Din pacate cercetarile recente atat ale sociologilor cat si ale psihologilor arata ce plaga este aceasta “rusinare” pentru societate, ce repercusiuni cumplite poate avea asupra psihicului fragil al unui copil. Cu toate acestea zilnic auzim fraze care ni se par banale si chiar normale, adresate copiilor, de genul:

  • ”vai, ce rusine sa plangi pentru atata lucru!”
  • ”nu ti-e rusine sa faci asa ceva?!”
  • ”e rusinos sa faci pe tine, numai bebelusii fac asta!”
  • ”in locul tau as intra in pamant de rusine!” si asa mai departe.

Ce implica sentimentul de “rusine”?

In primul rand acesta este un sentiment indus, invatat: niciun copil nu vine pe lume rusinat. Desi avem o capacitate spre rusinare, tendinta de a ne simti rusinati in anumite contexte se deprinde, nu ne rusinam pana nu ni s-a spus ca asta ar trebui sa facem. Rusinea este una dintre cele mai puternice emotii si care ne poate face sa ne simtim in culmea penibilului, jenati din cale afara, prin urmare nu are cum sa fie un sentiment pozitiv!

Cand un om simte rusine, in ea este inclusa scaderea stimei de sine, dispret fata de propria persoana, umilinta, dorinta de “a fi inghitit de pamant”, de a fugi, de a deveni invizibil. Un om rusinat se simte respins, injosit, demn de dispret si de batjocura, este un sentiment insuportabil si daca ne-am face o introspective sincera sa constientizam cum ne simtit noi, ca adulti, cand simtim rusine, nu am mai folosi niciodata aceasta metoda asupra copiilor.

Sa vedem care sunt consecintele obiceiului de “a rusina” copiii:

Imaginea de sine. Rusinea construieste copilului o proasta imagine de sine, il face sa aiba ganduri si sentimente negative fata de propria persoana care in timp va duce la o stima de sine extrem de scazuta si la subapreciere.

Suferinta. Rusinea provoaca suferinta copiilor, suferinta pe care de cele mai multe ori nu o observam, tindem sa o ignoram, deoarece rusinea nu are o expresie faciala care sa-i corespunda si care sa fie usor recunoscuta.

Umilirea. Rusinea include umilire si ii face pe copii sa se retraga, sa se izoleze, le afecteaza relatiile sociale cu ceilalti, ii face neincrezatori in sine si mereu cu tendinta de a se autocenzura, de a-si reprima emotiile si dorintele de teama de a nu fi etichetate ca “necorespunzatoare”, de frica de a nu fi judecati si criticati.

Blocajul. Rusinea blocheaza actiunea, ne pune in incapacitatea de a actiona. Multi adulti au inhibitii cu origini tocmai in acest sentiment indus in copilarie: nu pot vorbi in public de teama sa “nu se faca de ras”, ar dansa dar nu vor “sa se faca de rusine”, sunt inhibati in relatiile sexuale deoarece li s-a impregnat ideea ca nuditatea si mai ales sexul sunt “rusinoase”.

Cercetatorii au descoperit ca rusinea duce la doua extreme: blocaj, paralizie emotionala sau revarsari de manie, furie, agresivitate. Multi oameni oscileaza intre acesti doi poli opusi sau ii alterneaza. Rusinea duce la furie si prin urmare la dorinta de a-i pedepsi pe cei care ne-au pus in posture umilitoare, la comportament ostil, violent.