Aceasta metoda este imbratisata de o parte din parinti care cred (sau spera) ca este potrivita pentru a-l invata pe bebelus sa doarma singur, sa stea linistit in patut, sa nu mai ceara in brate

De ce sa NU lasam bebelusul sa planga?

Insa nu doar sentimentele parintesti ar trebui sa ne spuna ca a lasa bebelusul sa planga fara a interveni nu este normal si benefic pentru dezvoltarea sa si pentru relatia copil-parinte.

In ziua de azi exista numeroase studii si cercetari stiintifice, atat medicale cat si psihologice care dovedesc ca plansul neconsolat are efecte daunatoare si nu ar trebui sa apelam la metode care se bazeaza pe lasarea bebelusului sa planga pana se resemneaza si renunta la semnalarea propriilor nevoi.

Sa vedem ce pericole pandesc copiii ignorati  si de ce este bine sa raspundem prompt nevoilor firesti ale bebelusilor:

A lasa bebelusul sa fie supus la stres, plansul fiind un semn clar de stres este o practica neadecvata care ajunge sa-i dauneze copilului pe termen lung, facandu-l mai putin rezistent la boli, anxios, necooperant si neincrezator.

Copiii carora li se raspund prompt nevoilor isi capata mult mai repede independenta, chiar daca se crede contrariul, ca un bebelus lasat sa planga va fi mai putin dependent.

Dimpotriva, a forta independent unui copil va duce la o dependenta mai puternica pe cand lasarea copilului sa se desprinda cand e pregatit il va face mai sigur pe sine si mai descurcaret.

S-a dovedit ca dezvoltarea fizica a copiilor, cresterea lor, depinde in mare masura de atingerea fizica, de contactul cu cei apropiati: un bebelus creste mai bine cand este tinut in brate. A lasa copilul sa planga singur in patut refuzandu-i contactul fizic interfereaza inclusiv cu cresterea sa!

Prin supunerea bebelusului la stres legaturile sale neuronale sunt periclitate. Prin plans se elibereaza hormonii stresului, cortizolul, iar in cantitati prea mari acesta devine un ucigas al celulelor nervoase lucru care nu va fi imediat observabil ci in timp.

Multi parinti spun:”a plans o saptamana la culcare, cateva ore in fiecare seara, apoi n-a mai avut treaba, n-a patit nimic si sigur va uita” dar nu se gandesc ca efectele nu sunt neaparat vizibile pe moment!

Citeste mai departe si afla mai multe despre pericolele plansului neconsolat la bebelusi.