Din păcate ideile învechite se țin de oameni precum timbrele de scrisori foarte strâns lipite și dacă încerci să le desprinzi, clar se rupe și o parte din scrisoare. Cam așa se întâmplă atunci când suntem la început de drum în părințeală și auzim din stânga și din dreapta tot felul de sfaturi, care deși uneori par a sfida logica, ni se întipăresc în minte și nu ne dau pace. Din dorința de a face lucrurile perfect, reușim uneori să ne dăm complet peste cap și nu mai ajungem să vedem luminița de la capătul tunelului. Ca să nu iți scape de sub control treaba asta cu alăptarea și să fii bine pregatită pentru orice, iată ce vei auzi cu siguranță.
„N-ai lapte!„
Asta e fraza cea mai întalnită de către mămici în primele zile de după naștere. Ba că ai născut prin cezariană si na, n-ai lapte. Ba vine și te strânge cineva de mamelon și spune că ai „doar” colostru, asta dacă nu îți spune din start că nu ai lapte. Fac o paranteza aici, colostrul este lapte!!! Ba că ai sânii mici și clar nu ai cum să ai lapte. Dă-mi voie să îți spun, ceea ce toate cercetările din domeniu au arătat! Ai lapte! Ai! 98% dintre mămici au lapte! Și încă din săptamâna a-16-a de sarcină. Doar foarte puține mămici nu pot alăpta și asta din cauza unor afecțiuni medicale care împiedică lactația.
„Ai canalele înfundate”
Dacă auzi asta imediat ce ai născut și dacă se oferă cineva să te maseze, spune-i din start și hotarât „Nu, mulțumesc”! Nu există așa ceva în primele ore după naștere și nici în primele 2-3 zile. Laptele se produce în cantități foarte mici la început, iar odată ce bebe este pus mai des la san și suge activ, producția de lapte va crește. Masarea sânilor agresiv nu va face ca laptele să țâșnească din sân ca apa dintr-o fântână arteziană! Ba dimpotrivă! Laptele s-ar putea să nu iasă din cauza durerii resimțite.
„Alăptează la program”
Fie că ți se spune că trebuie să îți alăptezi copilul la 3 ore, fie că trebuie să îl lași numai 15 minute la un sân, e musai să știi că bebelușul nu s-a născut cu ceas în burtică și nici că are vreo alarmă pusă, în afară de aceea stabilită automat pentru când pleacă mama la câțiva centrimetri distantă. Organizația Mondială a Sănătății recomandă hrănirea copilului la cerere! Adică ori de cate ori vrea! Doar în acest fel, bebe mănâncă atât cât are nevoie, ori de câte ori are nevoie și când are nevoie! Ai încredere în bebelușul tău, nu în cucul de la ceas (a se citi alarma de la ceas). CITEȘTE ȘI: De ce să respingem alăptarea la PROGRAM în favoarea alăptării la CERERE?
„Nu ai voie să mănânci…”
Nimic. Nimic nu pare că ai voie să mănânci după ce ai născut. și asta pentru că mămicile sunt sfătuite să nu mănânce fructe, să nu mănânce legume, să nu mănânce lactate, să nu mănânce… practic! Realitatea este că poți mânca orice, cu moderație. Adică e ok să consumi rosii, dar nu e ok să mănânci 5 kg la o singură masă. Și, în rest, să observi bebelușul, dacă este mai agitat după ce ai consumat ceva anume. Dacă ți se pare că este mai agitat, atunci renunță la alimentul consumat și mai reîncearcă-l peste o săptămână, două.
„Laptele tău nu este bun!”
Pentru că tot se leagă de ce tocmai am vorbit, după ce mămicile primesc lista asta cu ce nu au voie să mănânce, li se reproșează că nu au laptele bun pentru că (surpriză) nu mănâncă! Sau că beau prea puțină apă și nu are din ce să se facă laptele! Sau că au stat mămicile la soare și s-a stricat laptele!
Când vei auzi un astfel de sfat, trage aer adânc în piept și expiră lin. Laptele tău este bun! Cel mai bun aliment din lumea asta pentru puiul tau! Organismul tău îi va transmite prin lapte toate componentele de care are nevoie – proteine, minerale, celule imunitare! Tot ce are bebe nevoie! Nu se strică nici dacă stai la soare, nici dacă ai temperature sau ești răcită. Iar laptele se face din sânge, așa că indiferent de cât de multă apă bei, laptele se face în funcție de nevoile bebelușului.
„Vara bebe are nevoie de apă sau ceai”
Până la 6 luni, n-are nevoie. Fie vară sau iarnă, bebe are nevoie doar de laptele tău! Atât și nimic mai mult! Și nu o spun eu, o spune tot Organizația Mondială a Sănătății! CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald? De ce lichide are nevoie bebelușul
„Laptele e apă chioară!”
Dacă până la 6 luni, laptele mai e cum mai e, după 6 luni, conform credinței populare, laptele e bun…de aruncat. Apropo de aruncat, dacă ai de făcut vreo anestezie locală sau trebuie să iei vreun tratament, inclusiv cu antibiotic și ți se recomandă să te mulgi și să arunci laptele, să știi că, de cele mai multe ori, sfatul primit este cel bun de aruncat, nu laptele tău. Revenind la apă chioară, să știi că laptele conține tot ce are bebe nevoie chiar și după 6 luni sau un an. Ba chiar și după 2 ani, 3 ani și oricât vrea pruncul să îți stea la sân, laptele tău îi oferă anticorpi ce îl protejează de viruși, bacterii și infecții. CITEȘTE ȘI: Când devine laptele matern apă chioară
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.