Auzim din ce in ce mai des cuvantul „doula” in relatie cu sarcina si nasterea. Dar ce este de fapt o doula, ce face ea si de ce este nevoie (sau nu) de o asemenea persoana in preajma unei femei care naste?
Ce este o doula?
Cuvantul „doula” este de provenienta greceasca, insemnand la origine „servitoare” sau „ingrijitoare”. Astazi se foloseste cu sensul de „insotitoare a femeii care naste”. Doula este o femeie care sta cu viitoarea mamica in timpul travaliului si al nasterii, eventual si post-partum, urmarind bunul mers al acestora si asigurand confortul fizic si psihic al mamei. Doula nu este si nu trebuie confundata cu o moasa, exista insa posibilitatea ca o moasa sa poata fi doula.
In acceptiunea moderna termenul se foloseste din anii 70, cand, in cadrul unui studiu antropologic desfasurat intr-o maternitate din Guatemala, Dana Raphael a descoperit ca in cazul femeilor asistate la nastere de o figura familiara (in general o alta mama), nasterile au decurs mai usor, cu rezultate mai bune atat pentru mama cat si pentru bebelus.
Ce face o doula?
Cercetarile moderne, mai ales cele din domeniul fiziologiei, au aratat ca pentru buna desfasurare a unei nasteri exista cateva conditii esentiale: mama trebuie sa se simta in siguranta, sa nu se simta observata si sa nu-i fie frig. Rolul unei doule este acela de-a asigura aceste trei conditii, astfel incat nasterea sa aiba loc fiziologic, fara interventii nenecesare, care pot ingreuna bunul mers al lucrurilor.
De multe ori femeile care angajeaza o doula pentru nastere se asteapta ca aceasta „sa faca” ceva: masaj, baie, presopunctura sau orice altceva pentru reducerea durerilor din travaliu. Unele doule fac aceste lucruri. Exista insa doule care nu „fac” nimic. Ele stau in preajma mamei care naste, fara a o observa in mod direct si „ajuta” buna desfasurare a nasterii prin prezenta lor calma, ce induce liniste si siguranta.
Desi pare putin, acest lucru este de fapt foarte important, daca ne intoarcem la descoperirile de care vorbeam mai sus. Doula este acolo pentru a-i oferi mamei siguranta, incredere in sine si in capacitatea ei de a da nastere.
Uneori doula are rolul de a indeparta de langa femeia care naste persoanele care pot disturba procesul nasterii, fie si involuntar. Este cel mai adesea cazul partenerilor care, fara sa vrea, au un nivel crescut de adrenalina. Aceleasi cercetari moderne au aratat ca adrenalina este „contagioasa” – daca in preajma femeii care naste se secreta adrenalina, va ajunge sa secrete si ea acelasi hormon, impiedicand astfel cresterea nivelului de oxitocina, hormon esential in procesul nasterii.
Cine poate fi doula?
Raspunsul este destul de simplu: oricine. Conditiile necesare sunt interesul pentru nasterea naturala, fiziologica si increderea in abilitatea femeii de a da nastere fara „ajutor de specialitate” (cand nu este nevoie de ajutor).
Ar fi de preferat ca doula sa fie si ea mama, pentru a intelege si mai bine mecanismele implicate in nastere, insa exista si doule care nu au dat inca nastere propriilor lor copii.
Nu exista anumite meserii care sa se „potriveasca” mai bine unei viitoare doula. Ce conteaza este deschiderea acesteia, increderea in procesul nasterii, capacitatea de a-i face pe viitorii parinti sa se simta bine cu deciziile luate, abilitatea de a se face placuta si acceptata de catre clienti.
In momentul de fata meseria de doula nu este inclusa in COR (clasificarea ocupatiilor din Romania), nimeni nu poate avea, oficial, aceasta meserie. De aceea nu exista nici cursuri acreditate in urma carora sa se poata obtine aceasta calificare.
Aspirantele la aceasta pozitie fie pot participa la seminarii (sustinute de regula in strainatate) in urma carora primesc diplome recunoscute international, fie pot incepe efectiv sa acumuleze experienta ca doula, participand la nasterile prietenelor sau membrelor familiei. Pana la urma experienta este cea care conteaza cel mai mult. Cu cat asista la mai multe nasteri, cu atat doula invata mai multe despre nastere si despre posibilele reactii si manifestari din timpul ei, capata incredere in ea si reuseste sa-si tina emotiile sub control, pentru a nu perturba nasterea clientei sale.
CITEȘTE ȘI: Sursele durerilor în travaliu și ce tehnici de control se folosesc
Cum alegem o doula?
In mod ideal pentru a alege doula potrivita trebuie sa existe „candidate” suficiente dintre care viitorii parinti s-o aleaga pe cea cu care se simt cel mai bine. In momentul de fata alegerea este mult ingreunata de faptul ca fenomenul „doula” este unul destul de recent, astfel incat nu exista prea multe femei care sa practice aceasta meserie.
In acelasi timp, nici cererea nu este una foarte mare – viitoarele mamici au inceput de curand sa afle ce este aceea o doula si care este rolul sau. Pe masura insa ce interesul pentru nasterea naturala creste tot mai mult, probabil ca cererea pentru doule va creste deasemenea.
Alegerea unei doule pentru nastere se face in urma intalnirii fata in fata. Este un pas esential prin intermediul carora viitorii parintii isi pot da seama daca pot colabora cu doula, daca se pot simti in siguranta alaturi de ea.
Odata doula aleasa, vor avea loc cateva intalniri inainte de nastere, pentru a pune la punct detaliile si pentru ca doula sa afle informatii despre parinti. In cadrul acestor intalniri doula raspunde intrebarilor privitoare la nastere, dand exact atatea informatii cate cer parintii. Rolul ei nu este atat de a informa/educa parintii cat de a-i linisti si a-i pregati pentru nastere.
In loc de concluzie
Prezenta unei doula la nastere nu este o conditie absolut necesara. In Romania probabil ca exista multe maternitati unde aceste persoane nici nu vor fi primite ca insotitoare ale gravidelor. Exista o multitudine de viitoare mame (probabil majoritatea) care nici nu se gandesc la posibilitatea de a angaja o doula. Insa pentru femeile care acorda importanta nasterii, care-si doresc o nastere blanda, netraumatica, cat mai aproape de normal, probabil ca prezenta unei doula ar avea un impact deloc de neglijat.
CITEȘTE ȘI: Dilatarea în travaliu centimetru cu centimetru