„Fiecare copil este diferit și trebuie să fim părinții de care au nevoie în loc de părinții care credem că ar trebui să fim” a spus cineva înțelept. Copiii nu țin cont și nici măcar nu conștientizează codurile de parenting sau regulile și sfaturile moderne care circulă pe diferite căi de comunicare. Ei au nevoie să fie ascultați și tratați în funcție de nevoile individuale, pentru că fiecare copilaș este special și are cel mai perfect părinte – scutul de toate zilele.
Adesea părinții sunt ținta sfaturilor bine-intenționate dar eronate, sfaturi care vin adesea din partea familiei și a prietenilor, dar în urma cărora părinții se simt dezorientați și încetează în a-și mai asculta instinctul părintesc care de cele mai multe ori nu dă greș. Iată care sunt câteva dintre cele mai incorecte îndemnuri care se perpetuează până în prezentul contemporan, abordate poate într-un mod mult prea direct și crud, dar cât se poate de realist.
„Ar trebui să îl îmbraci mai bine că răcește!”
Bebelușii supraîncălziți au un risc mult mai mare de SMSS (Sindromul morții subite la sugar) decât cei care sunt ușor reci, așa că înfofolirea copilașilor cu pături, căciulițe, mănuși și bluzițe groase, atunci când adulții poartă pantaloni scurți și tricou, nu este cea mai strălucită idee și are potențialul de a pune viața în pericol. De asemenea, este iritant, mai ales pentru proaspăta mămică care nu își dorește decât să se bucure de bebelușul ei, să fie chestionată sau luată la răspundere chiar și de persoane din cadrul familiei care probabil au cea mai bună intenție, dar care nu cunosc nevoile copilul respectiv.
„Nu îl ține prea mult în brațe, îl vei răsfăța”
Când un copil are doi ani, nu își va aminti de perioada de nou-născut și nici nu va realiza că plânsul și toate acele așa-zise „manipulări” au ca scop obținerea unui anumit beneficiu. Din păcate timpul nu îl putem întoarce, iar momentele acestea sunt printre cele mai prețioase, de aceea trebuie să profităm și să îi oferim bebelușului nostru tandrețea și sprijinul emoțional de care are nevoie – atât cât percepe el. Mergi pe vechea vorbă: Dacă nu acum, când?
„El doar plânge să te manipuleze”
Nou-născuții nu pot manipula pe nimeni. Sunt niște mogâldețe total neajutorate, nu au simțul manipulării, iar în primul an de viață singura metodă de comunicare a lor este prin plâns și gângurit. CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor
„Copilul tău este prea atașat de tine”
Chiar credeți că există așa ceva?! Unii copii iubesc pur și simplu să fie într-o continuă legătură cu părinții lor, în mod special cu mămica. Mai ales atunci când sunt mici, trebuie să se simtă în siguranță, iar mângâierile și săruturile de „noapte bună” sunt indispensabile.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Orice mamă care trece prin nesomn, răni, nesiguranță, dorință de a alăpta și neputință, să știe că nu e singură și nu face nimic greșit
„Aceasta este cea mai bună parte; bucurați-vă de fiecare clipă!”
Da, perioada bebelușească este una deosebită și plină de magie, dar acest lucru nu înseamnă că celelalte perioade ale vieții nu pot fi la fel de speciale. Fiecare etapă a vieții vine cu o mulțime de provocări, la început de bucurăm de copii, pentru că sunt mici și adorabili, mai apoi încep să vorbească, ne împărtășesc idei, sentimente și așa ajung cei mai buni prieteni ai noștri. Este adevărat că nu totul este roz, mai ales în cazul proaspeților părinți, care primesc atât de multe sfaturi eronate care nu vor face decât să îngreuneze procesul de adaptare. Pe cât sunt de frumoși primii ani, pe atât pot fi la fel de epuizanți, dar acest lucru nu trebuie să fie un impediment pentru realizarea celor mai dăinuitoare amintiri.
„Trebuie să suplimentezi cu formulă sau nu va primi suficiente vitamine / Trebuie să alăptezi exclusiv sau nu îi oferi cel mai bun început de viață.”
