Probabil ca foarte putini dintre noi reusim sa rupem legatura nastere-personal medical, sa vedem nasterea ca apartinand femeii, nu obstetricianului de garda. 

Conceptia majoritara este aceea ca nu se poate naste decat intr-un spital, in prezenta personalului medical specializat. La ce nu ne gandim insa aproape niciodata este faptul ca medicalizarea aceasta excesiva a procesului nasterii (care este unul fiziologic, absolut normal) poate avea de multe ori consecinte negative.

Tocmai despre potentialele efecte nedorite s-a discutat mult in timpul cursului tinut recent la Bucuresti de catre renumitul obstetrician Michel Odent.

Cum influenteaza medicamentele procesul nasterii?

Cea mai des intalnita consecinta a nasterii medicalizate este aceea ca mama simte ca i s-a “furat” nasterea, ca momentul acesta, care ar fi trebuit sa ramana in amintirea ei pentru totdeauna, s-a trivializat, a fost “ingropat” sub mormanul de termeni medicali si de proceduri care i s-au aplicat, deseori fara o minima informare anterioara.

Dincolo de trauma psihologica, care poate sa apara sau nu si pe care mama poate sau nu s-o constientizeze, exista si consecinte in ceea ce priveste sanatatea mamei sau a nou-nascutului. 

Medicilor le vine greu sa vada nasterea ca pe un proces absolut normal deoarece ei sunt antrenati sa depisteze si sa rezolve probleme. Problemele pot aparea insa tocmai din cauza acestei abordari. Balanta hormonala a nasterii este una deosebit de sensibila si orice interventie, oricat de neinsemnata ar parea, strica echilibrul si perturba procesul.

O procedura de rutina la care sunt supuse aproape toate gravidele ce vin sa nasca este montarea unei perfuzii pentru hidratare. 

Ce se omite este faptul ca in timpul nasterii se secreta hormoni care, pe langa implicarea directa in fiziologia nasterii, au si rolul de a retine apa in organism si de a pastra vezica urinara golita. Prin montarea perfuziilor se poate ajunge la suprahidratare si uneori chiar la intoxicarea cu apa, procese ce incetinesc eficienta contractiilor uterine.

O alta procedura de rutina intalnita in spitale este montarea unei perfuzii cu oxitocina arficiala, pentru a potenta, ori induce travaliul. 

De cele mai multe ori aceasta procedura se face fara sa fie nevoie, chiar in cazul unui travaliu care progreseaza eficient. Nu se iau insa in calcul potentialele efecte secundare nedorite pe care le poate avea acest hormon arificial. 

Care sunt efectele admnistrarii perfuziei cu oxitocina?

In cazul mamei, molecula artificiala nu reuseste sa ajunga la receptorii din creier, actionand doar local, asupra celor uterini. Deoarece prin perfuzie oxitocina se elibereaza continuu, constant, se ajunge la o concentratie marita de oxitocina in sangele mamei, ceea ce poate duce la desensibilizarea receptorilor specifici. 

In cazul bebelusului, oxitocina artificiala ajunge usor la creier; astazi exista studii care arata o posibila legatura intre oxitocina artificiala primita de catre mama la nastere si problemele psihologice ale copiilor mai tarziu. 

Un alt sudiu aflat in acest moment in desfasurare in Spania incearca sa evidentieze potentialele efecte secundare negative pe care le are administrarea rutiniera a oxitocinei artificiale in momentul nasterii. Rezultatele preliminare arata ca ar exista o legatura intre administrarea acestui hormon si durata alaptarii.