De peste 20 de ani, prima saptamana din luna august este dedicata alaptarii. Primele tari ce au celebrat-o sunt Marea Britanie, Franta, Spania si China. In prezent saptamana Alaptarii se sarbatoreste in 170 de tari din intreaga lume, inclusiv in Romania.
Laptele matern este alimentul idel pentru bebelus perfect adaptat nevoilor sale. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si UNICEF recomanda alaptarea exclusiva pana la sase luni, inceperea diversificarii dupa aceasta varsta si continuarea alaptarii cat mai mult posibil.
Alaptarea exclusiva presupune hranirea bebelusului doar cu lapte matern fara adaos de apa, ceaiuri, sucuri sau formule de lapte.
Celebrul pediatru american Berry Brazelton afirma: “Laptele de mama are atat de multe avantaje, este perfect pentru bebelus. Nici un bebelus nu este alergic la laptele de san. Raportul de proteine si zahar este ideal, iar laptele de san este plin de anticorpi ce vor creste nivelul imunitatii cu care se naste copilul”.
Descopera si recomanda viitoarelor mamici totul despre Alaptarea Bebelusului
Saptamana Alaptarii isi propune sa sublinieze importanta comunicarii si a mijloacelor moderne de transmitere a informatiei pentru educare si ca o investitie intr-un viitor sanatos.
UNICEF Romania sustine programele Ministerului Sanatatii de promovare a alaptarii alaturi de Initiativa Spital Prieten al Copilulu. In prezent, 41 de maternitati fac parte din Initiativa Spital Prieten al Copilului, 26 primind deja acest titlu. In aceste maternitati care promoveaza alaptarea exclusiva pana la 6 luni se nasc 40% din copiii din Romania.
In Romania rata de alaptare este de numai 14% in timp ce in tarile nordice depaseste chiar 90%. Urmatoarea rata scazuta din Europa se intalneste in Irlanda si este de 53%.