Lucrurile s-au schimbat semnificativ in ultimii ani, aducand modificari majore la nivel de obiceiuri, comportamente si atitudini, care par sa fie cu totul altele fata de cele de cand noi insine eram copii. Generatile de copii de azi dispun de acces la tehnologie, lucru care pare sa le distraga de la nevoia de socializare si joaca si de la distractia impreuna cu semenii. In fata acestor schimbari, parintii ajung sa se confrunte cu noi provocari, carora nu stiu neaparat sa le gaseasca solutii, caci experienta propriei copilarii a fost fundamental diferita.
Ceea ce nu s-a schimbat insa, sunt intrebarile pe care si le adreseaza parintii: copilul meu va deveni o persoana buna, integra? Va cauta mereu solutii, chiar atunci cand intampina dificultati? Va fi manierat? Va sti sa comunice liber cu alti oameni? Nu cumva pierd din vedere ceva? Oare fac totul asa cum se cuvine? Copilul meu va reusi in viata? Va fi un om echilibrat in toate aspectele vietii?
Psihologii de la Universitatea Harvard au dezbatut aceleasi intrebari si au identificat cateva elemente extrem de importante pentru o copilarie frumoasa. Se pare ca, secretul cresterii unui copil bun si echilibrat nu este atat de bine tainuit cum credeai. Iata care sunt cele 5 lucruri pe care trebuie sa le faci:
Petrece timp de calitate impreuna cu copilul tau.
Nu e suficient sa fii prezent fizic langa el, trebuie sa i te dedici 100%. Asta scoate din ecuatie noul xBox sau consola de jocuri sau telefonul pe care il butonezi. Comunicand deschis cu micutul, ascultandu-l cu atentie, facand impreuna cu el diverse activitati placute, copilul va invata sa devina o persoana empatica si grijulie, iar copilaria va fi o experienta pe care si-o vor aminti cu placere.
Aceasta reprezinta baza a tot ceea ce urmeaza sa construiesti. Mai mult decat orice altceva, copilul are nevoie de o persoana adevarata cu care sa vorbeasca si cu care sa faca schimb de experienta si idei. Intreaba-l cum i-a fost ziua, asculta-l cu atentie si dezbateti dilemele pe care le are. Nu teoretiza „lectiile” pe care vrei sa i le transmiti, ci pastreaza-le aspectul aplicat. Nu te raporta la propriile tale experiente, ci incearca sa privesti lucrurile din propria lor perspectiva. Afla ce lucruri le plac si invata sa joci aceleasi jocuri aceste momente de distractie impartasita cu tine sunt pretioase pentru ei. Citeste-le inainte de culcare, fii langa ei si ajuta-i sa isi defineasca emotiile.
Stimuleaza-i sa iti impartaseasca din propriile trairi intrebandu-i care a fost cea mai buna parte a zilei? Dar cea mai grea? Ce lucru frumos ti s-a intamplat azi? Ce ai facut azi frumos pentru altcineva? Ce ai invatat azi, la scoala sau in fara ei?
CITEȘTE ȘI DESPRE: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Fii un model puternic pentru copilul tau
Copilul invata extrem de multe din exemplele pe care le observa in jurul lor, mai ales la varste mici. Ei vor deveni ceea ce te vad pe tine ca faci, de aceea este esential sa ai mare grija la manierele si gesturile proprii si sa iti recunosti greselile. Arata-i copilului ca iti pasa si ca esti pregatit sa iti accepti greselile si sa muncesti pentru a le remedia.
Fii corect, onest si ai grija de tine. Doar asa il poti determina pe copil sa imbratisee aceleasi valori morale. Discuta lucrurile astea cu el. Recunoaste-ti greselile, mai ales daca ele au legatura cu copilul si discuta deschis despre ele. Scopul tau este sa il inveti pe micut politetea, modestia si cinstea, caci multumita acestor virtuti, exista sanse mai mari ca el sa se pozitioneze corect in fata oricarei dileme sau probleme si sa caute activ o solutie. Copilul te va admira si te va urma doar daca ii castigi increderea si respectul. Iar asta poti face aratandu-i ca esti om, deci si tu esti supus greselii, dar esential este nu sa fii perfect, ci sa devii tot mai bun.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Bunele maniere sunt un mod de viață, nu o excepție! Cum le explicăm copiilor bunele maniere?
Invata-l pe copil sa ii pese de ceilalti si sa aiba asteptari inalte de ordin moral
Copilul are nevoie sa socializeze corect cu cei din jur. Daca invata de timpuriu sa ii pese de cei din jur si sa evite manifestarile egoiste, se va bucura de nenumarate avantaje pe viitor. Este esential ca toti copiii sa auda de la parinti si de la persoanele care ii au in grija, ca e prioritar sa se gandeasca si la emotiile celor din jurul lor. Desi adultii o gandesc adeseori, acest mesaj nu ajunge intotdeauna corect la copii.
