Pozitia bebelusului poate afecta nasterea si poate fi aflata prin palparea abdomenului de catre doctor. De cele mai multe ori copilul sta in uter intr-o pozitie ghemuita, cu capul indoit spre trunchi, cu mainile indoite si incrucisate si cu picioarele indoite si incrucisate in fata abdomenului. Doctorul care urmareste evolutia sarcinii tale va folosi termenul de prezentatie pentru pozitia pe care o va avea bebelusul in uterul tau.

Prezentatia craniana (cu capul in jos) este adoptata in mod natural de 95 % dintre bebelusi. Aceasta pozitie este cea mai favorabila nasterii pe cale vaginala. Bebelusul se poate pozitiona cu spatele spre abdomenul tau sau cu spatele spre coloana ta vertebrala. Ultima pozitie poate provoca o durere de spate mai puternica in timpul travaliului. Pozitia corecta este atunci cand bebelusul indoaie capul inainte, sprijinindu-se de torace.

Prezentatia pelvina este adoptate de 4% dintre bebelusi, ei asezandu-se cu sezutul sau picioarele in jos. Prezentatia pelvina poate fi motiv de nastere prin cezariana existand unele riscuri pentru nasterea pe cale naturala. Daca bebelusul nu s-a intors pana in saptamana 37 de sarcina, unii doctori incearca manevre manuale de ajutare a bebelusului sa se intoarca, care au success in 50-70% din cazuri.

Prezentatia transversa sau oblica este atunci cand bebelusul s-a pozitionat pe diagonala si este comuna doar unui procent de 1% dintre bebelusi. Aceasta pozitie face imposibila nasterea naturala, fiind o indicatie clara de operatie cezariana. Cu toate acestea, exista exercitii si maneve manuale care pot schimba pozitia copilului. Daca te afli in aceasta situatie si vrei sa nasti natural, discuta cu doctorul tau despre optiunile pe care le ai pentru a ajuta bebelusul sa se intoarca.

Operatia cezariana este indicata si in cazul prezentarii cu fruntea, fata sau umarul inainte.  Nasterea poate fi  influntata si de modul in care bebelusul roteste capul pe masura ce coboara in pelvis.

Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:

Cum iti dai seama ca a inceput travaliu ?
Voi suporta durerea nasterii ?
Ce presupune nasterea prin operatie cezariana ?
Revenirea dupa operatia cezariana
La ce sa te astepti dupa nastere?
Inducerea travaliului
Ce trebuie sa stii despre depresia postpartum?