Majoritatea pediatrilor recomanda suplimentarea dietei bebelusului cu fier incepand cu varsta de 6 luni. Este cunoscuta de asemenea si existenta unui veritabil curent neinterventionist, care recomanda evitarea administrarii oricarui supliment de acest fel, sustinand acerb ca anemia este fiziologica la ceasta varsta.

Stiai insa ca studii medicale serioase au demonstrat fara nici o umbra de indoiala ca anemia afecteaza in mod direct si in sens negativ inteligenta copilului? 

Anemia feripriva cu alte cuvinte anemia cauzata de resursele insuficiente de fier din organism este frecvent intalnita la gravide si la copiii mici.

Bebelusii cu anemie feripriva obtin scoruri mai mici din punctul de vedere al dezvoltarii motorii, cognitive, socio-emotionale si neurofiziologice decat cei care au un nivel normal al fierului.

Pe de alta parte, administrarea de fier si corectarea anemiei conduce la remedierea doar partiala a acestor probleme, pe termen lung. 

Anemia feripriva la gravida se asociaza cu modificari de dezvoltare a sistemului nervos central

Anemia fetala si a nou nascutului este consecinta a 4 elemente principale: anemia gravidei, fumatul, hipertensiunea de sarcina si diabetus mellitus.

Dintre acestea, anemia viitoarei mamici este, evident, cea mai frecventa cauza. Atunci cand rezervele de fier ale nou-nascutului sunt mici, creierul lui are de suferit, pentru ca organismul va directiona putinele rezerve de fier catre producerea de globule rosii sanatoase, in detrimentul nevoilor sistemului nervos central.

Nou nascutii nascuti cu anemie au probleme legate de memoria auditiva, in sensul ca nu reusesc sa faca diferenta intre vocea cunoscuta a mamei si o voce straina. De asemenea, nou nascutii cu anemie au reflexe anormale din cauza lipsei de neurotransmitatori si a mielinizarii incomplete a nervilor.

Cu alte cuvinte, in cazul lor, lipsa de fier impiedica transmiterea informatiei prin sistemul nervos.

Chiar daca deficienta de fier este remediata, pe termen lung acesti copii au rezultate scolare mai slabe si o functionare anormala a sistemului nervos atunci cand vine vorba despre procese legate de memorie.

Anemia feripriva la bebelusi si copii

S-a demonstrat deja de ceva vreme ca deficienta de fier este cauza dezvoltarii anormale a limbajului, a proceselor cognitive si a abilitatilor motorii.

Cercetatorii au aratat insa ca, pe termen lung, copiii care au suferit mult timp de anemie devin adulti cu modificari de structura si integritate a creierului. Se pare ca substanta alba denumita mielina, care inveleste nervii si permite transmiterea impulsului nervos, este cel mai puternic afectata.

Citeste mai departe si afla de ce inteligenta este influentata de nivelul de fier din sange!