E minunat sa fii insarcinata, sa astepti ca cea mai mare dorinta sa ti se indeplineasca. In acelasi timp nimeni nu spune ca e usor sa treci prin perioada sarcinii. Avand in vedere ca durata medie a sarcinii este de 9 luni, este destul de probabil sa prinzi toate tipurile de vreme. Iata cateva trucuri pentru a face fata mofturilor vremii fara a-ti pierde buna dispozitie.
Stim, este destul de greu sa ai un diametru dublu fata de cel obisnuit, sa cantaresti de aproape doua ori mai mult decat greutatea ta normala si sa nu te mai incapa nici o haina. Peste toate acestea se adauga faptul ca nu mai poti de cald si la temperaturi de doar 10 grade, ca trebuie sa gasesti o haina de iarna care sa se incheie atunci cand e ger si ca habar nu ai cum o sa scoti bebelusul din maternitate.
Insarcinata in lunile de primavara
Primavara este un anotimp frumos, poate cel mai frumos? Toata lumea se bucura de revenirea la viata, dupa o iarna indelungata si dupa atata frig. Inclusiv viitoarele mamici, care au sapat de povara hainelor groase, a cizmelor care le strang picioarele si a paltoanelor care nu le mai cuprind burtica. Pentru a trece mai usor de lunile de primavara insarcinata fiind iti recomandam o pereche de cizme de cauciuc sau incaltaminte impermeabila ca sa faci fata cu succes zapezii topite.
Este important sa te feresti de aglomeratii, caci e sezonul in care virusii se dezmortesc si incep din nou sa isi faca simtita prezenta. Nu uita ca vremea poate fi inca destul de imprevizibila, asa ca imbraca-te in straturi, ca sa faci fata shimbarilor bruste de temperatura sau diferentei de temperatura intre dimineata si miezul unei zile insorite.
Daca nasti primavara e si mai bine, bucura-te! Ai la dispozitie intreaga vara pentru lungi plimbari cu bebelusul, pentru relaxare si, de ce nu, pentu prima vacanta impreuna cu noul membru al familiei!
Insarcinata in lunile de vara
Vara este un anotimp greu pentru gravide. E adevarat ca scapi de problema hainelor cu cateva tricouri largi si camasi cu maneca scurta, fuste hippie si pantaloni subtiri. Si incaltamintea de vara este mai usor de purtat pentru o gravida in luna mare. Insa dupa cum se stie, gravidele sunt foarte sensibile la caldura, asadar o vara caniculara nu e chiar cel mai placut lucru.
Ce iti recomandam: imbracaminte usoara, subtire, deschisa la culoare si din fibre naturale. Incaltaminte joasa, deschisa si comoda. Este foarte important sa eviti ca orele pranzului sa te prinda afara, in soare. Hidratarea este esentiala pentru sanatatea ta si a bebelusului. Bea apa plata sau partial decarbogazificata ca sa reduci si asa prezentele neplaceri date de balonare. Laptele rece sau freshurile naturale sunt si ele optiuni sanatoase.
Desigur, vei evita sucurile din comert si excesul de bauturi cu cofeina. Ceaiurile din plante nu sunt recomandate in cantitate mare in timpul sarcinii deoarece studiile privind efectul lor asupra fatului sunt limitate.
Daca nasti vara, ai grija sa nu supraincalzesti bebelusul. Desi nou-nascutii isi regleaza mai greu temperatura corpului, nu este nevoie sa il imbraci gros. Atunci cand e foarte cald, un body cu maneca scurta si un pantalon subtire sunt suficiente.
Daca ti se pare ca bate vantul sau ca ar fi mai racoare, alege un body cu maneca lunga. In principiu, nou-nascutul trebuie imbracat cu cel mult un strat de haine suplimentar fata de ceea ce porti tu, dar regula nu se aplica si atunci cand transpiri desi porti doar un maieu. Nu uita sa il protejezi de soare.
Palariuta este necesara si la primele ore ale diminetii. Nu te sfatuim sa aplici creme de protectie solara pe pielea delicata a nou-nascutului, mai degraba e bine sa eviti sa iesi din casa la orele in care soarele e periculos si sa il tii la umbra dimineata sau seara.
Insarcinata in lunile de toamna
Toamna nu e chiar anotimpul preferat al gravidelor. Totusi, racoarea nou instalata poate sa te faca sa te simti mai bine, dupa caldura torida a verii.
In lunile de toamna este recomandat sa fii precauta, sa ai grija sa nu racesti. Schimbarea de temperatura, diferentele mari de temperatura intre dimineata si seara si ora pranzului, nou instalata umezeala sunt factori favorizanti pentru racelile de sezon. Virozele sunt in largul lor toamna.
Daca ai deja copii care frecventeaza colectivitatea, acestia iti pot aduce diversi microbi pe care ii iau de la colegii lor de gradinita, lucru de nedorit in timpul sarcinii. Pe cat posibil evita sa-ti duci copilul mai mare in colectivitati de copii pe perioada sarcinii.
Daca nasti toamna te sfatuim sa profiti de putinele zile insorite care au mai ramas pana la inceperea iernii si sa iesi cu bebelusul la plimbare. Evita sa il duci in locuri aglomerate. In cazul in care copilul mai mare frecventeaza gradinita, poate fi o idee buna sa il retragi macar pana cel mic implineste 3 luni.
Insarcinata in lunile de iarna
Iarna este, credem, anotimpul cel mai putin placut de toate gravidele. Este frig, zapada sau gheata, se merge greu, cizmele nu iti mai vin din cauza picioarelor umflate, hainele tale nu te mai incap.
Ce iti recomandam: sa te imbraci bine si calduros. Imprumuta poate o geaca a sotului, daca nu vrei sa investesti in haine pe care sa le porti doar 2-3 luni.
Ai grija picioarele sa fie mereu uscate si incalzite. Ai mare grija la gheata si zapada, o cazatura poate avea urmari nefaste. Sporturile de iarna trebuie sa ramana pentru anul urmator.
Daca nasti iarna, nu trebuie sa intri in panica. Exista bebelusi care se nasc in tarile nordice si ies zilnic la temperaturi de -30 C. Totul este ca cel mic sa fie imbracat adecvat. Evita zilele cu vant puternic, ger sau ceata densa. In rest, iesiti la plimbare zilnic, treptat.
Tu in ce anotimp ai nascut? Care au fost problemele cu care te-ai confruntat si cum le-ai depasit?