Poti realiza acest lucru mentinand anumite standarde morale. Fii mereu pregatit sa iti onorezi cuvantul atunci cand ti-l dai si incurajeaza-i sa o faca la randul lor. Invata-i sa actioneze corect chiar si atunci cand asta este foarte dificil si fii un model din acest punct de vedere. Pur si simplu, tot ceea ce le spui trebuie sa fie dublat de exemplul personal.
Responsabilitatile si obligatiile sunt parte din viiata fiecaruia dintre noi e un lucru pe care nimeni nu trebuie sa il uite niciodata, indiferent de varsta. Ele imbraca forme diferite, adecvate varstei: treburi casnice, teme, maniere, prieteni, promisiuni. Aminteste-i mereu copilului ca nu e singur, ca cei din jur au de asemenea asteptari de la el, pe care le va implini pentru simplul motiv ca poate.
Mesajul pe care ar trebui sa il perceapa zilnic nu este „Cel mai important lucru din lume e sa fii fericit”, si „Cel mai important lucru din lume e sa fii bun si fericit, sa iubesti si vei fi iubit”.
Incurajeaza-ti copilul sa persevereze si sa comunice inainte de a decide sa renunte la un sport, la echipa din care face parte, la corul scolii sau la formatia de muzica. Intreaba-l daca a luat in calcul toate aspectele atunci cand decide sa rupa o prietenie, daca a cantarit bine impactul faptelor lui asupra celor din jur. Insista sa incerce sa rezolve orice problema, inainte de a o abandona.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 7 semne de STRES la copii pe care păriții trebuie să știe să le recunoască
Stimuleaza-l pe copil sa exerseze recunostinta si aprecierea fata de ceilalti.
Copiii care nu sunt razgaiati si egoisti recunosc rolul pe care il au ce din jur in vietile lor. Aceasta recunoastere aduce cu sine si aprecierea fata de persoanele care isi aduc o contributie oarecare in vietile lor. Recunostinta este o strada cu dublu sens si are efecte minunate. Oamenii care exerseaza recunostinta in mod regulat sunt mai saritori, generosi, empatici si iertatori. In plus, au sanse mai mari sa fie fericiti si sanatosi.
Tu esti, am stabilit deja, cel mai elocvent exemplu, asadar fii pregatit sa te arati recunoscator pentru orice lucru dragut a facut pentru tine. Atentie, insa! Sa te arati exagerat de recunoscator pentru lucrurile pe care ar trebui, pur si simplu, sa le faca, nu va duce decat la rasfat.
Face parte din responsabilitatile lor sa te ajute cu treburile casnice, de pilda, iar tu iti vei arata recunostinta nu pentru ca si-a pus farfuria in chiuveta dupa masa, ci pentru lucrurile cu adevarat deosebite.
Daca actiunile din rutina zilnica devin motiv de recompensa, si copilul va pretinde beneficii suplimentare pentru ele.
Incurajeaza copilul sa fie zilnic recunoscator. Fii gata sa ii accepti recunostinta atunci cand faci un gest deosebit pentru el. Incurajeaza-l sa isi exprime aprecierea fata de membrii familiei, profesori si alte persoane care contribuie in viata lor. Fii tu insati recunoscatoare, atunci cand e cazul.
CITEȘTE ȘI: Povestea de seară înainte de culcare pentru copii | Beneficiile aduse de citit
Invata-i despre imaginea de ansamblu.
In mod normal, copiii empatizeaza cu un numar restrans de persoane din familie si dintre prietenii apropiati. Este un lucru normal, dar adevarata provocare este sa ii ajuti sa inceapa sa se gandeasca si mai departe de atat.
Cercul ar trebui sa ajunga sa se extinda la restul copiilor din clasa, la alti oameni care lucreaza in scoala lor, la o persoana care nu vorbeste limba din tara lor, la cei din alte zone ale globului, care lupta cu foametea sau in ale caror tari sunt razboaie. Astfel, copiii vor invata ca gandurile si gesturile lor au cu adevarat impact asupra comunitatii din care fac parte. Este la fel de important ca micutul sa acorde atentie celor din cercul extrem de apropiat, dar sa reuseasca sa aiba si o viziune de ansamblu asupra unei game variate de persoane cu care interactioneaza regulat.
Stimuleaza-l sa se gandeasca la emotiile celorlalti, sa priveasca lucrurile din perspectiva lor, mai ales cand e vorba despre persoane vulnerabile. Da-i idei simple despre cum ar putea sa actioneze in situatii simple, de pilda pentru a consola un coleg care a fost necajit de alti copii, sau despre cum sa se imprieteneasca cu un copil nou in clasa. Discutati, adecvat varstei, despre greutatile cu care se confrunta alte persoane, despre experientele pe care le traiesc alti copii in alte tari.
Copilaria este perioada din viata in care se contureaza personalitatea, de aceea trebuie sa fii atent la dezvoltarea copilului, ajutandu-l sa inteleaga care sunt acele lucruri importante datorita carora devine o persoana buna si integra.
CITEȘTE ȘI: Copil obraznic, neascultător sau … reacții normale?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.