niciodată, fără pistrui.
Vă rog așadar să rețineti: chiar dacă produsele de protecție solară au o rezistență îndelungată de timp pe piele, ele trebuie reaplicate cu consecvență mai ales dacă pielea a intrat în contact cu apa sau a transpirat.
CITEȘTE ȘI: Reaplicarea cremei de protecție solară | Cum se menține un nivelul de protecție optim