Aceste două sfaturi împreună, par să aducă atât de multă neliniște în viața mămicii. Cel mai important lucru este bunăstarea și sănătatea copilului direct proporțional cu liniștea mamei – indiferent dacă bebele este hrănit cu lapte praf sau matern.
Lapte matern? Sigur, dacă alăptarea funcționează pentru tine, este minunat. Fă-o. Formulă? Sigur, dacă vrei sau trebuie, mergi pe varianta aceasta. Fiecare dintre ele are beneficii și dezavantaje și nu există un singur părinte care să decidă atât de ușor cu ce tip de lapte va fi alimentat copilul, de obicei decizia vine după multe eforturi și gânduri. O mamă nu trebuie să se simtă inferioară doar pentru faptul că alăptarea exclusivă la sân nu este posibilă din diverse motive, analog viceversa.
Citește și despre: Laptele praf m-a făcut o mamă mai bună! Cel mai mare dar pe care i-l pot face copilului meu? O mamă fericită!
„Cum să îi faci baie dacă încă nu i-a căzut buricul?”
Incontestabil, bontul ombilical (buricul), nu are nicio legătură cu apa. Sunt unii bebeluși cărora bontul se detașează extrem de tardiv, în cazul acesta cum procedăm? Nu le mai facem băița deloc?! Într-adevăr nu scufundăm copilul în apă și avem grijă să menținem zona ombilicală uscată pentru a facilita detașarea mai rapidă a bontului. Singurul „rău” pe care îl poate face apa este să intervină în detașarea mai târzie a bontului, acesta umezindu-se la contactul cu aceasta. Atât timp cât zona ombilicului este curățată în fiecare zi, scădem riscul apariției unor infecții în regiunea respectivă, dar băiță tot îi facem. CITEȘTE ȘI: Îngrijirea nou născutului în primele zile – Cunoaste-ți nou-născutul!
„Diversificarea o poți începe și la 4 luni. Așa am făcut și eu și al meu copil nu a pățit nimic”
Recomandarea inițierii diversificării în jurul vârstei de 6 luni nu a apărut peste noapte ci în urma numeroaselor studii. Din nefericire, mămicile care sunt la primul start și nu au experiență, cad cel mai adesea în plasa acestui sfat greșit. Niciodată nu trecem la următoarea etapă fără a consulta un medic, cineva care vede mai mulți copiii, nu o mămică care are doar experiență propriilor micuți.
Știu, e greu. Viața de părinte poate fi dificilă, mai ales în urma bombardarii cu sfaturi din toate direcțiile și de toate felurile, dar atât timp cât de informăm din surse sigure, apelăm medicul de câte ori este necesar și aplecăm urechea la nevoile copilului la care se mai adaugă și o măsură de instinct părintesc, totul se va alinia perfect. Indiferent de etapa în care vă aflați, luați-vă copilul în brațe și vă garantăm că de îndată veți vorbi în aceeași limbă iar inimile voastre vor începe să bată la unison.
CITEȘTE ȘI: Există o soluție pentru ca bebe să doarmă toată noaptea? Recomandări pentru somnul bebelușului
„Pe căldura asta trebuie să îi dai și apă! Moare copilul de sete”
Spune o prietenă unei mămici cu bebele în vârstă de 1 luna. Indiferent de cât este de cald afară, copilul mai mic de 6 luni și nediversificat nu primește apă decât în condiții speciale impuse și recomandate de către medicul pediatru care cunoaște istoricul complet al pacientului. Bebelașii se află în incapacitatea de a filtra o cantitate mare de apă, rezultând în cel mai rău caz intoxicația cu apă care poate fi fatală. Este cald? Îi dăm copilului sân sau formulă. CITEȘTE ȘI: Când beau apă bebelușii? Poate fi nocivă apa administrată înaintea vârstei de 6 luni a copilului?
„Pune niște alcool în sticla cu lapte ca să doarmă mai mult”
Cea mai comună și amuzantă vorbă din bătrâni dar extrem de nocivă. Posibil să fi fost un obicei (periculos) pentru unii dintre noi, și de la prima sticluța de lapte cădeam ca și lemnul. Din fericire asemenea cazuri sunt în scădere, într-un final părinții au lăsat la o parte această metodă primitivă și au ales altele mai puțin periculoase (sunetele albe).
CITEȘTE ȘI: Normalitatea somnului la bebeluși
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.