Afla care sunt situatiile periculoase in care tu sau copilul tau va puteti infecta cu bacteria care provoaca tetanosul si care sunt metodele de preventie a acestei boli nemiloase!
Tetanosul este una dintre bolile potential mortale impotriva careia exista, din fericire, un vaccin. Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre tetanos, pentru ca micutul tau sa fie in siguranta!
Tetanosul este o boala extrem de grava care afecteaza muschii si nervii din intregul organism. De cele mai multe ori tetanosul apare dupa o leziune a pielii care a fost contaminata cu bacteria Clostridium tetani. Bacteria se gaseste pretutindeni in sol.
Odata patrunsa in organism, bacteria produce o neurotoxina care actioneaza ca o veritabila otrava asupra sistemului nervos. Din cauza acestei toxine, musculatura corpului incepe sa produca contractii prelungite si extrem de intense. Toxina circula in intregul organism prin intermediul sangelui si al sistemului limfatic, producand spasme musculare generalizate. Aceste contractii pot fi atat de violente incat rup muschii sau fractureaza oasele lungi si coloana vertebrala! Fara tratament, tetanosul este fatal, iar tratamentul nu este eficient in toate cazurile.
Cele mai multe cazuri de tetanos apar ca urmare a unor leziuni profunde, genul de rana pe care o produce calcarea pe un cui ascutit. De cele mai multe ori rana este atat de mica incat persoana nici nu considera necesar sa mearga la medic. Arsurile, degeraturile si leziunile care strivesc tesuturile sunt cel mai des incriminate in cazurile de tetanos. Ranile care au fost contaminate cu pamant, saliva sau fecale, mai ales daca nu sunt toaletate corespunzator, reprezinta porti de intrare pentru bacterie.
O alta forma de tetanos este tetanosul neonatal. El apare la nou-nascutii care fie sunt nascuti in conditii precare de igiena, fie au cordonul ombilical contaminat. Cel mai adesea, nou-nascutii provin de la mame care nu au fost imunizate si nu au putut sa transfere in timpul sarcinii anticorpi catre copii. In prezent, vaccinarea a facut ca numarul de cazuri sa scada dramatic. Conform statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in anul 2010, 58.000 de nou-nascuti au murit de tetanos, acest numar reprezentand o scadere cu 93% a numarului de cazuri comparativ cu anul 1990!
Care sunt simptomele tetanosului?
Boala debuteaza adesea cu spasme musculare ale maxilarului, denumite trismus. Corzile vocale si laringele sunt de asemenea afectate. Ulterior apare dificultate la inghitire, insotita de afectarea muschilor gatului, umerilor si spatelui. Spasmele se extind la muschii abdominali, brate si coapse si sunt atat de puternice incat pot duce la aparitia fracturilor.
Cum poate fi prevenit tetanosul?
Exista doua metode importante de prevenire a tetanosului.
Prima este reprezentata de vaccinarea impotriva bolii. Schema de vaccinare a copilului ar trebui continuata si de catre adult, care se recomanda sa primeasca o doza noua de vaccin la fiecare 10 ani. De asemenea, se recomanda ca toate femeile insarcinate sa primeasca o doza de vaccin in a doua jumatate a fiecarei sarcini, pentru ca nou-nascutul sa fie protejat impotriva bolii.
Cea de-a doua este reprezentata de profilaxia impotriva tetanosului care se aplica in cazul ranilor considerate cu risc. Schema de administrare a serului antitetanic depinde mult de data la care a fost facuta ultima imunizare, de numarul total de vaccinuri primite de catre persoana respectiva si de particularitatile ranii. In plus, este esential ca orice rana sa fie curatata extrem de eficient cat mai repede posibil, pentru a limita numarul de bacterii care ar putea produce toxina tetanica.
Tetanosul se trateaza?
Daca preventia tetanosului este simplu de realizat si eficienta, despre tratament nu se poate spune chiar acelasi lucru. Tratamentul se realizeaza pe sectia de Terapie Intensiva si consta in antibiotice puternice care sa opreasca inmultirea bacteriei si producerea de toxina, in administrari repetate de ser antitetanic care sa neutralizeze toxina deja sintetizata si in medicamente care sa incerce sa controleze spasmele musculare. Sustinerea functiilor vitale este o parte esentiala a tratamentului, caci paralizia muschilor respiratori poate sa conduca la stop respirator.
Chiar daca tratamentul este cel adecvat, mortalitatea poate atinge cote foarte ridicate, mai ales in randul copiilor, asadar respectarea programului de imunizare este esentiala.