Odata cu momentul aducerii pe lume a unui copil este incontestabil ca viata noastra devine mai bogata si fericirea tinde spre absolut. Forma noastra fizica, insa, trebuie sa recunoastem, nu atinge cote…optime, ca sa ne exprimam elegant. Acest lucru nu trebuie sa ne aduca la depresie fiindca este ceva firesc si cu ceva eforturi si din partea noastra trecator. Oricat de dornice am fi sa revenim la forma anterioara sarcinii nu trebuie sa ne grabim. In primele 2-3 luni dupa nastere, principala, daca nu chiar singura, noastra preocupare trebuie sa fie conexiunea cu nou-nascutul, adaptarea lina la viata impreuna, cunoasterea reciproca.
Este pacat ca unele proaspete mamici, tributare unor conceptii care pun pe prim plan aspectul fizic indiferent de imprejurari, isi fac o reala obsesie din kilogramele in plus si se simt frustrate ca noul lor statut, de mame, intra in conflict cu stilul de viata pe care si l-ar dori. Revenind la problema noastra, vestea buna este legata de faptul ca a fi mama nu inseamna a fi condamnata la a fi lipsita de conditie fizica. Atat dieta cat si sportul sunt compatibile cu alaptarea, in ciuda teoriei din popor care spune ca „atunci cand alaptezi trebuie sa mananci dublu ca sa ai lapte” si alte asemenea. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebeusului pe saptamani
Dieta si alaptarea
Desi nu sunt incompatibile, se recomanda totusi sa nu se recurga la dieta in primele 2-3 luni dupa nastere, cata vreme inca se stabilizeaza productia de lapte si o micsorare brusca a numarului de calorii ar putea reduce cantitatea de lapte. Oricum faptul ca organismul produce lapte, ca mama alapteaza, inseamna un consum mare de calorii, de aceea multe mame slabesc dupa nastere datorita faptului ca alapteaza, revin mai usor la forma de dinaintea sarcinii, cu conditia, desigur, sa nu respecte „traditia” care le indeamna pe proaspetele mamici sa manance cat pentru doi sau sa dea iama in dulciuri ca sa aiba „lapte dulce” si in grasimi ca sa aiba „lapte gras” !.
Dupa 2-3 luni de la nastere putem incepe o dieta, dar in continuare nu se recomanda o dieta care merge pe reducerea drastica a numarului de calorii ci mai degraba o dieta care sa respecte principii sanatoase, de genul evitarii mezelurilor/ excesului de mancaruri procesate/ excesului de dulciuri, paine etc. Este recomandata o dieta care sa contina toata gama de nutrienti dar fara combinatii nocive, care ingrasa, de genul carne cu cartofi, lactate cu fructe etc. Spre exemplu o mama care alapteaza ar putea tine cu succes regimul disociat, care este destul de simplu, regula de baza fiind ca grupele de alimente sa nu fie amestecate ci mancate cu o distanta de cel putin 3 ore intre ele (spre exemplu dimineata lactate, dupa 3 ore carne, dupa alte 3 ore legume, dupa alte 3 ore fructe) astfel incat corpul mamei nu va fi privat de niciun element esential dar nici nu va acumula kilograme, dimpotriva, le va da jos in mod sanatos.
In orice caz, oricat de pornite am fi sa dam jos kilogramele excedentare trebuie sa tinem cont ca dieta NU inseamna infometare si ca a slabi intr-un timp prea scurt nu este benefic organismului. Este necesar sa ne inarmam cu rabdare si cu vointa si sa nu facem din a slabi dupa nastere principalul nostru scop. De asemenea nu trebuie sa ne luam drept model vedete care au aparut la cateva saptamani dupa nastere intr-o forma de invidiat si nici macar cunostinte de-ale noastre care si-au revenit rapid deoarece acestea sunt exceptii, insa majoritatea femeilor nu revin la forma anterioara inainte de 6-12 luni. CITEȘTE ȘI: Alimentatia mamei care alapteaza
Sportul si alaptarea
In primul rand nu trebuie sa ne ducem cu gandul prea departe la sport in perioada lehuziei. Oricat de in forma ne-am simti imediat dupa nastere, nu trebuie sa ne apucam de exercitii fizice pana la controlul de 6 saptamani de la nastere cand medicul verifica daca totul este in regula. In functie de verdictul doctorului ne putem apuca de exercitii fizice moderate, in nici un caz nu trebuie sa ne apucam de sport in forta, oricat de sportive am fi fost anterior sarcinii.
Alaptarea nu interfereaza cu sportul, excluzand desigur posibilitatea ca vreo mama sa aiba ideea de a reveni in acest rastimp la sportul de performanta, care presupune antrenamente intensive, stimulente sau suplimente si cantonamente, caci atunci e clar ca alaptarea se exclude de la sine, de aceea precautiile trebuie sa fie luate in calitate de femeie care a nascut recent, nu neaparat de femeie care alapteaza. Sunt recomandate plimbarile, mersul indelungat pe jos, mai ales ca poate implica prezenta nou-nascutului, timpul petrecut impreuna de mama si copil fiind foarte foarte important in primele luni de viata, mai ales pentru o mama care alapteaza, exercitii de gimnastica pentru tonifierea muschilor, inotul.
In ceea ce priveste exercitiile pentru abdomen (abdomenele) parerile medicilor sunt impartite, unii considerand ca pot fi practicate incepand cu 6 saptamani de la nastere, indiferent ca a avut loc natural sau prin cezariana, altii fiind de parere ca mamele care au nascut prin cezariana ar trebui sa evite aceste exercitii cateva luni. Daca totusi sunteti interesate sa incepeti un pogram de exercitii fizice este recomandat sa va consultati cu medicul vostru in aceasta privinta si sa cereti si parerea unui specialist care v-ar putea recomanda anumite exercitii speciale pentru proaspetele mamici. CITEȘTE ȘI: Recuperarea dupa nastere – Sfaturi utile pentru mamici