Unele mame nu au suficienta rabdare, rezistenta fizica sau psihica, energie si vor cauta metode de a-l face pe copil sa doarma noaptea neintrerupt. In timp ce unele metode pot fi acceptabile altele sunt de-a dreptul barbare, cum este “metoda Ferber” sau “metoda plansului controlat” care din pacate prinde din ce in ce mai mult teren in Romania. Alte mame se vor adapta si vor accepta ca este o perioada cu care trebuie sa se confrunte spre binele copilului.

Mai exista o categorie de mame care chiar daca nu resimt oboseala sau nerabdare, cred sau au fost convinse de catre altii ca somnul intrerupt nu este benefic bebelusului si de aceea vor sa gaseasca metode care sa rezolve aceasta problema “spre binele lui”.

Vestea buna pentru mamele care sunt ingrijorate de faptul ca bebelusul nu doarme legat toata noaptea si care-si fac griji pentru sanatatea lui este ca studiile antropologice s-au pus de acord ca este absolut normal ca un bebelus sa aiba un somn ciclic, sa se trezeasca de cateva ori pe noapte pentru a suge sau doar pentru a simti apropierea mamei.

Vestea oarecum proasta ar fi ca aceasta perioada de somn ciclic inceteaza  abia pe la 3-4 ani, varsta care coincide de altfel cu varsta intarcarii naturale la majoritatea copiilor.

Putini sunt bebelusii care incep sa doarma de la cateva luni toata noaptea, mai ales daca sunt alaptati, caci laptele matern se digera repede si prin urmare copilul are nevoie sa fie hranit des, chiar si in timpul noptii.

Dar chiar si  bebelusii  care  obisnuiesc sa doarma toata noaptea pot incepe la un moment dat sa se trezeasca pe parcursul noptii. Exista  destule relatari despre bebelusi care au dormit bine pana spre un an iar apoi au inceput sa aiba treziri nocturne.

Ideea de baza este ca acest somn intrerupt nu ii dauneaza copilului , dimpotriva, este firescul sau, ii este chiar benefic. Cu putina vointa si cateva artificii  mama poate face fata chiar si cativa ani acestui program al copilului, fara sa se simta epuizata sau fara a avea sentimentul ca “se sacrifica”.

Cel mai usor este prin metoda co-sleeping-ului, aceasta permitand copilului sa fie foarte aproape de “sursa de hrana” si practic sa se auto-serveasca in timp ce mama este la fel ca el, intr-o stare de semi-trezie care nu-i alunga somnul. Daca  bebelusul  plange intr-o alta camera iar mama  trebui esa se deplaseze de mai multe ori de-a lungul noptii desigur ca somnul amandurora este compromis.

A nu se intelege ca acest somn interupt este specific doar bebelusilor alaptati si ca intarcarea ar fi solutia problemei. Toti bebelusii se trezesc de mai multe ori pe noapte in primele luni, ani. Exista perioade cand trezirile se intensifica, numarul lor creste si cum spuneam exista perioade in care si copiii obisnuiti sa doarma toata noaptea revin la obiceiul de a se trezi.

Care sunt perioadele in care bebelusul se trezeste de mai multe ori noaptea?

Eruptia dintilor de lapte. Pentru majoritatea bebelusilor aparitia oricarui dintisor se lasa cu somn intrerupt iar manifestarile difera de la un bebelus la altul. Unii se trezesc plangand neconsolat, altii fac si febra, altii doar isi inmultesc numarul trezirilor pentru a suge, suptul calmandu-le gingiile iritate.

Perioada imediat urmatoare unei achizitii motrice: intors pe burta, ridicat in fund, mers taras ...  In perioada in care copilul insuseste o achizitie noua este atat de surescitat incat si-o poate exersa si in somn, de multe ori copiii se trezesc in fund in timpul noptii sau umbland in 4 labe prin pat sau patut.

Perioade caniculare sau chiar in anotimpul rece cand se face o caldura excesiva in camera sa. Caldura il agita pe bebelus si il va face sa se trezeasca mult mai des pentru a suge sau a-si potoli setea in alt mod. Este recomandat ca parintii sa observe care este temperatura la care copilul se simte cel mai bine, fiind destui copii care prefera temperaturi de 20-21 grade C in timp ce parintii fac si 25 de grade in casa iarna.

Cand sunt bolnavi (nu pot respira bine, tusesc, au diverse dureri.)

Ce am putea face pentru ca bebelusul sa doarma toata noaptea?

Raspunsul cel mai sincer si in acelasi timp obiectiv ar fi…nimic. 

In cazul in care nu avem norocul sa avem unul dintre acei rari bebelusi care-si formeaza singuri rutina de a dormi legat toata noaptea, este foarte greu sa il “convingem” sa faca asta fara sa folosim metode care sa fie dure macar pe termen scurt cum ar fi lasatul sa planga neconsolat.

Trebuie sa intelegem ca somnul bebelusului este diferit de cel al adultului. In primul rand este vizibil ca un bebelus trebuie sa fie “ajutati sa doarma”(cu san, suzeta, leganat), nu doar pus la culcare si noapte buna (cum vedem in unele filme).

Citeste mai departe despre somnul bebelusului!