Somnul bebelusilor este un subiect delicat si orice parinte isi doreste ca absolut nimic sa nu il deranjeze pe cel mic in timp ce acesta doarme. Asemeni adultilor, nici bebelusii nu se pot odihni bine daca le este prea cald sau daca le este frig. Asadar, cum trebuie imbracat bebelusul pentru ca nimic sa nu ii tulbure somnul?
Cum trebuie imbracati bebelusii pentru somn?
Se spune ca bebelusii foarte mici nu sunt in stare sa isi regleze singuri temperatura corpului. Afirmatia este partial adevarata. De fapt, bebelusii mici au stratul de tesut adipos foarte slab devoltat, de aceea pierd multa caldura. Acesta este motivul pentru care medicii pediatri recomanda ca ei sa fie imbracati cu un strat de haine in plus fata de adult.
Cu alte cuvinte, daca tu stai in casa cu o bluza lejera cu maneca lunga, celui mic poti sa ii pui un body pe sub salopeta. In cazul bebelusilor cu varste mai mari, afirmatia nu mai este valabila, asadar nici stratul de imbracaminte in plus nu mai este necesar.
De asemenea nu se recomanda invelirea cu o paturica a copilului cu varsta mai mica de un an si prudenta in cazul copiilor avand intre 1 si 2 ani. O alternativa a paturii este reprezentata de sacul de dormit special conceput pentru bebelusi. Acesta poate fi de tipul unei salopete fara maneci sau poate avea si maneci detasabile, in cazul in care in camera este foarte rece. Sacul de dormit elimina riscul de sufocare mai ales daca este ales pe marimea bebelusului si este folosit corect.
CITEȘTE ȘI: Când putem oferi pernă și patură bebelușului
In prima luna de viata, multi bebelusi dorm mai bine daca sunt infasurati in ceva care sa le limiteze miscarile. Nu, nu iti spunem sa il infesi pe modelul adus in discutie de soacra sau de bunica ca o sarmaluta!
Pur si simplu nou nascutii nu isi coordoneaza bine miscarile iar sistemul lor nervos imatur ii poate face sa tresara in somn si sa faca miscari necontrolate, care le dau un sentiment de nesiguranta si ii trezesc. Poti evita asta infasurand copilul intr-o bucata de material subtire sau elastic care sa nu ii permita sa faca miscari necontrolate. Mare atentie insa la riscul de sufocare!
CITEȘTE ȘI: Primul AN al bebelușului pe săptămâni
Extremele nu sunt bune, nu e nici un secret!
Imbracamintea este cea care ne asigura confortul termic. Acelasi este cazul bebelusilor. Exista insa cateva tendinte ale parintilor grijulii care complica substantial lucrurile.
Tendinta de a infofoli copilul
Metabolismul adultilor incetineste simtitor in timpul somnului, asa ca se intampla ca imbracamintea care ne facea sa ne simtim confortabil treji sa fie prea subtire peste noapte. Pornind de la aceasta, parintii au tendinta de a imbraca foarte gros bebelusul, mai ales cand acesta este mic.
Tendinta de a „cali” copilul
este mai rar intalnita, dar la mare moda. Aceasta categorie de parinti nu numai ca asculta recomandarile spartane ca in camera in care doarme copilul temperatura sa fie intre 18 si 22 de grade, dar tind catre minimul acestui interval si lasa copilul intr-un body subtire pe considerentul ca e bine sa se invete asa.
Asemeni adultilor, nici bebelusii nu se pot odihni bine daca le este prea cald sau daca le este frig. Interesant este ca majoritatea mamelor recunosc ca bebelusii si copiii lor se odihnesc mai bine la temperaturi mai mici. Atunci cand ele simt nevoia sa se acopere cu o patura peste pijama, bebelusul se lafaie in salopeta si plange daca incearca sa il inveleasca.
CITEȘTE ȘI: 3 Greșeli ale mamelor în îngrijirea bebelușului care îi pot face rău – Ce ne recomandă pediatrul
Bebelușul tău e un friguros, sau se înscrie în categoria bebelușilor care preferă să doarmă dezveliți?
Cum obișnuiești să îl îmbraci pentru somn?