Din cauza marilor schimbari ce au loc in cursul sarcinii pot sa apara unele probleme de sanatate, cu grade de complexitate de cele mai multe ori moderate. Rareori insa, pot sa apara si complicatii mai grave. Preeclampsia este una dintre cele mai comune complicatii ale sarcinii.
La un procent de 10-15% dintre femeile insarcinate se inregistreaza o crestere a tensiunii arteriale in timpul sarcinii, care poate determina mai tarziu preeclampsie. Aceasta apare de cele mai multe ori in cel de-al doilea trimestru, dupa 20 de saptamani de sarcina si este mai frecventa la femeile aflate la prima sarcina.
O crestere a tensiunii arteriale se inregistreaza la femeile care se apropie de termen. Tensiunea arteriala cu valori mai mari de 140/90 defineste hipertensiunea arteriala si ar putea provoca complicatii in timpul sarcinii. Din acest motiv tensiunea arteriala este urmarita regulat in timpul controalelor prenatale. Nivelurile tensiunii arteriale difera in functie de starea emotionala, pozitia corpului, tipul de activitate.
Simptomele preeclampsiei sunt:
- Tensiune arteriala mare;
- Prezenta proteinelor in urina;
- Edeme la nivelul mainilor si picioarelor.
Exista un risc de una la patru femei care sufera de tensiune arteriala in sarcina sa faca preeclampsie. Categoriile cel mai expuse sunt: femeile aflate la prima sarcina, cele cu varsta peste 35 de ani, femeile cu sarcina gemelara sau multipla, adolescentele insarcinate si femeile supraponderale.
Preeclampsia nu este o afectiune usor de recunoscut, cu atat mai mult cu cat nu se cunosc cauzele care o provoaca. Daca edemele picioarelor sunt insotite de dureri de cap, vedere incetosata, ameteli, dureri abdominale intense, trebuie sa te prezinti cat mai urgent la un serviciu de urgenta. In cazurile cele mai severe preeclampsia poate evolua in eclampsie care poate provoca convulsii, coma si chiar deces.
Cum pot preveni preeclampsia?
Deoarece preeclampsia este in stransa legatura cu tensiunea arteriala, este important sa o monitorizezi constant si sa o mentii in parametri normali. Pentru a preintampina cresterea tensiunii arteriale in sarcina evita mancarurile grase si sarate, bea suficiente lichide si mareste aportul de fructe si legume crude bogate in calciu si potasiu, evita situatiile stresante si solicitante fizic si emotional. Afla mai multe despre alimentatia sanatoasa in sarcina.
Te-ar mai putea interesa:
Controalele medicale in sarcina
Vergeturile, ce faci cu ele ?
Exercitiile fizice in sarcina
Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Idei de mese in timpul sarcinii
Evenimente importante pentru mama si bebelus in ultimul trimestru de sarcina
Cum s-a pozitionat bebelusul tau ?