Toate mamicile ar trebui sa fie pregatite pentru puseurile de crestere ale copiilor, acestea manifestandu-se cam in aceeasi perioada la toti bebelusii, chiar daca sunt alaptati sau hraniti cu lapte praf, si anume: in jurul a 7 zile de viata, la 2-3 saptamani, la 4-6 saptamani iar ulterior la 3, 4, 6 si 9 luni.
Ce sunt puseurile de crestere?
Puseurile de crestere sunt perioade in care copilul creste mai mult dintr-o data si datorita acestui fapt are nevoie de calorii suplimentare. Toti bebelusii trec periodic prin puseuri de crestere. Puseurile de crestere nu sunt comode pentru mama si in lipsa informatiilor necesare pot duce la un esec al alaptarii. Insa, daca mamele sunt pregatite din timp sa recunoasca acest fenomen, alaptarea poate continua cu succes. De asemenea, puseul de crestere de la varsta de 3-4 luni nu trebuie confundat cu faptul ca bebelusul este pregatit pentru inceperea diversificarii.
Cum recunoastem un puseu de crestere la bebelusi? Putem sa ne dam seama ca bebelusul trece printr-un puseu de crestere dupa urmatoarele 5 indicii.
#1 Bebelusul manifesta tendinta de a sta mai mult la san sau de a bea mai mult lapte praf.
Daca anterior puseului de crestere un bebelus obisnuia sa suga la interval de 2-3 ore, in perioada unui puseu de crestere el poate dori sa suga si din 10 in 10 minute, dand impresia ca nu se mai satura. Acest lucru poate fi obositor pentru mama, dar respectandu-i noul ritm productia de lapte se va regla in functie de noile nevoi temporare ale copilului si nu este nevoie de suplimentare cu lapte praf.
In cazul copiilor hraniti cu formula este foarte important ca mama sa nu faca laptele “mai consistent” pentru a satura copilul ci sa respecte dozarea indicata dar sa suplimenteze numarul masurilor sau al biberoanelor pentru a satisface nevoia copilului. De asemenea mamele ar trebui sa reziste tentatiei de a incepe diversificarea la 3-4 luni ale copilului confundand manifestarile puseului de crestere cu faptul ca bebelusul are nevoie sa treaca la alimentatie solida. Este doar o impresie ca el nu se mai satura cu lapte si va disparea odata cu trecerea puseului de crestere. Asadar, diversificarea trebuie sa mai astepte.
#2 Cand trec printr-un puseu de crestere bebelusii devin mai agitati.
In timpul unui puseu de crestere (care in medie dureaza 3 zile dar poate varia intre o singura zi si o saptamana intreaga) copilul se poate arata foarte agitat, nemultumit, in permanenta “foiala”.
CITEȘTE ȘI:
Bebelușul vrea să își petreacă toată noaptea la sân
Percentila și dezvoltarea fizică a copilului
Ce ne spun bebelușii când plâng?
#3 Un alt semn al puseurilor de crestere este plansul neconsolat.
Foarte frecvent puseele de crestere sunt insotite de plans neconsolat si aparent inexplicabil. Chiar si copiii care inainte erau linistiti si plangeau rar se vor manifesta mult prin plans in perioada puseelor de crestere.
#4 Somnul des dar de scurta durata se intalneste des in timpul puseurilor de crestere.
In timpul puseelor de crestere bebelusii dorm mai des, uneori fiind epuizati din cauza plansului, dar pe perioada foarte scurta, rareori va depasi jumatate de ora somnul de zi al unui copil aflat in puseu de crestere.
#5 Puseul de crestere si trezirile nocturne
Unul din cele mai neplacute semne ale puseurilor de crestere: trezirile dese in timpul noptii. Chiar si bebelusii care au obiceiul sa doarma intreaga noapte vor avea treziri frecvente in timpul puseelor de crestere. Numarul lor poate varia de la 2-3 pana la…nenumarate, uneori mamele avand impresia ca bebelusul nu s-a desprins de san intreaga noaptea. Trezirile pot fi strict pentru supt lapte matern sau biberonul cu lapte praf dar uneori pot fi insotite de celelalte simptome ale puseului si anume plans sau agitatie.
Unele mame, in speranta ca bebelusul nu se va mai trezi noaptea, ofera seara copilului o “masa copioasa”, adaugand in biberonul de seara cu lapte praf cateva masuri de cereale. CITEȘTE ȘI: Poate fi vorba si despre Regresia somnului la bebeluși
Dar acest lucru este posibil sa creeze neplaceri si dureri de burta copilului. In plus i-ar putea spori agitatia, cerealele facand parte din grupa carbohidratilor, alimente care sunt o sursa de energie, si deci ar trebui evitata oferirea lor seara. Cerealele, mai ales cele cu gluten se introduc cu precautie in primul an de viata si oricum dupa luna a 8-a a bebelusului. Prin urmare, mamici, fiti pregatite pentru aceste manifestari mai ales in perioadele in care apar puseurile de crestere la majoritatea copiilor si anume:
- in jurul a 7 zile de viata
- la 2-3 saptamani
- la 4-6 saptamani
- iar ulterior la varsta de: 3 luni, 4 luni, 6 luni si 9 luni a bebelusului
CITEȘTE ȘI: Primul An la bebelușului – Primele 52 de săptămîni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.