Atunci cand te pregatesti de venirea lui bebe acasa, primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este patutul. Si orice patut are nevoie de o saltea.
Te-ai gandit vreodata care sunt principalele criterii pe care trebuie sa le respecte salteaua pentru patutul bebelusului?
Stiai ca exista atat de multe optiuni diferite? Care sunt diferentele dintre saltelele pentru bebelusi? Care sunt avantajele si dezavantajele fiecareia? Articolul acesta iti raspunde la toate aceste intrebari.
O saltea buna pentru patul bebelusului este extrem de importanta. Ea trebuie sa ii ofere o buna sustinere a scheletului care se dezvolta cu o viteza uimitoare, insa trebuie sa fie si sigura pentru cel mic, caci s-a demonstrat ca o saltea moale se asociaza cu un risc crescut de sindrom al mortii subite.
La ce trebuie sa fii atenta inainte de a cumpara salteaua pentru bebe?
Dimensiuni. Salteaua trebuie aleasa fix pe dimensiunea patutului. Daca intre rama patului si saltea ramane un spatiu liber mai mare de 2 degete, inseamna ca salteaua este prea mica si exista riscul ca bebelusul sa ramana prins in spatiul ramas liber.
Duritate. Chiar daca tu preferi o saltea in care te scufunzi, este esential ca salteaua bebelusului sa fie ferma. De fapt, cu cat e mai ferma, cu atat mai bine.
Materialul cu care e acoperita salteaua. Alege o saltea acoperita cu bumbac. O saltea care este invelita in mai multe straturi de material este mai usor de intretinut si mai bine protejata impotriva accidentelor legate de scutece prea pline.
Ventilatie. Inevitabil, au loc accidente legate de scutecul bebelusului. Este esential ca salteaua sa aiba mai multe perforatii pentru ventilatie. Astfel se va usca mai repede si isi va pastra mirosul proaspat mai mult timp.
Care sunt principalele tipuri de saltele pentru bebelusi si care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia?
In functie de materialul din care sunt facute, exista mai multe tipuri de saltele pentru patutul bebelusului. Iata o scurta prezentare a fiecarui tip, cu avantajele si dezavantajele sale.
Salteaua din spuma pentru bebelusi
Saltelele de spuma sunt de obicei cele mai ieftine. Ofera un suport bun si in general au protectii de PVC si o buna ventilatie.
Dezavantaje: protectia de PVC poate fi incomoda pe timpul verii, favorizand supraincalzirea. In timp, saltelele de spuma se deformeaza, asa ca daca ai de gand sa folosesti patutul pentru mai mult de un copil, e preferabil sa alegi o alta varianta.
Salteua cu arcuri pentru bebelusi
Saltelele cu arcuri ofera de asemenea un sprijin bun. De multe ori aceste saltele au o fata acoperita cu bumbac si una acoperita cu PVC. Saltelele cu arcuri sunt mai rezistente in timp decat cele din spuma. Desi arcurile sunt acoperite cu straturi de spuma, spatiul gol dintre arcuri permite o ventilare mai buna.
Dezavantaje: salteaua cu arcuri este mai scumpa decat salteaua de spuma. Fata acoperita cu bumbac se curata ceva mai greu, asa ca poate fi necesar sa cumperi si o protectie pentru saltea.
Salteaua dubla pentru bebelusi
Salteaua dubla a aparut ceva mai recent pe piata. Ideea este ca aceasta saltea sa poata fi folosita de la nastere pana la varsta la care cel mic va incepe scoala.
Fata pentru nou-nascut are un interior din spuma, mai ferm, care ii ofera o suprafata dreapta pentru somn. Cealalta fata contine un sistem de arcuri individuale, mai potrivite pentru dimensiunile si greutatea unui copil mai mare de 2 ani.
Singurul dezavantaj al acestui tip de saltea este legat de pretul destul de ridicat.
Saltea din fibre naturale pentru bebelusi
Saltelele din fibre naturale au un „miez” din fibra de cocos sau din iarba de mare, invelit cu straturi din diferite alte materiale.
Fibrele naturale permit o mai buna ventilare, in timp ce celelalte straturi ofera rezistenta si fermitate. De fapt, acest model este unul dintre cele mai ferme si este destul de rezistent, insa daca ai in plan sa folosesti patutul pentru mai mult de un copil, poate ar trebui sa iti reconsideri alegerea.
Dezavantaje: este un model destul de scump si este mai greu de gasit decat alte tipuri de saltele. Unii specialisti sunt ingrijorati de asemenea in legatura cu miezul saltelei, care ar putea permite dezvoltarea acarienilor si a mucegaiurilor.
Salteaua hipoalergenica pentru bebelusi
Aceasta poate fi o alegere buna in cazul in care exista in familie un istoric de alergii, mai ales in cazul astmului. Acest tip de saltea are o fata usor detasabila, care poate fi spalata frecvent la 60 de grade, pentru a indeparta mucegaiurile si acarienii care pot declansa alergii.
Dezavantajul major este de asemenea legat de pretul ridicat.
Tu ce saltea ai ales pentru patul bebelusului? Cat de rezistenta s-a dovedit? Cum te-ai descurcat cu curatarea ei?