Gripa nu e o răceală banală! Când curge nasul și faci febră, dar poți să stai pe picioare este răceală. Când te simți atât de rău încât zaci, când simți cu ai picioare de cârpă și ochii prea grei pentru a-i putea deschide e gripa! Netratată sau tratată necorespunzător poate duce repede la complicații și poate fi chiar fatală în anumite cazuri.
O să începem cu explicațiile de la sfârșitul paragrafului de deasupra, pentru că cel mai important în gripă este primirea la timp a unui diagnostic corect și a tratamentului adecvat. Orice întârziere crește riscul de deces.
Așadar, dacă simptomele sunt normale (copilul poate bea și mânca, respiră normal după ce-și suflă nasul și poate fi trezit ușor din somn) este suficient ca bolnavul să fie izolat la domiciliu. Dacă oricare dintre simptomele mai sus amintite sunt anormale, trebuie mers de urgență la medic.
Grupele de risc în caz de gripă rămân, evident, copiii sub 5 ani, gravidele, bătrânii cu vârsta de peste 65 de ani și persoanele care suferă deja de boli cronice.
Iată ce trebuie să știi despre gripă
Gripa este o boală infecțioasă acută, determinată de virusul gripal A, B și C, care provoacă infectarea tractului respirator superior (nas, gât), dar și pe cel inferior (plămânii).
Tipurile A și B determină epidemiile anuale de gripă. Virusul A, divizat în mai multe subtipuri, provoacă cele mai severe forme de boală. Cel mai adesea se îmbolnăvesc copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 9 ani.
Virusul gripal se transmite pe cale aeriană, prin tuse și strănut, și prin contactul cu jucăriile sau obiectele infectate. Virusul gripal supraviețuiește 1-2 zile pe suprafețele dure, 15 minute pe hârtie și 5 minute pe piele. După contactarea virusului, o persoană infectată este contagioasă 1-2 zile înainte de a debuta simptomele și 4-5 zile după debutul bolii. Pe de altă parte, virusul gripal poate fi distrus de soare, dezinfectante, acizi și prin fierbere.
Care sunt simptomele gripei la copii
În comparație cu răceala, debutul gripei este brusc, iar simptomele sunt foarte violente. Iată cum se manifestă gripa la un copil mic:
- febră mare (40 °C);
- frisoane;
- dureri musculare;
- dureri de cap;
- tuse seacă;
- stare generală alterată;
- dureri abdominale;
- vărsături alimentare;
- stare de iritabilitate.
Sugarii pot să nu prezinte semnele clinice specifice gripei, felul cum reacționează aceștia la gripă sugerând, mai degrabă, o infecție bacteriană. La sugarii mai mici de 6 luni gripa este rară, însă atunci când sugarul este infectat, acesta este letargic, respiră greoi (cu zgomot), nu are poftă de mâncare, plânge fără lacrimi, udă mai puține scutece decât de obicei și poate avea scaune moi.
Părinții trebuie să știe că e spre binele tuturor dacă:
- se duc IMEDIAT la urgență, încă de la primele simptome, cu un copil mai mic de 2 ani și/sau cu copilul care suferă deja boli cronice (astm bronșic, spre exemplu), ori dacă copilul acuză dureri în piept, respiră cu dificultate, tușește cu sânge.
- se duc la doctorul de familie cu un copil de peste 5 ani dacă face febră de 3 zile și aceasta nu cedează cu antitermice, nasul curge de mai mult de 10 zile, este deshidratat, a făcut convulsii febrile, există secreții la nivelul ochilor.
În urma controlul medical se va decide dacă tratamentul poate fi urmat acasă, la domiciliul pacientului sau dacă se impune internarea. Cazurile care necesită internare sunt cele în care pacientul nu poate să respire chiar și după eliberarea căilor respiratorii nazale, refuză lichidele și este deshidratat (are mucoasele uscate, plânge fără lacrimi, face pipi mult mai rar), face încă febră mare după administrarea antipireticelor, a făcut convulsii febrile.
Care sunt complicațiile gripei
Nediagnosticată la timp și fără un tratament corect gripa poate produce complicații. Acestea sunt miocardita (inflamarea mușchiului inimii), inflamarea sau distrugerea țesutului muscular, insuficiența respiratorie, pneumonia virală, pneumonia bacteriană, sinuzita, otita medie și exacerbarea bolilor cronice preexistente (astmul, bolile de inimă și cele pulmonare).
Cea mai frecventă complicație a gripei este pneumonia. Aceasta se manifestă prin tuse expectorantă, dureri în piept, senzația de sufocare și frisoane. În caz de tratament greșit sau amânat necorespunzător de mult, pneumonia poate degenera în septicemie (infecție generalizată), o situație căreia corpul îi răspunde cu o reacția autoimună, adică începe să atace atât celulele virusului cât și celulele sănătoase ale corpului.
De ce se moare de gripă?
Dar, stop! Tu vrei să știi de ce se moare de gripă, am dreptate? Vrei să știi cât suferă un om mare sau un copil înainte de a muri și, mai ales, de ce nu ajunge la medic, nu-i așa? Nu toată lumea care e bolnavă merge la medic sau măcar la farmacie?
Ei bine, ba da, în principiu, însă gripa este foarte perfidă. Pneumonia, spre exemplu, provoacă micșorarea sacilor de aer din plămâni, lucru care duce la asfixiere. Dacă asta ți se pare prea comun, află că nu e nici pe departe cât poate gripa să facă!
Imediat în primele zile după infectare, șansele unui atac de cord sunt mai mari de șase ori. Când fluxul de sânge către inimă este tăiat brusc se instalează infarctul miocardic. Gripa poate provoca de asemenea inflamația inimii, a creierului sau a țesuturilor musculare. Mai mult de atât, complicațiile gripei pot ucide fără niciun semn înainte – spre exemplu, pot provoca o inflamație atât de puternică în plămâni, încât mori rapid din cauza insuficienței respiratorii.
Mai nou, un studiu realizat de Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA arată că chiar și copiii sănătoși pot muri din cauza complicațiilor cauzate de gripă, nu doar cei care deja suferă de alte afecțiuni ale organismului.
Ce să NU facem în caz de gripă
Deși simptomele pe care începem să le manifestăm când intrăm în contact cu virusul gripal – ca febra, dureri mari de mușchi și de cap, precum și senzația de epuizare – ar trebui să ne trimită la medic, cei mai mulți dintre noi stăm în casă și ne tratăm greșit.
Tratamentul gripei cu Isoprinosine, siropele antivirale, oscilloccoccinum, uleiuri esențiale sau alte medicamente homeopate nu ajută, nu mai amintim de antibiotic, care chiar nu are ce căuta în această problemă (gripa e cauzată de un virus, nu de o bacterie!), dar poate fi totuși recomandat de medic în caz dovedit de suprainfecție bacteriană.
Nici Ventolinul, și nici Adrenalina nu sunt potrivite în gripă. Singurul medicament administrat prin inhalare în caz de gripă este Relenza.
Nici antiviralele n-ar trebui administrate după ureche, fie că este vorba despre un adult ori copil, pentru că sunt niște medicamente care au reacții adverse urâte și trebuie administrare numai la recomandarea medicului.
Surse: