Cazurile in care travaliul este declansat inainte de a incepe in mod spontan pot fi urmatoarele.

Motive medicale de inducere a travaliului

  • Motivul cel mai des intalnit pentru provocarea travaliului il reprezinta depasirea termenului. Daca sarcina avanseaza cu una sau doua saptamani dupa data estimata a nasterii, exista riscul ca placenta sa fie prea imbatranita si sa nu mai asigure toti nutrientii si oxigenul de care bebelusul are nevoie.
  • Copilul nu se mai dezvolta in uterul mamei.
  • Unele afectiuni ale mamei precum hipertensiunea arteriala sau diabetul.

Inducerea nasterii este planificata

  • Cel mai frecvent motiv il reprezinta comoditatea doctorului sau a mamei. Doctorul te poate programa intr-o zi cand este de garda pentru a te monitoriza mai indeaproape. Probabilitatea ca doctorul care ti-a urmarit sarcina sa te monitorizeze pe tot parcursul travaliului si in momentul expulziei, atunci cand nu este de garda, este mai mica.
  • Atunci cand mama sufera de episoade de herpes genital in sarcina se poate induce travaliul in perioada in care nu ar fi contagioasa, pentru evitarea nasterii prin cezariana.
  • La dorinta expresa a mamei care suporta prea greu ultimele saptamani de sarcina.
  • Exista temerea ca daca se mai asteapta, bebelusul va creste prea mult si nu va mai putea trece prin canalul de nastere. Ultimele studii in domeniu atrag atentia ca exista o marja de eroare de cel putin 10% din cazuri a estimarilor privind greutatea fatului.

Inducerea travaliului este periculoasa?

In ultimele saptamani se sarcina fiecare zi in plus de viata intrauterina reprezinta beneficii pentru bebelus. Atunci se transfera de la mama la copil anticorpi ce il vor feri de infectiile la care mama are imunitate si tot atunci fatul continua sa-si faca rezerve importante de fier.

Inducerea travaliului nu este lipsita de riscuri. Probilitatea sa se recurca la cezariana este mai mare atunci cand travaliul este indus, decat atunci cand se declanseaza spontan.

Inducerea poate dura de la cateva ore pana la 3 zile. Travaliul indus dureaza mai mult, cel putin in faza latenta, asa ca pregateste-te psihic pentru un travaliu mai lung. 

Travaliul indus poate fi mai dureros decat daca s-ar fi asteptat sa se declanseze normal.  

Travaliul natural stimuleaza la fat o stare de alerta favorabila adaptarii lui la viata extrauterina. 

Prin ce metode se provoaca nasterea?

Inducerea travaliului poate fi provocata manual, prin ruperea membranelor sau artificial, prin administrarea de medicamente sau hormoni. Uneori este nevoie de aplicarea mai multor metode.