Etapele nasterii naturale

Nasterea naturala sau pe cale vaginala urmeaza intotdeauna urmatorii pasi:

  • Colul uterin se deplaseaza in fata;
  • Colul uterin se maturizeaza (se inmoaie);
  • Colul uterin se sterge, subtiaza sau scurteaza;
  • Colul uterin se dilata pentru a face loc copilului;
  • Capul copilului se roteste;
  • Copilul coboara prin canalul de nastere.

Primii trei pasi se pot produce cu cateva saptamani sau zile inainte de travaliul propriu-zis.  

Femeile aflate la primul copil pot parcurge procesul nasterii in 18-24 de ore. Cele care au mai nascut vor trece prin etapele nasterii intr-un timp mai scurt, aproximativ 10-12 ore. Din urmatoarele motive nasterea se poate desfasura intr-un ritm mai lent:

  • Copilul este pozitionat gresit;
  • Colul uterin se dilata mai greu;
  • A fost efectuata o anestezie epidurala;
  • Contractiile sunt prea slabe si ineficiente.

Nasterea naturala - Etapa primelor semne

Etapa primelor semne cuprinde contractiile de pretravaliu care devin treptat ritmice si dureroase. Colul uterin se subtiaza pana la stergere. Se elimina dopul gelatinos sau membranele se rup (ruperea apei).

Aceasta etapa are o durata variabila atat pentru femeile aflate la prima nastere, cat si pentru cele care au mai nascut. In aceasta etapa consuma lichide si gustari usoare. Poti face si un dus.

Daca contractiile incep noaptea, incearca sa te mai odihnesti. Pana cand vei naste efectiv vor mai trece ore bune. Este important sa ramai relaxata de la inceput, deoarece iti va fi mai usor pe parcurs.

Nasterea naturala - Etapa dilatatiei sau travaliul activ

Etapa dilatatiei sau travaliul activ poate dura la femeile aflate la prima nastere 5-8 ore, in timp ce la femeile care au mai nascut sa fie doar de aproximativ 3 ore sau chiar mai putin. Aceasta etapa este, in general, cea mai lunga si cea mai usoara. Colul uterin se dilata cu aproximativ 1 cm intr-o ora. Dilatatie 2 inseamana un col dilatat 2 cm, in timp ce dilatatie 10 inseamna un col dilatat 10 cm.

La inceput contractiile sunt suportabile, dar pe masura ce timpul trece devin mai intense, mai frecvente si dureaza mai mult. Copilul incepe sa se angajeze, iar dilatarea continua pana cand este completa.

Incearca sa te misti sau sa gasesti o pozitie care diminueaza durerea. Travaliul presupune un efort imens. Pentru a evita deshidratarea incerca sa consumi lichide, chiar si cate o gura de apa intre contractii.

Contractiile in aceasta etapa sunt de 45-60 de secunde si se produc la intevale de 2-3 minute. 

Nasterea naturala - Etapa de tranzitie sau faza expulziva

Faza expluziva poate dura 1-2 ore la femeile aflate la prima nastere si doar o jumatate de ora la femeile care au mai nascut.

In acesta etapa colul uterin se dilata de la 8 la 10 cm si poate fi cea mai epuizanta perioada a nasterii. La inceput contractiile pot fi mai usoare si mai rare, ceea ce iti va permite sa te odihnesti putin. Contractiile devin mai putenice, iar pozitia pe care o adopti poate influenta ritmicitatea.  Desi aceasta etapa dureaza mai putin decat travaliul activ, ti se va parea ca nu se mai termina.

Faza expulziva incepe efectiv - cand simti nevoia acuta de a impinge (ca o apasare) din cauza presiunii capului copilului ce avanseaza tot mai mult in canalul de nastere. Este important ca medicul, moasa si asistentele sa te monitorizeze activ si sa-ti spuna efectiv cand trebuie sa incepi sa impingi.